Het wegseizoen zit erop, heel wat renners genieten van een welverdiende rustperiode. Bij enkele formaties is men nu al bezig met 2023 en worden de eerste teambuildingsactiviteiten en trainingskampen al georganiseerd. Naar goede gewoonte is het uitkijken naar een aantal spraakmakende transfers op het allerhoogste niveau. Wij bundelen 13 WorldTour-transfers die eruit springen. Lees hier ook over onze 11 opvallendste WT-transfers bij de vrouwen.
Dylan van Baarle: van INEOS Grenadiers naar Jumbo-Visma
Van de Grote Ronde-winnaars, de wereldkampioen en de Monumentenwinnaars is er maar 1 renner die volgend jaar voor een nieuwe ploeg kiest. Dat is Nederlander Dylan van Baarle, dit jaar laureaat in Parijs-Roubaix. De 30-jarige hardrijder is op de top van zijn kunnen beland en trekt voor 3 seizoenen naar de grootste ploeg uit eigen land. In de Grote Rondes zal hij vermoedelijk in een dienende rol kruipen. In de klassiekers wordt hij natuurlijk uitgespeeld naast Van Aert en Laporte. Terwijl zijn 2 ploegmaten over een goede sprint beschikken, moet Van Baarle solo aankomen. Naar het voorbeeld van Niki Terpstra kan dat uiteindelijk wel eens in zijn voordeel uitdraaien.
Richard Carapaz: van INEOS Grenadiers naar EF Education-EasyPost
De Britse sterrenformatie verliest nog meer schoon volk. Ecuadoriaan Richard Carapaz verhuist immers naar de ploeg van Jonathan Vaughers. Hij doet dat met 1 groot doel voor ogen: de Tour de France winnen. De Olympische kampioen klinkt razend ambitieus, al heeft hij met een 3e plaats in de Tour van 2021 wel bewezen dat een hoge notering binnen zijn mogelijkheden past. Bij de Amerikaanse ploeg wordt hij enige kopman, iets wat hem bij INEOS niet meer beloofd kon worden.
Adam Yates: van INEOS Grenadiers naar UAE Team Emirates
Met Adam Yates verliest de Britse ploeg nog een 3e kracht. De winnaar van de Deutschland Tour ruilt de ene topploeg in voor de andere, want hij zal uitkomen voor UAE Team Emirates. Daar kan hij in principe gaan knechten voor Pogacar, al is het ook mogelijk dat hij net wordt uitgespeeld in de ronden waarin de Sloveen niet van start gaat. Adam Yates werd 4e in de Tour van 2016 en toen werd hem een grote toekomst voorspeld. Daarna won hij nog wel de Ronde van Catalonië en de UAE Tour, maar de grote successen bleven uit.
Thymen Arensman: van Team DSM naar INEOS Grenadiers
Het vertrek van Carapaz, Yates en Van Baarle wordt deels opgevangen door de komst van een andere Nederlander. Thymen Arensman verkast immers naar de Grenadiers. Arensman wordt binnenkort 23 jaar en won onlangs in de kleuren van Team DSM nog een rit in de Vuelta, waarin hij ook knap 6e werd in het eindklassement. Op de Sierra Nevada rondde hij prachtig een lange aanval af. Ook in de Giro was hij al 2 keer heel dicht bij etappewinst. De vraag is natuurlijk of hij volgend jaar voor eigen rekening mag rijden, of eerst de stiel moet leren in een dienende rol.
Pascal Eenkhoorn: van Jumbo-Visma naar Lotto-Dstny
De bergtrui in de Giro wilde niet lukken, maar eind juni werd Eenkhoorn wel kampioen van zijn land. Die prachtige Nederlandse kampioenentrui mocht hij voor de 1e keer showen in de Sibiu Cycling Tour. Ergens is het dus wel logisch dat de Nederlander is gaan beseffen dat hij klaar is voor de grootste wedstrijden en een vrije rol. Nu Jumbo-Visma nog versterkt is, zou hij daar amper nog uitgespeeld worden. Vorig jaar werd Eenkhoorn al 21e in Le Samyn en 22e in Dwars door Vlaanderen, met wat meer vrijheid is het mogelijk om nog beter te doen.
Jan Tratnik: van Bahrain-Victorious naar Jumbo-Visma
Zoals net al werd aangehaald: Jumbo-Visma is nog verder versterkt. Onderschat Jan Tratnik niet. De Sloveen reed in de luwte een geweldig voorjaar en werd 9e in Milaan-Sanremo en Dwars door Vlaanderen en 12e in de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Bovendien maakt hij in Vlaanderens Mooiste indruk tijdens de 2e passage van de Paterberg, door iedereen eventjes uit het wiel te rijden. Op het WK leek hij met een late uitval richting zilver te fietsen, maar werd hij alsnog voorbijgereden door de eersten van het peloton. Bij Jumbo-Visma hebben ze dus een extra wapen en dat kan ook voor hem zelf erg gunstig uitkomen.
