De VAM-berg, ook wel bekend als Col du Vam, is de afgelopen jaren meerdere keren het decor geweest van verschillende wielerevents, zowel op de weg, het veld, als de MTB. De eerstvolgende wedstrijd die over de Col gaat, is de aankomende Ronde van Drenthe in het 2e weekend van maart 2023. Voor de meeste renners is de VAM-berg inmiddels een bekend begrip, maar voor veel recreanten is de col alleen bekend van TV. Daarom zetten wij 11 dingetjes op een rij die de moeite waard zijn om te weten over deze sportieve trekpleister!

1. Welke route kies jij?
Col du Vam kent 3, eigenlijk 4, verschillende wegen naar de top. 1 van de beklimmingen, de meest noordelijke, splitst zich namelijk de laatste 150 meter op in 2 wegen. Er kan voor gekozen worden om de laatste 150 meter van de klim over het egale asfalt te fietsen, maar als klap op de vuurpijl ligt er ook de keuze een echte Drentse keienstrook mee te pakken. Deze keienstrook over 150 meter heeft een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 15%.
2. Eénrichtingsverkeer!
Er is dus keuze uit 4 verschillende routes naar de top. Als het hoogtepunt bereikt is, is het tijd om af te dalen. Er is 1 afdaling en deze mag ook alleen maar naar beneden gefietst worden. Op Col du Vam geldt namelijk eenrichtingsverkeer. Op de beklimmingen mag alleen geklommen worden en in de afdaling mag alleen afgedaald worden. Dqt wordt aangegeven met de welbekende verkeersborden.
3. Road of offroad
Dan is er ook nog de mogelijkheid om met de mountainbike naar boven te gaan. Op en rond de VAM-berg ligt namelijk ook een mountainbikeroute. De route is 9,3 km, niet al te lang, maar er zitten toch zo’n 300 hoogtemeters per ronde in. Het is een spectaculair parcours met veel klimmen en dalen. De vele hoogtemeters is niet het enige dat de route uitdagend maakt. Er zijn verschillende hindernissen in het parcours opgenomen, zoals tal van rockgardens, een vlonder van 300 meter en een drijvende waterbrug. De MTB-route op de VAM-berg wordt aangegeven met de standaard markering voor MTB-routes.
4. Daarboven op die berg…
Daar staat een huisje! Het is het informatiecentrum De Blinkerd dat in handen is van ‘Het Drentse Landschap’. In dit informatiecentrum is informatie over het ontstaan van het landschap rond de beek ‘het Oude Diep’ te vinden. Ook wordt ingegaan op de afvalverwerking van Attero en de waterhuishouding van een beekdal-systeem. Op de top heeft men een prachtig weids uitzicht over de omgeving.






5. Het op 1 na hoogste plekje van Drenthe
Met 48 meter boven NAP, de zeespiegel, is de top van Col du Vam het op 1 na hoogste punt van Drenthe! Sinds de komst van de muur van Emmen heeft Col du Vam niet meer de hoogste top van Drenthe. De top van deze Muur ligt op 48,05 meter hoogte en is daarmee 5 centimeter hoger dan Col du Vam. Dit zal echter niet lang meer duren!
6. Dak van Drenthe
Er is namelijk een nieuwe hoogste punt van Drenthe op komst. De VAM-berg krijgt een nieuwe top: het Dak van Drenthe. De berg moet 900 meter lang en 150 meter breed worden. Het is de bedoeling dat de berg net zo hoog wordt als ooit gepland: 63 meter boven NAP. Daarmee zal het Dak van Drenthe het hoogste punt van Drenthe worden. Als de werkzaamheden volgens plan verlopen, gaat het parcours van het EK wielrennen in september over het Drentse ‘Dak’ heen.
7. Elk moment bereikbaar
Het fietsparcours op de VAM-berg is sinds oktober 2018 voor iedereen vrij toegankelijk. Waar de berg, met toen nog maar 1 beklimming, eerst alleen werd opengesteld voor de Ronde van Drenthe, kan sinds 2018 iedereen hier terecht om hoogtemeters te maken. Let wel op wanneer er evenementen of werkzaamheden plaatsvinden, want dan kan het zijn dat de VAM-berg (gedeeltelijk) afgesloten is.
8. Probleempje met de fiets?
In mei 2022 heeft Shimano de SOS-palen geïntroduceerd en de eersten werden geplaatst boven op Col du Vam. Het Shimano Onderhouds Station is een paal met handig gereedschap voor als je last hebt van ‘pech onderweg’. De SOS-palen geven de mogelijkheid om de fiets op te hangen, zodat de pedalen vrij kunnen bewegen. Dat is handig voor problemen met de aandrijving van je fiets. De kern van de paal is de pomp waarmee de banden van de fiets in no time opgepompt zijn. Verder heeft de onderhoudspaal 12 verschillende essentiële fietsgereedschappen. Het servicestation is hufterproof en de tools hangen aan roestvrij stalen kabels om diefstal tegen te gaan.






9. Poetsen na je MTB-ritje
Er lopen geregeld schapen op de mountainbike- en wandelpaden. De schapen (afwezig tijdens onze fotoshoot) zitten achter gaas, zodat ze het asfaltparcours niet op kunnen, maar ze lopen los op de mountainbike- en wandelpaden. Schrik dus niet als er plots een schaap achter 1 van de rockgardens ligt! Dit gezelschap op de trails zorgt er helaas ook voor dat er de nodige schapenpoep ligt. Je hebt wel nog keuze: of alles ontwijken of na afloop grondig je fiets poetsen.
10. Zoek een andere plek voor je sanitaire stop
Net als voor de schapen, is er voor wielertoeristen ook geen toilet aanwezig! Houdt hier dus rekening mee.
11. Helaas geen koffie en broodje bal meer
Jarenlang was er de gelegenheid om bij koffiekiosk Het Blinkerdje de koolhydraten aan te vullen. Deze aan de voet van de VAM-berg gelegen kiosk sluit echter naar 13,5 jaar zijn deuren. Het Blinkerdje staat op het terrein van afvalverwerker Attero. Die wil het verouderde gebouw slopen. Er zijn recreatieplannen voor het gebied. Wat voor invulling de plek krijgt, is nog niet duidelijk. Hierdoor zullen we een dorpje verder moeten zoeken voor koffie.
1 comment
Bovenop de VAM-berg in het informatiegebouwtje staat een koffiemachine.
Er is ook appgroep waarin nieuws over de VAM-berg wordt gedeeld: meld je aan via 06-51621473.