Vandaag staat het belang van fietspositionering en bikefitting buiten kijf, maar dat was ooit anders. Begin jaren ’90 was Kinrooinaar Gerard Bullen 1 van de eersten die zich met deze onderwerpen ging bezighouden. Vandaag wordt zijn zaak ‘Meetcentrum.be’ verdergezet door Geert Knoops (41), zelf een gedreven fietser. “Ik gaf de zekerheid van het onderwijs op om me op dit terrein helemaal te kunnen geven”, vertelt hij gepassioneerd.
Zabel en Vinokourov
De onovertroffen Raymond Vanstraelen voerde in 1984 als 1e een biomechanische fietsmeting uit en zou later de wereld veroveren met Bioracer. Ook Luc Piron van het Cycling Research Center in Tielt-Winge was er vroeg bij en in Limburg was er dus Gerard Bullen. Zelfs Alexander Vinokourov en Erik Zabel kwamen tot in Kinrooi om zich optimaal op de fiets te laten zetten. Op die manier bouwde hij een klantenbestand uit van West-Vlaanderen tot in Friesland.
Knoops was 1 van de klanten die een bijzonder interesse ontwikkelde voor het vak. “Ik vond het altijd al boeiend waar Gerard mee bezig was”, vertelt hij. “Die interesse in techniek bleek ook uit mijn beroep, want ik ben altijd leraar geweest in de STEM-vakken in het secundair onderwijs. Toen Gerard 70 werd, stuurde hij een mailtje naar zijn klanten met de boodschap dat hij wilde stoppen en op zoek was naar een opvolger. Samen met 8 andere mensen heb ik toen gereageerd.”
Uiteindelijk bleef Knoops als 1 van de 2 kandidaat-overnemers over. “Ik stelde toen voor om 2 keer in de week een halve dag mee te komen helpen. Dat was super interessant en al snel leerden we wat we aan elkaar hadden. Na ongeveer 6 maanden, toevallig op mijn verjaardag, liet Gerard me weten dat hij zijn beslissing genomen had en dat ik de zaak mocht overnemen. Inmiddels doe ik het al 2 jaar in mijn eentje.”
Extra opleidingen
In een nieuw pand in Tongerlo zet Knoops nu het levenswerk van Bullen verder. “Ik leg natuurlijk mijn eigen accenten”, geeft hij aan. “Zo gebruik ik mijn vaardigheden als leerkracht om alles goed uit te leggen aan de klant. Daarnaast volgde ik een aantal extra opleidingen voor bikefitters en kinesisten. Vroeger was iets de waarheid omdat Gerard dat zei. Nu weet ik ook wat de fysiologische uitleg daarvoor is.”
“Daarnaast ben ik ook een beetje verder geschakeld van een statische meting naar een dynamische meting. Vroeger werkte Gerard voornamelijk met wedstrijdrenners en die zitten altijd erg sportief op een fiets. Bij toeristen is dat een ander verhaal, ze willen vaak iets meer comfort en vooral klachtenvrij fietsen. We houden nu nog meer rekening met de doelen van de renner. Is dit krachtefficiëntie voor wedstrijdrenners tot extra comfort voor wielertoeristen of een gulden middenweg? Daarom laat ik in de 1e plaats mijn oog, en ervaring, het werk doen. Natuurlijk gebruik ik ook statistische berekeningen als startpunt, maar de finetuning doe ik op basis van wat ik zie en wat de klant voelt. Met die analoge werking ben ik bij de uitzonderingen in het land.”
Die aanpak loont, want Knoops heeft klanten van 14 tot 78 jaar. “Iedere persoon beweegt zijn of haar spieren anders en eigenlijk kan je pas in beweging zien hoe alles plooit en buigt en hoe je spieren reageren op minieme aanpassingen aan de fiets. Daarom zet ik iedereen ook altijd op de smarttrainer en gaan we daar verder met het afstellen van de fiets. Dan komt de finetuning waarbij we de limieten van het lichaam opzoeken. Soms ga ik bewust iets te ver zodat het duidelijk wordt waarom ik iets doe. Op die manier kom ik, samen met de klant, tot de meest optimale fietsafstelling.
Modetrends
Veel liefhebbers komen bij Knoops binnen met aerodynamische shifters zoals Victor Campenaerts of met het verzoek om alle spacers uit het stuur te halen, zodat ze zo laag mogelijk zitten. “Ik begrijp wel dat iedereen als Van Aert op zijn fiets wil zitten, maar je moet daar ook het lichaam voor hebben. Flexibiliteit is erg belangrijk.”
“Het meest vervelende wat ik heb meegemaakt, was een dakwerker met dubbele hernia die een fiets van 11.000 euro had gekocht. Hij had zich al een paar keer uit laten meten via een 3D-scanner bij de fietshandelaar, maar bleef last hebben. Zijn fiets bleek totaal ongeschikt voor zijn lichaam. Hoe pijnlijk dat ook was: hij moest een nieuwe fiets kopen. Gelukkig is dat zeldzaam. Fietsenmakers zijn ook betrouwbaarder geworden en zullen een fiets niet zomaar verkopen om te verkopen. Wat ik even jammer vind, zijn mensen die het plezier voor de fiets niet ontdekken, omdat ze zonder ervaring starten op een fiets die eigenlijk niet voor hen is geschikt.”
Plezier
Zelf probeert Knoops ook geregeld nog ritjes te maken. Vorig jaar nam hij samen met Pieter-Jan Bollen, Daan Maggen en Vinny Bzdenga deel aan de Alps Epic. Een uiterst technische 5-daagse MTB-wedstrijd met zelfs wereldtoppers aan de start. “Mijn job in het onderwijs zette ik ook even ‘on hold’ omdat ik van mijn hobby wel mijn beroep had gemaakt, maar geen tijd meer had voor mijn hobby – het fietsen zelf. Soms doe ik natuurlijk wel eens aan beroepsmisvorming.”
“Dan zit ik op een terrasje, bekijk de voorbijrijdende fietsers en durf wel eens commentaar te geven op hun houding. Dan voorspel ik tegen mijn vrouw waar ze klachten hebben. Ze kan daar al wel mee lachen ondertussen. Het is gewoon zo jammer om te zien dat mensen soms zo veel geld uitgeven aan een fiets en er dan niet goed op blijken te zitten. Van de Grote 3 vind ik dat Van Aert en Pogacar mooier gepositioneerd zitten dan Van der Poel. Ook in Limburg hebben we stijliconen zoals Kamiel Bonneu, Milan Menten of Jordi Meeus. Al zijn dat natuurlijk professionals. Het is in de 1e plaats belangrijk dat je lichaam zich goed voelt en je plezier haalt uit de sport.”