Fernando Gaviria: van UAE Team Emirates naar Movistar
Movistar haalt zowaar een sprinter aan boord. De Spanjaarden zijn dit jaar gaan inzien dat zo’n renner nuttig kan zijn voor het sprokkelen van punten in de strijd tegen degradatie. De Colombiaan is nog altijd maar 28 en moet dus zeker nog even mee kunnen aan de top. Bij UAE zat hij ook een beetje op een dood spoor want de prioriteiten liggen daar natuurlijk elders. In 2022 won hij 2 keer in de Tour of Oman en was hij er een aantal keren dichtbij in de Giro. De vraag is of hij ooit nog de renner kan worden die hij bij Quick.Step was. In 2018 won hij bij de Belgische ploeg 2 ritten in de Tour.
Bob Jungels: van AG2R naar BORA-hansgrohe
Na een moeilijke periode door een vernauwde liesslagader kwam Bob Jungels dit jaar weer bovendrijven. De Luxemburger deed dat met een indrukwekkende ritzege in de Ronde van Frankrijk, waarin hij ook als 11e eindigde. Eerder toonde hij met een 6e plaats in de Ronde van Zwitserland ook al dat hij terug de oude is. Bij BORA-hansgrohe is hij een versterking in de breedte. Met Higuita, Hindley en Vlasov hebben ze er al heel wat mogelijkheden voor de Grote Rondes.
Jenthe Biermans: van Israel-Premier Tech naar Arkéa Samsic
De 26-jarige Belg heeft nood aan frisse lucht en trekt naar de Franse formatie. Daar wordt hij de 2e Belg naast Amaury Capiot en lost hij vertrekkers Christophe Noppe en Benjamin Declercq af. Biermans reed een goede 2e deel van het seizoen. Hij werd 5e in de Tour of Leuven, 7e in La Polynormande en 6e in de Famenne Ardenne Classic. In de Maryland Cycling Classic hielp hij zijn ploegmaat Sep Vanmarcke aan de overwinning. 2 keer na elkaar eindigde Biermans als 2e in Parijs-Roubaix voor beloften. Zal hij daar ooit kunnen schitteren bij de profs?
Luis León Sánchez: van Bahrain-Victorious naar Astana
De bijna 39-jarige Spanjaard krijgt maar geen genoeg van de koers. Na een jaartje Bahrain-Victorious trekt hij voor de 3e keer in zijn carrière naar Astana. Eerder was hij er al actief als broekventje en bij zijn 2e termijn bleef hij maar liefst 7 jaar. Luis León Sánchez reed dit jaar nog naar een 16e plek in de Vuelta en was zelfs dicht bij een 5e ritzege in de Tour. Richting Megève moest hij pas in de slotmeters de duimen leggen voor Magnus Cort en Nick Schultz. Bij Astana moet hij het bijzonder povere 2022 zo snel mogelijk doen vergeten.
Tim Wellens: van Lotto Soudal naar UAE Team Emirates
Na 10 jaar Lotto Soudal verlaat Tim Wellens zijn vertrouwde stal. De 31-jarige Limburger maakt een opvallende move naar UAE Team Emirates. Hij verkoos de ploeg van Pogacar boven INEOS omdat hij naar eigen zeggen nog meer voor eigen rekening wil blijven rijden. Wellens won al een hele lijst mooie koersen, waaronder 2 ritten in de Giro en 2 ritten in de Vuelta. Een ritzege in de Tour zou zijn carrière helemaal afmaken.
Quinten Hermans: van Intermarché-Wanty-Gobert naar Alpecin-Deceuninck
Een veelbesproken transfer, want Quinten Hermans werd door zijn huidige ploeg prompt thuis gelaten voor de Tour. Dat was bijzonder opvallend na zijn 2e plaats in Luik-Bastenaken-Luik en zijn ritzege in de Baloise Belgium Tour. Na die tegenvaller focuste Hermans al snel op het najaar en dat deed hij met succes. Hij werd 3e in de BEMER Cyclassics en hielp Remco Evenepoel met een knappe wedstrijd in de aanval aan de wereldtitel. Inmiddels staat zijn teller in het veld ook al op 1 na winst in de Kermiscross van Ardooie.
Jan Hirt: van Intermarché-Wanty-Gobert naar Soudal-Quick.Step
De 31-jarige Tsjech is 1 van de weinige nieuwe namen bij Soudal-Quick.Step. Met winst in de Ronde van Oman en dagsucces in de Giro, waarin hij ook als 6e eindigde, kende hij met voorsprong het beste seizoen in zijn carrière. De troepen van Patrick Lefevere kunnen de komende jaren alle steun bergop gebruiken, dus lijkt Hirt vooral een dienende rol te moeten opnemen. Hij eindigde het seizoen wel met een valse noot. In de Vuelta moest hij al vroeg naar huis na een positieve coronatest.
Lees hier ook over onze 11 opvallendste WT-transfers bij de vrouwen.