Deze maandag werd de nieuwe aflevering van de zeer gesmaakte podcast ‘Cross’ van Play Sports gelanceerd. Daarin gaf Toon Aerts met behulp van zijn makelaar Yannick Prévost tekst en uitleg bij zijn dopingzaak. Opnieuw werd benadrukt hoe belangrijk het zou kunnen zijn dat zijn schorsing van 2 jaar alsnog met enkele maanden zou herleid kunnen worden.
Salomonsoordeel
De dopingzaak rond Toon Aerts is al enkele dagen een veelbesproken thema. Afgelopen donderdag vertelde de veldrijder zelf in tranen dat de UCI hem voor 2 jaar wil schorsen. “Ik had gehoopt om hier in Merksplas enkele weken geleden mijn 1e cross te kunnen rijden. Helaas heb ik een brief gekregen die niemand wil krijgen met het voorstel tot een schorsing van 2 jaar. Ik zal dus dit seizoen niet meer in actie komen, sta ondertussen al 10 maanden aan de kant en kan pas op 16 februari 2024 opnieuw in actie treden. Dat is een veel te zware straf voor iemand die recht in zijn schoenen staat.”
In de vorige uitzending van ‘Cross’ opperde José De Cauwer nog om de schorsing te herleiden tot 18 maanden. Hij suggereerde dat Aerts zo net voor aanvang van het nieuwe veldritseizoen 2023-2024 terug in competitie zou mogen treden en liet blijken dat dit een soort salomonsoordeel zou kunnen zijn. Niet dat De Cauwer de grote wetenschappelijke expert is, maar hij deed deze uitspraken toch maar mooi aan de zijde van Peter Van den Abeele, directeur sport bij de UCI.
Deze uitspraken van De Cauwer werden maandag nog eens bovengehaald in Cross. “Met de schorsing van 2 jaar volgt er weer een zomer zonder wegwedstrijden en een winter zonder cross”, aldus Aerts. “Dat zou betekenen dat ik pas in september 2024 terug aan veldrijden kan doen. Dat is 2,5 jaar na mijn laatste wedstrijd op 13 februari 2022 in Brussel. Dat is een lange periode zonder competitie en ook de routine van een wedstrijd verlies je op die manier. Mocht ik volgend jaar al een aantal wedstrijden kunnen doen, is dat fysiek beter en wordt mijn terugkeer gemakkelijker.”
Betsema
Prévost verwees eveneens naar de hoop op strafvermindering, met een zichtbaar instemmende Aerts naast hem. Hij legde daarbij de link met Denise Betsema. Die werd in april 2019 op non-actief gezet nadat ze positief had getest op anabole steroïden. Ze schreeuwde haar onschuld uit en hoopte op vrijspraak. Ze zou immers onbewust een vervuild voedingssupplement hebben genomen. Uiteindelijk legde de UCI haar in de winter van 2019-2020 een schorsing van 6 maanden op, met terugwerkende kracht. Die had ze toen al uitgezeten, dus mocht ze meteen weer crossen.
Bij Toon Aerts was de straf dus veel zwaarder. Vanuit de hoek van de dopingjagers wordt benadrukt dat de UCI en het WADA streven naar een waterdicht systeem en dat men wil vermijden dat er grote, grijze zones ontstaan. Het lijkt erop dat Aerts een voorbeeldstraf moet uitzitten, die in de toekomst andere renners moet afschrikken. Een nobel idee, maar daar heeft de Kempische crosser natuurlijk helemaal niets aan.
Inmiddels had Aerts overigens wel zijn lange haren afgeknipt. “We hebben bijkomende haaranalyses laten uitvoeren en men heeft zelfs haarstalen in bewaring genomen. Voor mij was dat het sein om eindelijk naar de kapper te kunnen. Het was nog net op tijd voor het nieuwe jaar”, vertelde hij toch met een voorzichtige glimlach. “Om eerlijk te zijn: het zag er verschrikkelijk uit. Met de haren werd ook de stress een beetje weggeknipt.”
En nu?
Aerts en Prévost zullen het voorstel van de UCI nog betwisten. Ze hopen dus dat de straf zal worden teruggebracht. Ook als de schorsing van 2 jaar gehanteerd blijft, is de veldrijder ervan overtuigd dat hij in 2024 na enkele maanden zijn niveau terug kan halen. Hij zal dan 30 jaar zijn, wat betekent dat hij zeker nog een aantal mooie jaren kan beleven. Erwin Vervecken was 33 en 34 jaar toen hij in Zeddam en Hooglede-Gits naar de wereldtitel reed. Toch is dit een verhaal geworden dat enkel verliezers kent.