Onze testdag van de Pinarello Dogma F bij Peloton Bike Store De Plank in de Voerense heuvels liet de deelnemers ook toe om de wielen van het Nederlandse merk Scope Cycling uit te proberen. Dat beide brands deel uitmaken van het gamma van importeur Carbonbike is daar uiteraard niet vreemd aan. Wij namen van de gelegenheid gebruik om de S4 en R4 tegen het licht te houden.

3 jaar garantie
Enige tijd geleden trok Scope de aandacht met het zelf ontworpen drukregelingssysteem waarmee je tijdens het fietsen de druk van de banden kunt verhogen of verlagen. Er werd gefluisterd dat WorldTeam DSM het systeem zou gebruiken tijdens Parijs-Roubaix, maar uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn. Momenteel is het wat stil rond het systeem, maar in de wandelgangen konden we horen dat er achter de schermen duchtig wordt verder gewerkt en getest. Bovendien zouden er al enkele wedstrijden zijn aangevinkt waarbij Team DSM de wielen zou inzetten. Benieuwd wanneer we dat systeem zullen zien verschijnen.
We waren dan ook behoorlijk nieuwsgierig naar de gewone wielen die Scope aanbiedt. Het Nederlandse merk gaat er prat op dat het zijn wielen zelf ontwerpt, maar voor de ontwikkeling ervan beroep doet op de expertise van onder meer de Technische Universiteit Eindhoven en Schwalbe. Ze zijn dan ook erg overtuigd van de kwaliteit van de wielen en geven hen een garantie van 3 jaar mee en een lifetime crash replacement.
Tijdens de testdag stelde Carbonbike ons voor om de S4 en de R4 op de Pinarello Dogma F te monteren. Dat leek ons meteen een goede keuze. Een sportief carbon wiel van minder dan 1.000 euro (de S4) en een echte racer (de R4) die niet zoveel meer moet kosten (1.398 euro).

Ratchet
De S4 die wij testen is eigenlijk een verbeterde versie van de vorige R4 generatie. Zo is de aerodynamica van de velg minder ver doorgedreven dan bij de R4. Toch is de 26 mm brede velg (intern 19 mm) voorzien om banden tot 30 mm te huisvesten. Bovendien wordt de S4 tubeless geleverd. Dat betekent dat het tubeless-lint en het speciale tubeless-ventiel al gemonteerd zijn. De velg kreeg met de Local Reinforcement layup dezelfde gewichtsbehandeling als de R4 mee. 1.695 gram voor een 45 mm hoog disc-wiel van minder dan 1.000 euro is een mooi resultaat. Dankzij het geoptimaliseerde velgbed steeg de zijdelingse stijfheid tot een indrukwekkende 47-52 Nm/mm.
Bij het Ratchet systeem werd er voor een eenvoudigere oplossing gezocht. Een klassieke 3-pal zorgt voor een goede en betrouwbare aangrijping. Voor de spaken werd beroep gedaan op de bombproof Sapim CX Leader Aero’s. Bij de lagers werden er dan weer geen concessies gedaan en kreeg de S4 net als de R4 SKF-lagers voor een lang en rolhappy leven. En, wat mooi is, hoewel dit wat goedkopere wielen zijn, worden ze met de hand gebouwd onder dezelfde hoge kwaliteitseisen als de topwielen van Scope.

