Het wegseizoen zit erop, heel wat rensters genieten van een welverdiende rustperiode. Bij enkele formaties is men nu al bezig met 2023 en worden de eerste teambuildingsactiviteiten en trainingskampen al georganiseerd. Naar goede gewoonte is het uitkijken naar een aantal spraakmakende transfers op het allerhoogste niveau. Wij bundelen 11 WorldTour-transfers die eruit springen. Lees hier ook over onze 13 opvallendste WT-transfers bij de mannen.

Lorena Wiebes: van Team DSM naar Team SD Worx
De grote transfer binnen het vrouwenwielrennen. Lorena Wiebes was de sensatie van het jaar en staat momenteel ook 2e op de UCI World Ranking. Ze reed dit jaar van de ene indrukwekkende zege naar de andere. Denk maar aan de RideLondon Classique waar ze alle 3 de etappes won. Ook in de Women’s Tour (3 ritten op 6) en de Baloise Ladies Tour (4 ritten op 6) maakte ze er een show van. In de Tour de France Femmes won ze 2 keer. Daar werd ook duidelijk dat ze de nieuwe ster zou worden bij het grote Team SD Worx. Ze zal dat truitje echter niet meteen dragen, want na haar Europese titel zal ze zich laten sieren met de Europese sterretjes.
Liane Lippert: van Team DSM naar Movistar
Ook bij de vrouwen heeft Movistar zich versterkt met een grote naam. De 24-jarige Liane Lippert verkast immers naar de Spaanse formatie van wereldkampioene Annemiek van Vleuten. Het nummer 7 van de UCI World Ranking had dit jaar wel iets met de 4e plaats. Die behaalde ze zowel op het WK als in de Vuelta en de Ronde van Romandië. In de Amstel Gold Race (3e) en de Ronde van Scandinavië (2e) stond ze wel op het podium. De Duitse kampioene kan niet alleen veel leren van Van Vleuten, ze kan ook profiteren van haar rol als bliksemafleider.
Silvia Persico: van Valcar-Travel & Service naar UAE Team ADQ
Ook het nummer 8 van de UCI World Ranking verandert van werkgever. Het Italiaanse talent Silvia Persico (25) werd aan boord gehaald bij UAE, dat zich volgend jaar danig versterkt. Persico slaagde er in 2022 in om zowel op het WK in het veld als op het WK op de weg de bronzen medaille weg te kapen. Ze won ook een rit en de puntentrui in La Vuelta en eindigde 5e in de Tour en 7e in de Giro. Eigenlijk kan de Italiaanse op alle terreinen uit de voeten. Na het jaar van de grote doorbraak is haar potentieel vermoedelijk nog niet helemaal bereikt.
Chiara Consonni: van Valcar-Travel & Service naar UAE Team ADQ
Persico neemt haar jongere Italiaanse ploegmate mee naar haar nieuwe thuis. Consonni is nog maar 23 jaar en was dit seizoen indrukwekkend in de Vlaamse koersen van het 2e niveau. Ze eindigde 2e in Le Samyn, de GP Oetingen en de Scheldeprijs en won tussendoor Dwars door Vlaanderen. Later zegevierde ze ook in Dwars door de Westhoek en de SPAR Flanders Diamond Tour, al zal ze vooral haar zege in de slotetappe van de Giro koesteren. Chiara is de zus van Simone Consonni, zelf prof bij Cofidis en eveneens sprintbom.
Ashleigh Moolman-Pasio: van Team SD Worx naar AG Insurance-NXTG
Een vreemde transfer, want een jaar geleden kondigde Moolman-Pasio nog aan dat ze haar fiets aan de haak zou hangen. Enkele maanden later kwam ze terug op die beslissing en werd ze aan boord gehaald bij de ploeg van Patrick Lefevere en Jolien D’Hoore. Vermoedelijk zal ze daar vaak als kopvrouw worden uitgespeeld, iets wat bij Team SD Worx niet zo vaak meer gebeurde. Enkele weken geleden won Moolman-Pasio nog de Ronde van Romandië vóór van Vleuten. De Zuid-Afrikaanse is op haar 36e dus nog niet versleten.
