Wanneer we over het gewicht van een fiets hebben kan dat niet laag genoeg zijn. Toch zien we dat fietsen, topmodellen uitgezonderd, meestal rond de 8 kilogram wegen. De meest voor de hand liggende manier om het gewicht te drukken is lichtere wielen. Lichte carbonwielen maken de fiets reactiever, laten hem beter reageren en, geef maar toe, ogen beter. Maar echt lichte wielen kosten wel een stevige boterham. Is het misschien een optie om de wielen door iets minder dure, maar stevige wielen te vervangen en tegelijkertijd enkele componenten lichter te maken? Wij reden met een superlicht zadel: de Quasar CR 2.0 van Repente.

119 gram
Het gewicht van een fiets is een dingetje. Hoe lichter, hoe makkelijker je de bergen over komt. Maar daarbij moet je ook de stijfheid van de fiets in het oog houden. Net als je portemonnee overigens. Iedereen kent wel de boutade dat 1 kg uitsparen op je fiets 1.000 euro kost. Terwijl we er zelf wat te veel wegen. En iedereen is steeds op zoek naar die mooie en lichte wielen. Die een pak geld kosten. Daarbij moeten we bedenken dat de grote winst die ons beloofd wordt, eigenlijk maar een kleine winst is. Een lichte velg is jammer genoeg meestal ook wat slapper, wat de rijkwaliteit dan weer in het gedrang brengt. Of het wiel kost zoveel dat je bijna angst hebt om ermee op de weg te komen.
Dus kunnen we misschien toch beter opteren voor die stevige wielen die de kracht beter omzetten en minder kosten en ergens anders wat grammetjes afvijlen. Op een zadel bijvoorbeeld. Een doorsnee zadel, zoals door de constructeurs wordt voorzien, weegt al gauw dik 250 gram. De Repente Quasar CR 2.0 die we onder meer tijdens de voorbije Toerversie van de Amstel Gold Race testten, weegt slechts 119 gram. Een winst van pakweg 140 gram. Wanneer je die winst op je wielen wilt halen, zal je snel 500 tot 1.000 euro extra moeten uitgeven. De Quasar CR2.0 kost je echter maar 199 euro. Dat geeft je extra vrijheid om nog wat lichte onderdelen te kopen.



Bingoal WB
Repente is een bij ons minder bekende constructeur uit Italiƫ. Repente werd in 2018 opgericht door Massimo Farronato. Die was in een vorig leven aankoopdirecteur van Selle Royal. Iemand die dus het klappen van de zweep al jaren kent. Maar ook iemand met een eigen visie. Een visie die zich duidelijk weerspiegelt in de zadels. Hij gebruikt uitsluitend goede materialen en biedt zijn zadels en accessoires aan een erg redelijke prijs aan. Geen exotische materialen of ingewikkelde technieken, maar zadels die met moderne materialen op een traditionele manier worden vervaardigd.
Farronato maakte het zich overigens niet te moeilijk. Zijn bedrijf ligt in de provincie Veneto. De streek waar zowat alle bekende Italiaanse zadelfabrikanten thuis zijn. Met meteen alle leveranciers en gespecialiseerde fabrikanten net om de hoek. Repente heeft ondertussen ook zijn opwachting gemaakt in het profpeloton. Het Belgische procontinentale team Bingoal WB rijdt dit seizoen met Repente-zadels.
Dat ze bij Repente weten hoe ze een zadel in elkaar moeten steken, lijdt dus geen twijfel. Maar wordt zo een superlicht zadeltje dan geen harde bak? We moeten bekennen dat we aanvankelijk ook dat vermoeden hadden. Enkele testritten met carbonnen plankjes waren er op onze leeftijd wat te veel aan en al gauw ruilden we die zadels in voor onze comfortabelere maar zwaardere zadel. Aanvankelijk waren we ook niet super gelukkig met de Quasar CR 2.0. We monteerden het zadel op dezelfde manier als ons reguliere zadel. En dat was een tegenvaller.



Voltreffer
We hadden immers ons zadeltasje niet mee en dus geen multitooltje. Met wat schuurplekken tot gevolg. Bij onze volgende rit kreeg het zadeltasje weer zijn vertrouwde plaats en begon onze sleuteltocht. Beetje vooruit, wat achteruit, de tip wat meer naar beneden en plots klopte het helemaal. Een zachte sofa werd het niet, maar onze bips en de vorm pasten plots wondermooi samen. Dat beloofde meteen veel goeds. Als ultieme test selecteerden we de Toerversie van de Amstel Gold Race, goed voor 150 km. De schuurplekken waren nog niet helemaal genezen. Indien het zadel zou irriteren, zouden we het snel weten. Maar het werd een voltreffer.
Hoewel de tip van het zadel wat naar beneden staat, bleven we steeds goed zitten. Geen geschuif, geen gewring. We zaten en bleven zitten. Ook na uren in het zadel was het comfort best te pruimen. Een zacht kussentje moet je niet verwachten. Je hebt zeker wat zitvlees nodig om van dit zadel te blijven genieten. Maar een harde plank is het allerminst. Tijdens de snelle afdalingen en in snelle bochten zit je uitstekend en voel je goed de reacties van de fiets. Toch worden trillingen mooi weggewerkt en veert het zadel net genoeg mee.
Toch lijkt het ons geen goed idee om de Quasar CR 2.0 aan een beginneling aan te raden. Je moet wel enig idee hebben over hoe je je zitpositie kunt aanpassen, wanneer dat nodig mocht zijn. En wat zitvlees maakt het wat comfortabeler zitten. Voor net geen 200 euro krijg je een erg licht, behoorlijk comfortabel en veel feedback gevend zadel dat er ook nog eens strak en mooi uitziet. Ondertussen zijn de schuurplekken helemaal genezen, dus daar hoeven jullie je geen zorgen meer over te maken. De Repente Quasar CR 2.0 siert nog steeds onze fiets en het ziet er niet naar uit dat die snel zal verdwijnen. Onze bips zijn er erg tevreden mee en het gewicht van onze fiets ligt weer wat lager. Mooi, toch!?
1 comment
Met deze verbetering ben je dus 1500 euro per kilo verder
Zadel van 250 gram zat erop … nieuw zadel 200 pietermannen 130 gram winst