Stap verder
Bij de R4 is Scope, uiteraard, een stap verder gegaan. Die werden volledig vanaf scratch opnieuw ontworpen met toepassing van alles wat de ingenieurs de laatste jaren hebben geleerd. De interne breedte groeide met 2 mm tot een moderne 21 mm waardoor de R4 zelfs gravelbanden tot 57 mm aankan. Bij de racebanden geeft Scope dan weer een max van 30 mm op, terwijl wijzelf nog breder zouden durven gaan. De velg zelf kreeg een AEA (Algorithm Enhanced Aerodynamics) geoptimaliseerde vorm mee en de set weegt, dankzij de Local Reinforcement layup, in disc-versie 1.596 gram. Bij de rimversie blijft het gewicht beperkt tot 1.447 gram. Mooie waardes, maar inderdaad geen topwaardes. Want topwaardes vragen topprijzen. Wanneer bovendien een lager gewicht ten koste moet gaan van stijfheid, dan willen we graag passen. De Scope R4 is opgebouwd met de toppers uit de Sapim-stal: CX Sprint (disc) en CX-Ray (rim).
In de zelfontwikkelde naven vinden we weer SKF-lagers terug, maar indien gewenst kan je die upgraden naar nog beter rollende keramische lagers. Verder kreeg de R4 het Diamond Ratchet systeem ingebouwd. Dit uiterst harde systeem garandeert een supersnelle aangrijping en een erg lange levensduur.
Comfort vs. prestaties
Als eerste gaan we op stap met de Scope S4-45. Wanneer we de Krindaal naar beneden stormen, valt meteen het comfort op. Ondanks de hoge zijdelingse stijfheid zijn dit geen beenharde velgen die de vullingen uit je tanden rammelen. Ook blijft de Dogma mooi in het spoor, zonder daarbij messcherp te zijn. Wanneer we de haarspeldbochten naderen, gaan we (heel) stevig in de remmen. De fiets volgt mooi het spoor, maar een lichte weifeling zonder veel erg maakt duidelijk dat we hier geen echte racewielen krijgen voorgeschoteld. Wanneer we na de Crutzberg naar de Magis spurten, reageren de wielen onmiddellijk. De hoge zijdelingse stijfheid heeft geen problemen met onze Watts. In een lange afdaling laten we de snelheid oplopen. In een flauwe rechts-linkse bocht ligt het wegdek er erg hobbelig bij. Toch blijft alles beheersbaar en volgt de fiets mooi het traject.
Daarna is de R4-45 aan de beurt. We volgen dezelfde route om de wielen rechtstreeks te kunnen vergelijken. Richting Krindaal merken we al de eerste verschillen. Kleine oneffenheden worden duidelijker doorgegeven, maar bij de haarspeldjes merken we dadelijk dat de term ‘messcherp’ terecht aan deze wielen wordt toegeschreven. Van enige weifeling is hier geen sprake. Ook bij het wegspurten is de onmiddellijke reactie overduidelijk: “elke trap is raak” is hier helemaal van toepassing. Het slechte wegdek in de flauwe rechts-linkse bocht laat zich deze keer duidelijker voelen. Maar de wielen hebben ons zoveel vertrouwen gegeven dat de snelheid hoger ligt dan tijdens het vorige rondje. Toch beweegt de fiets voor geen millimeter, het is bijna jammer dat we de heerlijke ratel moeten onderbreken wanneer we volle kracht weer op de pedalen stampen. Heerlijk!
Conclusie
Het verschil tussen beide wielen is erg duidelijk. De S4 is een lekkere allrounder die comfort net dat tikkeltje hoger schat dan keiharde prestaties. Wie graag uren op de fiets zit en comfort niet voor prestaties wil opofferen, is met deze wielen erg goed bediend. Wel opvallend is dat het disc-wiel geen gewichtslimiet opgelegd kreeg, terwijl bij zowel de S4 als de R4 de rim-versie tot 95 kg systeemgewicht beperkt blijft.
De R4 dan weer levert prestaties op een, voor ons, erg hoog niveau. We zien de R4 dan ook makkelijk in een hogere klasse scoren. Zelf geven we de voorkeur aan deze R4. De beperkt hogere prijs wordt weggeveegd door de betere prestaties. Dat hij daarbij een fractie minder scoort op het gebied van comfort laten we graag aan ons voorbij gaan. Wie in een afdaling graag full gas gaat, weet wat we hiermee bedoelen. Maar hou het wel veilig!
Ook interesse in wielen van Scope Cycling? Kijk dan eens op de website van Peloton Bike Store of contacteer rechtstreeks Erwin Roemans: deplank@pelotonbikestore.be.