We gingen opnieuw op pad voor een leuke gravel ride. Dit keer nemen we je mee van het Kasteel van Vorselaar tot in de dreven van Merksplas-Kolonie. Goed voor een kleine 60 km over Kempische gronden. Naar goede gewoonte vind je onderaan een GPX om te downloaden en een overzichtskaartje. Kom alvast in de sfeer met de video’s!

Slagmolen
We starten onze fietscomputer in de Cardijnlaan in Vorselaar en kunnen zo meteen de dreef in vliegen van het Kasteeldomein van Vorselaar. Hier wordt ieder jaar nog de cyclocross georganiseerd door de gebroeders en vader Wellens. En dat al 12 jaar lang! Met de cross in ons achterhoofd stevenen we met een hoog tempo af op het kasteel dat omstreeks 1270 werd opgebouwd. Eens we hier uit het domein komen, rijden we gemengd over onverhard en verhard tot aan een zavelgrondstrook van anderhalve km die uitkomt in Lille. We hadden nog geluk dat deze strook er relatief hard bij lag, in de zomer wordt het hier wellicht een echte zandbak en zal je je skills mogen boven halen.
2 bochten later vliegen we al de volgende strook in, een smaller padje door het bos waar het in de eerste 100 meter wel wat opletten is voor de boomwortels. Eens het bos uit zitten we tussen de velden, waarna we de weg kruisen en al de volgende gravelstrook induiken. Deze strook neemt ons mee naar de oude Slagmolen die al sinds 1465 word ingezet om smoutolie te produceren. Als je hier op het juiste moment passeert, kan je misschien nog wel eens genieten van zelfgemaakte smoutebollen, al zoeken we nog naar de 1e sportieve fietser die dat zou bevallen tijdens een gravelrit.
Kolonie
Na de Slagmolen rijden we over verschillende onverharde stroken door Lille. Zo komen we aan het einde van weer heel wat onverharde kilometers uit aan de brug die ons naar de Lilse Bergen zal leiden. Niet ver achter de brug duiken we opnieuw de bossen van de Visbeekvallei in. Deze Kempense beekvallei bestaat uit een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, galgenstruwelen, ruigte en graslanden. Een stukje natuur waar je dus van alles wat kunt tegenkomen. Vervolgens komen we uit in het industrieterrein van Beerse, dat ons alweer naar een stukje bos leidt.
De gravelweg brengt ons naar een houten vlonderpad. Wanneer we van het vlonderpad gedokkerd zijn, flyeren we een kleine 3 km over de verharde weg met de wind in onze rug. Terug in de volgende onverharde zones fietsen we langs enkele Kempische kleiputten die in een gebied van maar liefst 698 hectare liggen. Zo komen we dan door enkele Koloniedreven van Merkplas die ons terug naar het gebied van de kleiputten leiden. Hier rijden we naast de grootste kleiput die de omgeving hier rijk is, Het Blak. En zo komen we aan het kanaal Dessel-Schoten in Sint-Jozef Rijkevorsel, waar we de fietsbrug nemen om het kanaal over te steken.
Valleien
Na de oversteek duiken we het natuurdomein Eksterheide in waar er ook ieder jaar een B-cross wordt georganiseerd. Wanneer we de rand van het 170 ha grote natuurdomein achter ons laten, maken we de oversteek naar opnieuw de Visbeekvallei. Hier crossen we een 10-tal km over veelal Kempische bosgrond, en komen we doorheen veel van de eerder genoemde variaties van begroeiingen. Uit deze vallei komende rijden we al dansend op de pedalen over de brug die over de E34 loopt. Hier zetten we onze laatste 10 km in.
We doorkruisen het industriepark van Lille om zo opnieuw in een deel van de Visbeekvallei en de Vallei van de Kindernouwbeek te komen. We passeren aan het motorcrossterrein van Lille en kunnen het niet laten om op ons achterwiel te rijden. Het is hier verder vooral power geven over zwaar lopende zandwegen die ons echt aan de grond zuigen. We komen ondertussen al aan de ’14 Kapellekens’ op Vorselaars grondgebied. Deze werden in 1860 opgericht door de plaatselijke landbouwer Petrus.
Zo zijn we dan ook aan onze finale kilometers gekomen. Met net geen 29km/u gemiddeld finishen we deze route onder een stralende winterzon.
Download WielerVerhaal Gravelroute Vorselaar – 60 km!