ERE Research voorstellen hoeft ondertussen niet meer. De producent uit het Nederlandse Ommen heeft ondertussen een uitgebreid gamma van hoogwaardige onderdelen opgebouwd. 20 jaar ervaring in de sector zorgen ervoor dat CEO en hoofd R&D Piet van der Velde alle in en outs kent bij de ontwikkeling van een nieuw product. Op Velofollies in Kortrijk Xpo stelt hij deze zaterdag en zondag onder meer de nieuwe Genus-wielen voor. Stand 335!

Verschil
Nadat hij enige jaren geleden zijn erg succesvolle Genus-wielen ontwierp, komt Van der Velde nu met een volledig vernieuwd model. En die stelt hij voor op Velofollies.
Bij het ontwerpen van de nieuwe wielen heeft de Nederlander goed geluisterd naar zijn klanten. De Genus-wielen werden erg goed ontvangen. Stijf, goed bollend en oerbetrouwbaar. Maar voor de echte prestatiezoeker was het verschil met de Omnia-reeks net te klein. De wielen waren net dat tikkeltje te zwaar en ook aerodynamisch niet de top.
Dus trok Piet naar de tekentafel en ontwierp hij een compleet nieuwe wielset. Er is keuze tussen 30, 45 en 65 mm hoge velgen. Die hebben een moderne binnendiameter van 21 mm en zijn dus perfect voor bandjes van 28 of 30 mm breed.
Voor het profiel baseerde ERE Research zich op de laatste aerodynamische ontwikkelingen, waarbij de velg minder snel naar binnenkomt om in het verlengde van de band een betere luchtstroom te creëren. Marginal gains ook voor jullie als fietser.
Maar wat zijn goede velgen wanneer ze gestaakt worden op minder goede naven? De naven zijn dan ook het hart van goede wielen en daarom ontwierp ERE Research zijn naven voor 100% in eigen huis. Daarbij besteedde Piet erg veel aandacht aan de flenzen. Die moeten immers de trekkracht van de spaken verwerken. Piet is dan ook een voorstander van een hoge spaaktrekkracht. Die houdt het wiel lekker stijf, zonder dat een stijve velg het comfort negatief komt beïnvloeden. De naven draaien op uitstekende SKF-lagers, maar kunnen ook vervangen worden door keramische lagers.
Door op strategische plaatsen sterkte toe te voegen maar op andere plaatsen gewicht te besparen, blijft het gewicht van de voornaaf beperkt tot slechts 131 gram en de achternaaf tot 264 gram. De gloednieuwe Panama-naven kregen een 2:1 spaakverhouding en worden geleverd met een 36-star ratchet freehub body, klaar voor Shimano, Campagnolo en SRAM.
ERE Research ging voor zijn nieuwe Genus-wielen echter nog een stap verder. Zo is er de keuze om de wielen te laten opspaken met de uitstekende Sapim CX Ray-spaken of met hun eigen ERE Aeris full carbon spaken. Met die laatste bespaar je nog eens 25 gram per wiel en verhoog je nog eens de stijfheid van het wiel.
Kunststukje
Dat alles resulteert in sterke, duurzame en erg stijve lichtgewicht wielen die meekunnen met de beste in hun klasse. Met een berijdersgewicht van 130 kg bewijst ERE Research dat ze de zwaarste belastingen aankunnen en ze garanderen een lange levensduur. En dat bij een gewicht van, hou jullie vast, van slechts 1.188 gram voor de ERE Genus SL30 R. Zelfs de 65 mm hoge Genus AE65 II weegt maar 1.599 gram. Een kunststukje als je het ons vraagt.
Toch is er ook plaats voor een beetje gekkigheid. Want naast functionaliteit wil je natuurlijk ook dat je wielset er geweldig uitziet. Voor het opvallende design greep Piet van der Velde terug naar zijn jonge, en ietwat wildere, jaren. De lijnen op de full carbon velgen zijn immers geïnspireerd op de legendarische gitarist Eddie van Halen. Altijd al gedacht dat Piet wat rock ’n roll in zich heeft.