Distributeurs brengen steeds vaker hun eigen merk op de markt. Zo ook het Nederlandse Tehava, dat onder het grote publiek beter bekend is als de verdeler van onder meer de Isaac-fietsen. Na 2 jaar ontwikkelen kwamen zij een tijdje geleden met hun eigen wielenmerk FORE. Wij voelden de FORE Six CRD aan de tand.
Je hoort wel eens dat de beste upgrade die je je fiets kunt geven een goed setje wielen is. De fietsconstructeurs leveren hun fietsen immers meestal af met een basissetje. Maar een goed setje kost al gauw een behoorlijke smak geld. En ondertussen is het al langer duidelijk dat een carbon wielset niet noodzakelijkerwijs beter is dan een stevige alu-set. Toen de eerste carbonsets hun opwachting deden, leidde dat tot een heuse stormloop, waarna al snel minderwaardige sets voor veel geld over de toonbank gingen. En we moeten toegeven dat we een enkele keer zelf ook in die val zijn getrapt.
De verbetering tegenover de originele (kwalitatieve) alu-wielen was eigenlijk amper voelbaar en enkele maanden later kelderde een ferme scheur ons aanvankelijke enthousiasme. We zijn dus behoorlijk sceptisch bij het testen van een nieuw setje wielen. Dat doe je dan ook best met een fiets die je vertrouwd bent. En liefst van al nog in directe vergelijking met de originele wielen die op de fiets zitten. Omdat we 2 testfietsen ter beschikking hadden, konden we naar hartenlust wielen uitwisselen en kilometers malen.
In eigen huis
Tehava heeft zijn hoofdzetel in het Nederlands-Limburgse Geleen. Met hun jarenlange ervaring en uitgebreide aanbod moet je hen niet meer leren hoe een fiets is opgebouwd. Maar in plaats van wielen in te kopen en er hun sticker op te plakken, kozen ze ervoor om hun kennis in de praktijk om te zetten en werden de wielen in eigen huis ontwikkeld. Na 2 jaar was het dan zover. Het gamma telt ondertussen al 8 verschillende types. Het onderscheid zit hem in 3 hoogtes en, afhankelijk van het model, disc of rim brakes en uiteindelijk nog een model voor tubes.
Wij gingen aan de slag met de Six CRD. Six staat voor de hoogte (58 mm) en CRD voor Clincher Road Disc. De set oogt erg mooi. De velgen zijn niet zwart-zwart, maar eerder antraciet. De satijnachtige glans zorgt voor een chique uitstraling. De decals zijn geslaagd en vallen op zonder schreeuwerig te zijn. Maar dat is uiteraard onze persoonlijk mening. Toch hadden we wat voorbehoud over 58 mm hoge wielen.
Niet alleen gevoeligheid voor zijwind baarde ons zorgen, maar ook leken dergelijk hoge wielen ons wat van het goede te veel. We zijn nu eenmaal liefhebber van wat elegantie. Eens gemonteerd valt het allemaal best mee. Het geheel oogt veel minder massief dan we gevreesd hadden en het zacht glanzende velgoppervlak maakt het geheel wat lichter. De wat feller gekleurde zijwanden van de mooie Goodyear Eagle banden breken de zwarte massa en zorgen mee voor een best te pruimen geheel.
Verrassing
De velgen zijn 26 mm breed en meten binnenin 20 mm. Net iets minder dan de 21 mm die we bij andere constructeurs terugvinden. Maar toch breed genoeg om bandjes van 28 tot 32 mm tot hun recht te laten komen. Volgens Fore kan je zelfs 40 mm brede banden monteren. Prima voor je nieuwe gravelfiets!
Voor de spaken klopte Fore aan bij het Belgische Sapim. Die staan wereldwijd bekend voor hun kwaliteit en de CX-Ray Aero spaken hebben hun strepen al lang verdiend. Het geheel draait op bombproof DT Swiss 350 naven. Die lopen als de gekende trein en staan garant voor jarenlang gebruiksplezier. Alles samen zorgt dat voor een totaal gewicht van 140 gram. Een mooi gewicht voor dergelijk hoge velgen.
Het is echter pas op de fiets dat je voelt hoe een wiel reageert. We stonden wat huiverachtig tegen een bijna 6 cm hoog wiel. Aerodynamisch, ja, maar comfort en ongevoelig voor zijwind zijn een ander paar mouwen. Toch werden we aangenaam verrast. Tijdens onze test was de wind nu eens onze metgezel. 4 à 5 Beaufort steek je immers niet zomaar weg. Zeker niet wanneer die wind ook nog eens van de zijkant blaast. Meteen werden we getrakteerd op een eerste verrassing.
Directe respons
De Fore Six CRD moest in zijwindgevoeligheid niet onderdoen voor onze 45 mm hoge dagdagelijkse wielset. Uiteraard voel je die 4 à 5 Beaufort, maar het zogenaamde bootgevoel bleef volledig achterwege. Wat de snelheid betreft hadden we geen reden tot klagen. Na enkele rake trappen zat de vaart er goed in en volgde de fiets mooi stabiel het opgelegde traject. Het mag duidelijk zijn dat de vorm van de velgen erg geslaagd is. Daarna was het tijd voor de 2e verrassing. Het comfort was wel degelijk aanwezig. Boterzacht wordt het nooit, maar de samenwerking met de Goodyear Eagles werkt wel degelijk.
Tijdens onze ritten hadden we geen last van trillingen en ondanks de flukse en directe respons bij acceleraties bleven we gespaard van harde klappen. Op ons vertrouwd testrondje – achter de pits op het circuit van Zolder, links en rechts – hebben we enkele scherpe bochten liggen. Daar voelden we duidelijk het verschil met de originele wielen van beide testfietsen. Dankzij de duidelijke reacties zorgde de Fore SIX CRD onmiddellijk voor veel vertrouwen en doken we zonder veel aarzeling de bocht in. Gelukkig zitten er in ons trainingsprogramma ook langere ritten. Kwestie van wat langer te genieten.
Voor 1.349 euro koop je een, naar onze mening, prima stel wielen. Bij een A-merk betaal je snel enkele honderden euro’s meer voor vergelijkbare kwaliteit. Fore-wielen worden met de hand geassembleerd in Nederland en worden geleverd met 2 wieltassen. De wielen zijn mooi afgewerkt en de prestaties zijn wel degelijk aanwezig. Aan jou om te beslissen of de Fore Six CRD bij je fiets past.