Team DSM heeft een geweldige reputatie als opleidingsploeg. De afgelopen jaren beleefden tientallen renners er hun grote doorbraak. Hoewel het daarna wel eens misloopt, trekt de Nederlandse ploeg elk jaar een nieuw blik toptalenten open. 3 jonge sprinters moeten dit jaar oogsten en zijn daar nu al aan begonnen.
1e zege sinds junioren
De 1e is het rijtje is Marius Mayrhofer. De 22-jarige Duitser was vorig jaar al volwaardig prof en heeft deze winter een grote stap vooruit gezet. Afgelopen nacht won hij met de Cadel Evans Great Ocean Road Race zijn 1e wedstrijd bij de profs. Dat is extra opvallend wetende dat hij bij de beloften nooit kon winnen.
In Australië pakte Mayrhofer het goed aan. Hij maakte handig gebruik van een kleine afdaling in de finale die voor hem een waar lanceringsplatform was. Vervolgens ging hij voluit en hield hij stand tot aan de meet. Helemaal uit de lucht komt die overwinning niet, want in de Tour Down Under sprokkelde hij ook al 2 top 10-plaatsen en in de Schwalbe Classic sprintte hij naar een 5e plek.
Echte kenners herinneren Mayrhofer misschien nog van zijn periode bij de junioren. Toen werd hij 2e op het WK in Innsbruck, achter de ontketende Remco Evenepoel. Dat jaar was hij wel vaker succesvol, zo won hij 2 etappes in de Vredeskoers. Bij de beloften liep het dus allemaal wat minder, nu laat hij toch weer zien wat hij in zijn mars heeft. De Duitser uit Tübingen is overigens fan van Lewis Hamilton en hoopt even lang aan de top te blijven als zijn voorbeeld.
Geweldige Toekomstronde
Met Nederlander Casper van Uden maakten we vorig jaar ook al kennis. Toen hij in de zomer promoveerde naar de WorldTour, vertelde het talent uit Schiedam hoe een droom was uitgekomen. Van Uden was bij de junioren lid van het gerenommeerde Acrog-Tormans en was zowel in Nederland als in België erg succesvol.
De komende jaren moet Van Uden een sleutelfiguur worden binnen de ploeg. Met een 4e plaats in de Scheldeprijs bewees hij vorig jaar al dat hij over voldoende potentieel beschikt. Pas echt indrukwekkend was zijn Toekomstronde. Hij won er de 2e etappe en eindigde vervolgens 3 keer op rij bij de eerste 6. Daar legde hij ook de basis voor eindwinst in het puntenklassement. Normaal gezien gaat hij van start in de Saudi Tour en zullen we hem – geholpen door wegkapitein John Degenkolb – aan het werk kunnen zien in de sprints.
De 6e etappe in de Argentijnse Vuelta a San Juan eindigde op een spannend sprintje en het was erg knap hoe de Australiër Sam Welsford naar de overwinning slalomde. Dat Welsford het kan afmaken in de sprint, hebben we vorig jaar al geleerd. Na een 4e plaats in de Bredene Koksijde Classic en een 3e plaats in de Scheldeprijs won hij in de Ronde van Turkije een groepssprint van Jasper Philipsen, een uitslag om fier op te zijn.
Van de piste
Welsford is al 27 jaar en dus een pak ouder dan zijn 2 reeds vermelde collega’s. Toch is het nog maar zijn 2e jaar bij de club en in de WorldTour, wat hem toch nog steeds tot een ‘jonge’ renner maakt. Zoals veel van zijn landgenoten komt hij van het baanwielrennen, waar hij allerhande titels verzamelde.
Team DSM haalde in totaal 9 renners aan boord, waarvan 3 jongens uit de eigen academie komen. Lorenzo Milesi maakte vorig jaar indruk met dagwinst in de slotrit van de Ronde van de Toekomst en dubbel succes in Le Triptyque des Monts et Châteaux. De Italiaan bevestigde ook op de kampioenschappen. De 20-jarige Brit Oscar Onley toonde in de CRO Race dan weer dat zijn naam zeker moet opgeschreven worden. In het eindklassement werd hij enkel voorafgegaan door Matej Mohoric en Jonas Vingegaard, een winnaar van een Monument en een winnaar van een Grote Ronde.
Ook naar de 19-jarige Max Poole is het uitkijken. Die reed vorig jaar al naar een 7e plaats in de Arctic Race of Norway, terwijl hij een jaar eerder nog uitkwam bij de junioren. Toen won hij de 2e rit van La Philippe Gilbert in Remouchamps en werd hij 7e in Parijs-Roubaix. Een man voor alle terreinen dus. Bij Team DSM beschikken ze dus opnieuw over enkele goudhaantjes. Opvolgers voor Marc Hirschi, Jai Hindley en Lennard Kämna staan dus al klaar.