Het gaat goed met Marcel Kittel. De 34-jarige Duitser is inmiddels ruim 2 jaar op wielerpensioen, maar houdt nog steeds van de koers. Hij is onder meer betrokken als analist bij de NOS en houdt zich ook bezig als ambassadeur van verschillende merken uit de wielerindustrie, waaronder Classified.” Het is een nieuwe benadering van het schakelmechanisme en het verschil is echt groot”, stelt hij vast.
‘Smooth’ schakelen
Classified is het merk dat de zogenaamde Powershift introduceert. Dit is een draadloos elektronisch schakelsysteem dat verwerkt wordt in de achternaaf. Deze nieuwigheid vervangt als het ware de voorderailleur en laat toe om in een fractie van een seconde te schakelen. Het voordeel is dat je dit ook kan doen onder volle kracht en een gelijk versnellingsbereik hebt. Tom Boonen schaarde zich al achter het initiatief, Marcel Kittel wordt nu ambassadeur en investeerder.
“Het is eigenlijk per toeval dat ik de mensen van Classified ontmoette”, geeft de Duitser aan. “Ik kwam CEO Mathias Plouvier tegen op het wielerevent in London. Op dat moment had ik al van Classified gehoord en ik ben altijd nieuwsgierig naar dergelijke nieuwigheden. Vervolgens was ik onder de indruk van hoe het werkt. Ook de drive van het hele team achter Classified vond ik bewonderenswaardig. Op die manier raakte mijn naam verbonden aan het merk.”
“Nieuwigheden in het wielrennen zorgen altijd voor de nodige aandacht”, beseft Kittel. “Van tijd tot tijd heb je van die zaken die alles veranderen. Denk maar aan de overgang van velgremmen op schrijfremmen. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar mijn ervaring was uiterst positief. Het schakelen verloopt echt ‘smooth’ en schept veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld op vlak van design, want je kan alles aan de fiets nog veel meer integreren en dat is altijd leuk.”
Legendes
Volgens Kittel hebben niet alleen sprinters baat bij het nieuwe systeem. “Je kan er op verschillende domeinen voordeel uit halen. Omdat het systeem met de voorderailleur niet meer nodig is, is een fiets ook meer aerodynamisch. Doordat je kracht kunt zetten, is het ook handig bij het plaatsen van een aanval. Zelfs de recreatieve fietser gaat in dit systeem en de nieuwe schakelmogelijkheden geloven.”
Kittel is momenteel al partner van onder meer Endura, Rose Bikes en Sigma, wat hij zelf ook erg leuk vindt. “Ik vind het speciaal om met dergelijke merken te werken. Bij Classified heb ik als collega-ambassadeurs bijvoorbeeld André Greipel en Anna van der Breggen. Dat zijn wielerlegendes en als we onze ervaring en kennis bundelen, kunnen we de volgende stappen zetten in de ontwikkeling van dit nieuwe product.”
Verder klust Kittel ook bij voor de NOS. “Ik hou ervan om te werken in de wereld van de koers, het was leuk om terug in de Tour te zijn. Die wedstrijd zal altijd speciaal blijven voor mij. Ik ken de mensen van de organisatie, de renners en de fans. De Tour zorgt altijd voor mooie herinneringen”, aldus de 14-voudig ritwinnaar. “Het was de 1e keer sinds 2002 dat ik de Tour terug als fan beleefde. Toen was dat samen met mijn vader, nu was dat als analist aan de zijlijn.”
Fietsen met 15 kilo bagage
Samen met ex-renner Conor Dunne ondernam Kittel ook een ‘bikepacking trip’ vanuit Duitsland naar La Planche des Belles Filles. “Het doel was om me te tonen wat bikepacking precies inhoudt en dit was een prachtige ervaring. De andere fans waren heel vriendelijk. We trokken rond met 15 kilo bagage en sliepen in een tent. Het klimmen vond ik zelfs fijner dan tijdens mijn carrière, al zijn de hellingen nog altijd even lastig. En omdat mijn conditie minder goed is, voel ik het nog veel meer. Het was ook prachtig om de renners op de slotklim op te wachten, zeker omdat Lennard Kämna nog op kop reed.”
Dat laatste was niet alleen fijn voor Kittel, maar voor heel wielerminnend Duitsland. “We hebben moeilijke jaren gekend na het uitkomen van al die dopingaffaires. Nu leeft de koers weer, zeker als activiteit. Je ziet in Duitsland veel fietsen en e-bikes en veel fans gingen naar de start in Denemarken of naar de etappe in de Vogezen, dicht tegen de grens. Natuurlijk is het belangrijk dat er ook een paar goede Duitse renners zijn, dan gaan de mensen voor de buis ook weer meer genieten. Lennard heeft dat in elk geval al goed gedaan.”
Kittel glimlacht vaak en toont zich een tevreden man. Dat hij jonger is dan pakweg Simon Clarke, die dit jaar nog een etappe won, lijkt hem niet te deren. “Het gaat goed met mij, echt wel. Ik ben gelukkig”, merkt hij op. En dat is een geruststelling voor elke fan.