Amanda Spratt: van BikeExchange-Jayco naar Trek-Segafredo
De vicewereldkampioene van 2018 kon op haar 35e nog een contract van 2 jaar afdwingen bij Trek-Segafredo. Haar seizoen werd helaas een beetje overschaduwd door een val en bijhorende opgave in de Tour, nadat ze eerder in de Giro al moest opgeven na een positieve coronatest. Toen stond ze knap 6e in het klassement, maar die plek kon ze niet meer verdedigen. Daarna werd ze wel nog knap 9e in de Simac Ladies Tour en 8e in de Ronde van Romandië. Bij Trek moet ze Elisa Longo Borghini en Lizzie Deignan ondersteunen.
Mavi Garcia: van UAE Team ADQ naar Liv Racing Xstra
De 38-jarige kampioene van Spanje (op de weg en in het tijdrijden) lijkt met de jaren beter te worden. Dit jaar stond ze zowaar op het podium van de Giro Donne, misschien wel de strafste prestatie in haar carrière. Ook haar ritzege in de Vuelta a Burgos en de winst in de Trophée Ceratizit staan mooi op haar palmares. Zoals je net al kon lezen, is UAE danig versterkt richting 2023. Mavi Garcia wil op haar leeftijd zelf kopvrouw zijn en kiest dus voor een nieuwe omgeving.
Maike van der Duin: van Le Col-Wahoo naar Canyon//SRAM Racing
De 21-jarige renster uit Assen was 1 van de revelaties van het seizoen. Vooral in de Tour maakte ze indruk. Ze reed er enkele dagen in de witte trui en eindigde 3 keer bij de eerste 6. Daarna ging de focus van de Nederlandse naar de piste. Vorige week reed ze op het WK voor het 2e jaar na elkaar naar een zilveren medaille in de Scratch. Enkele dagen later volgde ook nog de zilveren medaille in het Omnium. Daarmee toont ze aan dat ze als renster nog completer is geworden.
Floortje Mackaij: van Team DSM naar Movistar
Op haar 27e verlaat Floortje Mackaij de stal van DSM. In totaal was ze 9 jaar actief voor de opvolger van Team Sunweb. Mackaij kende een degelijk seizoen met een 6e plaats in Parijs-Roubaix als uitschieter en een 8e plaats in de Itzulia Women als extraatje. In de voorjaarsklassiekers eindigde ze verder altijd tussen de 10e en de 20e plaats. Helaas kende ze dit jaar ook wat pech. Ze mocht niet starten in de Giro na een positieve coronatest. Bij Movistar kan ze natuurlijk veel leren van haar landgenote Annemiek van Vleuten. Ook Liane Lippert is een goede vriendin van haar.
Amalie Dideriksen: van Trek-Segafredo naar Uno-X
Komt het ooit nog goed met de wereldkampioene van 2016? Inmiddels is de Deense 26 jaar en wacht iedereen nog steeds op het vervolg van die prachtige prestatie in Qatar. De afgelopen jaren won Dideriksen enkel kampioenschappen. Voor een ‘normale’ zege moeten we al terug naar 2018 toen ze 2 ritten won in de Boels Ladies Tour. Misschien moet het voor haar wel gebeuren bij een Scandinavisch team. De komende 2 seizoenen is het aan haar om te bewijzen dat ze meer is dan een eendagsvlieg.
Lisa Klein: van Canyon//SRAM Racing naar Trek-Segafredo
De 26-jarige Duitse renster verlaat na 5 seizoenen haar vaste thuis. Dit jaar kende ze ook niet haar beste seizoen, wat haar misschien heeft overtuigd om te veranderen van omgeving. Bij Trek tekent de tijdritspecialiste een contract van 3 jaar. Zelf sprak ze van “de grootste kans in mijn carrière”. De focus zal nog steeds liggen op het tijdrijden, al wil ze ook in de voorjaarsklassiekers een rol spelen. Ina Teutenberg beschrijft haar alvast als een ‘powerhouse’. Aan de sportdirecteur om nu het beste in dit grote talent naar boven te halen.
Lees hier ook over onze 13 opvallendste WT-transfers bij de mannen.