Ierland loopt warm voor het veldrijden. Volgens ‘Sport Ireland’ verloopt de ticketverkoop het beste van alle Wereldbekermanches deze winter. Dat is op zich niet eens zo vreemd, want Ierland staat bekend als het groene eiland, waar sfeer en gezelligheid altijd centraal staan. En laat dat nu juist zijn wat het veldrijden altijd brengt. De verwachtingen zijn dus hoog voor het spektakel van aanstaande zondag.

Iers landschap
“Low lie the fields of Athenry, where once we watched the small free birds fly”, zo luidt de bekende Ierse ballade die sportsupporters van het land wereldwijd in de tribunes zingen. Athenry ligt nu niet bepaald in de buurt van Dublin, maar toch mogen we een landschap verwachten zoals bezongen in het lied. Althans, zo klinkt het bij de Wereldbeker, waar men spreek van een ‘typisch Iers terrein aan de Sport Ireland Campus in Blanchardstown, een voorstad van Dublin.
Normaal gezien waren we eerder al naar Dublin gegaan met het veldritpeloton, maar door corona werd de editie van 2020 uitgesteld. Dat werd gelukkig geen afstel, want afgaande op de ticketverkoop is er zeker een draagvlak op het groene eiland. Paul Herygers maakte alvast de vergelijking met de veldrit in Milton Keynes in 2014. Dat was toen ook een Wereldbekermanche en de renners reden er door een mensenzee. Waar we jarenlang dachten dat men aan de overkant van de Noordzee niet met de cross bezig zou zijn, bleek het tegendeel waar. En toen stonden met Pauwels, Vantornout en Mourey nog niet eens de allergrootste sterren op het podium.
Voor het eerst komt er dus een Wereldbekermanche in Ierland, een land met een beperkte veldrittraditie. De hoogst geplaatste Ierse renner op de UCI-ranking is belofte Sean Nolan op de 125e plaats. Het is geen schande als zijn naam jou niets zegt. Nationaal kampioen is Christopher McGlinchey. Op het Iers Kampioenschap in Ulster reden vorig jaar maar 9 renners de wedstrijd uit, de andere 18 waren gedubbeld of gaven op.
Modderfeest
Geen veldrittraditie, maar wel een echt veldritparcours. Daar zijn we nu eigenlijk al zeker van, want er gaan momenteel beelden rond van een terrein waar de modderstroken niet op 1 hand te tellen zijn. Verder gaat het om een vrij eenvoudig rondje met een balkenpartij en een klein beetje hoogteverschil.
De Ierse wielerfederatie maakte de lokale bevolking warm met leuke filmpjes over de sport en de nodige uitleg over wat het precies inhoudt. “Het is 1 van de snelste en meest toegankelijke disciplines in het wielrennen, waarbij je verschillende skills moet gebruiken”, klinkt het to the point. Meteen wordt er ook reclame gemaakt voor de lokale clubs, want veel meer dan in België willen ze in de Engelstalige landen ook de mensen actief op de fiets krijgen. Dat is ook een idee waarmee men werkt in Zwitserland. Eerst de inspanning, dan de ontspanning, zo klinkt het devies.
Los van alle inspanningen van de organisatie, is de beste reclame voor de 9e manche van de Wereldbeker toch gewoon het deelnemersveld. Tom Pidcock is wellicht het grootste talent van het Verenigd Koninkrijk en dan is Ierland nooit veraf. Wout van Aert kennen ze natuurlijk ook in het land van de harp en U2. De groene trui op het groene eiland, daar wil een liefhebber wel bij zijn. Mathieu van der Poel slaat deze wedstrijd over, wel leuk is de aanwezigheid van maar liefst 9 Ierse renners. Voor het podium is het natuurlijk uitkijken naar Wereldbekerleider Laurens Sweeck, Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar en Eli Iserbyt.
Wel PFP, geen Sanne Cant
Bij de vrouwen staan er zondag zowaar meer Ierse vrouwen dan Nederlandse aan de start. Manon Bakker, Denise Betsema, Puck Pietserse, Inge van der Heijden en Fem van Empel zijn voorlopig de enige 5 die in het oranje pakje zullen acteren. Gelukkig is er wel Pauline Ferrand-Prévot, toch nog steeds een wereldster in het vrouwenwielrennen. De Belgische vrouwen gaan voor een onuitgegeven selectie zonder Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle, Alicia Franck en Laura Verdonschot. We kijken dus uit naar wat de bijzonder jonge Fleur Moors – eigenlijk nog een junior – bij hun afwezigheid kan brengen.
Dat de veldrit van zondag in Dublin iets speciaals wordt, kunnen we nu al voorspellen. De Guinness zal natuurlijk rijkelijk vloeien, op enkele kilometers van de brouwerij. Wie wat straffer wil, kan nog altijd gaan voor de Jameson Whiskey. En de Nederlandstalige schlagers maken daar wellicht plaats voor de klassiekers van The Dubliners, The Pogues of – waarom ook niet – The Cranberries. Denk eraan dat de tijd in Ierland een uurtje vroeger staat, dus we starten al om 12u40 met de vrouwen en om 14u10 met de mannen. We kunnen nu al niet meer wachten. Misschien wordt het wel de start van een nieuwe klassieker!
Alle noteringen rond deze unieke Wereldbekermanche vind je bij onze partner Bingoal, dé Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen!