Er is de koers en er is het leven. Sommige heldendaden zijn veel meer waard dan een opmerkelijke sportprestatie. Het is een beetje de samenvatting van de carrière van Loïc Chetout. Hij kwam binnen bij de profs als een klimtalent, maar het was lastig voor hem om de hoge verwachtingen waar te maken. Toch zal zijn naam altijd verbonden blijven aan de koers, met dank aan het ‘redden’ van het leven van Stig Broeckx. Vandaag is Chetout nog steeds actief op wielen, al maken die soms ook een ronkend geluid.

Klimtalent
Bij de jeugd behoorde Chetout tot de talentenvijver van het Franse wielrennen. Hij behoorde tot de generatie 1992, samen met grote namen als Florian Sénéchal en Bryan Coquard. Zo reed hij bij de jeugd de Vredeskoers en Parijs-Roubaix, wedstrijden behorend tot de prestigieuze Nations Cup. Bij de beloften mocht hij uiteindelijk stage lopen bij Euskadi, dat was best opmerkelijk, want die ploeg zet al jaar en dag in op Basken. Omdat hij zich in het Baskenland had gevestigd, werd hij toch opgenomen in de kern.
In 2014 promoveerde Chetout naar Cofidis. Eerst nog als stagiair, vervolgens als volwaardig prof. Het was ook dat seizoen dat hij met een ritzege in de Ronde de l’Isard de naam kreeg van een toekomstig klimmer. Dat hij in de etappe in Boulogne sur Gesse een vlucht met succes afrondde, zorgde wellicht ook voor het contract bij het gerenommeerde Franse traditieteam.
Echt van de grond kwam de carrière van Chetout evenwel nooit. Natuurlijk waren er wel uitschieters. Zo werd hij in 2016 2e in de Classic Loire Atlantique na ploegmaat Anthony Turgis. Cofidis domineerde de Franse semiklassieker met 4 renners bij de eerste 5. Vervolgens reed hij ook 2 keer de Vuelta uit. In 2017 kwam hij opnieuw dicht bij een profzege in de Arctic Race of Norway, maar botste hij op een ontketende Dylan Teuns.
EHBO-cursus
Dat seizoen realiseerde hij ook zijn meest noemenswaardige prestatie in het wielrennen. Tijdens de Baloise Belgium Tour kwam Stig Broeckx zwaar ten val. Hij bleef roerloos liggen en het was de Fransman die meteen begreep dat de koers eventjes niet van tel was en er een mensenleven op het spel stond. Hij diende de Belg de 1e zorgen toe, met dank aan een EHBO-cursus die hij in zijn jeugd had gevolgd. Wat er zou gebeurd zijn zonder zijn hulp, weten we nooit en daar denken we ook liever niet aan.
Gelukkig ging het met de Kempenzoon uiteindelijk de goede kant uit. Voor Chetout bleven de gebeurtenissen ook hangen. Hij had het moeilijk met het nemen van risico’s. Eind 2019 kondigde hij het einde van zijn actieve carrière aan. “Dankzij de fiets ben ik de persoon kunnen worden die ik nu ben. Ik heb dingen meegemaakt die niet iedereen kan ervaren en ik heb veel buitengewone mensen leren kennen. Daarom is het een emotionele beslissing om dit hoofdstuk af te sluiten”, liet hij toen optekenen op zijn Instagrampagina.
Chetout was altijd al een hipster in het peloton. Hij was toen – voor het populair werd – al vaak te zien op een zogenaamde fixed gear fiets. Zonder versnellingen, stuurlint of remmen peddelde hij door het leven. Bij die levensstijl hoorde natuurlijk de modieuze baard en een getatoeëerd lichaam. Ruwe bolster, blanke pit, dat type dus.
GCN
Na zijn carrière bleef Chetout actief op 2 wielen. De fiets ruimde echter geregeld plaats voor de motor, iets wat natuurlijk naadloos aansloot bij zijn uitstraling. Hij werd ook medewerker bij GCN, waar hij mee instond voor de video’s op YouTube en de presentaties. Zo was de ex-prof nog geregeld in het wielrennen te zien met een microfoon of een camera in de hand. Niet geheel verrassend was hij ook vaak te bewonderen in het offroad-gebeuren, waar stijl en romantiek natuurlijk altijd belangrijk zijn.
Vandaag is Chetout oprichter van ‘Bivouac & Saucission’, een bedrijfje waarmee hij zich bezighoudt met het organiseren van roadtrips voor motorrijders. Ook bij ‘Bee Wild Rent’ is hij betrokken. In het pittoreske Biarritz aan de Atlantische oceaan focust hij zich op de mooiste locaties die je op de motor kunt bezoeken. Straks komt de Tour langs in het Baskenland, waar hij zich inmiddels als een vis in het water voelt. Ongetwijfeld zullen we hem nog tegenkomen en misschien zelfs bedanken voor een heldendaad die we nooit zullen vergeten.
Win de Ekoï Gara fietshelm van Sep Vanmarcke!