Afgelopen weekend werden we uitgenodigd voor de BH-testdagen in Roosendaal. Het Bike Experience Center was de uitvalsbasis om een resem fietsen van Spaanse fietsfabrikant uit te proberen. Ondanks het mindere weer hebben we ons te pletter geamuseerd. In deze reportage vergelijken we de nieuwe wegmodellen Ultralight en Aerolight. De profs van het Spaanse procontinentale Burgos, die vaak de dagontsnapping kleuren in de Vuelta, kenden deze fietsen al als hun broekzak en wij nu dus ook.

Aero vs Ultra
De grootste troef van beide fietsen is hun innovatie. Dat merk je snel. Hetzelfde principe als andere fabrikanten met een klim- of aerofiets, maar toch met hun eigen twist en net iets anders of met meer snufjes.
De Aerolight is het nieuwe aerodynamische pronkstuk van BH. Een model dat door de wind scheurt en zich aankondigt als sneller, stijver en beter dan zijn voorgangers. Het frame is samengesteld om op elke manier zo efficiënt mogelijk de luchtweerstand te pareren met zoveel mogelijk krachtoverbrenging. Vernuftig, BH op zijn best.
De Ultralight is dan weer specifiek gemaakt om full power omhoog te fietsen en heeft ook een aerodynamische kant. De buisvorming is hier uiteraard naar ontworpen. Ze zijn iets rechtlijniger en minimalistisch, de basisprincipes van hun klimmodellen. Gewicht is hier het belangrijkste. Als je alpencols of andere lange, zware beklimmingen wil trotseren is dit het model waar je het best naar kijkt binnen hun gamma.
HCIM
Bij beide fietsen is er gebruik gemaakt van de Hollow Core Internal Molding
(HCIM). Hierbij worden de frames op de belangrijkste plaatsen verstevigd om de
ultieme krachtoverbrenging te optimaliseren. De combinatie van vacuüm met hoge druk van binnenuit, zorgt voor een erg compacte structuur van de carbon lay-up.
In beide fietsen kunnen we de Air Bow-voorvork terugvinden. Deze vork springt toch in het oog, maar wat is de meerwaarde hiervan? Volgens BH zelf heeft deze vork zijn eigen, zeer kenmerkende gebogen vorm. De afstand tot het wiel is maximaal overgedimensioneerd, zonder drukzones waar de lucht stroomt en de trillingen van het asfalt gedempt worden. In de achtervork kan je net hetzelfde principe terugvinden. Deze BH-fietsen laten de wind zo optimaal mogelijk langs hun frame stromen.
De Ultralight kan tot een totaalgewicht van 7,1 à 7,2 kg gebracht worden. Dat zorgt natuurlijk wel voor een lichte wiel- en groepset. De Aerolight komt op 950 gram voor een frame.
Leuke snufjes
De Aero-bidonhouder is, op elke fiets goed voor 2 keer 450ml. In tegenstelling tot de ronde traditionele bidonhouders verstoort hun eigen ontwerp de luchtstroom niet en heb je toch de nodige bevoorrading mee. Het verborgen wielas-systeem is dan weer handig voor iedereen die niet al te veel (reserve)materiaal wil meenemen. Bij het uithalen van het hendeltje aan de wielas kan je vlot de wielen los- of vastmaken.
De toolbox en het magnetisch achterlicht zijn 2 van de afneembare onderdelen die je kunt terugvinden op de fiets. De toolbox is erg handig voor het opbergen van onder meer een reserveband en CO2-patronen. Veiligheid en zichtbaarheid zijn ook 1 van de belangrijkste aspecten in het verkeer. BH speelde hierop in met hun magnetisch verwijderbaar achterlicht. Het is volledig in de zadelpen verwerkt en kan zonder gereedschap gemonteerd worden via het magnetisch systeem. Net zoals bij de bidonhouder is er nagedacht over de aerodynamica.
BH maakt gebruik van Prologo-zadels om hun fietsen af te monteren. Bij de modellen met Shimano 105 en Ultegra 12-speed maken beide fietsen gebruik van hun eigen Evo Monocoque Acr cockpit. De modellen in de hogere prijsklasse, afgemonteerd met Shimano Dura Ace 12-speed en SRAM Red, zijn geëquipeerd met de FSA Metron 5D ACR cockpit.
De Aerolight en Ultralight hebben gelijkenissen in afmontage. De duurste in beide prijsklasses zijn afgemonteerd met de groepset SRAM Red en bijhorende Zipp 454 wielset. Modellen met de Dura-Ace 12-speed groepset maken gebruik van hun eigen Evo Disc 50 V3 wielen. Bij fietsen afgemonteerd met Shimano 105 12-speed is er sprake van een Vision team 35 wielset. Het enige verschil tussen de modellen kan je vinden met Ultegra 12-speed. De Aerolight heeft om aerodynamische redenen de diepere Vision TC55 wielset. De Ultralight is afgewerkt met de Vision TC40 wielset, om gewicht te besparen.
Onze ervaringen
De Air Bow-vork is zeker een meerwaarde. Het design mag misschien even wennen zijn, maar het beoogde resultaat is er wel. Beide fietsen geven het gevoel van comfort en snelle wendbaarheid bij het aansnijden van een bocht. Je kiest waar je rijdt en je kunt makkelijk je lijn blijven houden. Je ervaart dit ook wanneer de snelheid hoger is, de fiets blijft volledig onder je eigen controle. Op beide fietsen kregen we hun eigen Evo Monocoque ACR cockpit gepresenteerd. Deze stuur- en stuurpen combinatie zat erg fijn in onze handen. Niet alleen aerodynamisch maar ook zeer praktisch.
Een platter bovenstuk waarop je handen kunnen rusten op tragere stukken en die ook de nodige steun biedt. De cockpit had een beugel met een gemakkelijke ronding zodat je overal vlot aankunt. De shifters lopen ook netjes over op het stuur, wat voor een vlotte overgang zorgt. De beugel van het stuur liep ook een beetje uit zoals een gravelfiets, uitstekend voor meer ruimte onderaan. Zo kan je op de uiteinden ook de spanning van de armen en schouders halen voor je meest aerodynamische houding. En dat zonder te moeten inboeten op de juiste stuurbreedte bovenaan.
BH-Unique programma
De Ultralight is meer gericht op het zwaardere klimwerk maar kon ons toch aangenaam verrassen op diverse aspecten. Het is nog steeds een speelse fiets die meer kan dan rechtdoor en omhoog rijden. Inboeten op stijfheid doe je er zeker niet mee. De Aerolight biedt tegenover hun vorige model 15,9 % minder luchtweerstand, wat aan hoge snelheden 5 Watt bespaart. Het lage gewicht voor een aero fiets en het specifieke ontwerp van het frame zorgt ervoor dat het zwaartepunt erg laag is.
Net zoals de Ultralight is deze ook zeer wendbaar. We merken dat het ontwerp van de dunne asymmetrische achterbuizen hun nut heeft bij het versnellen aan lagere snelheden. Aan hogere snelheden houdt de fiets deze makkelijk vast en lijkt dat toch vlotter te gaan tegenover de Ultralight. De pedaalslag is alvast erg soepel.
Tenslotte kunnen we stellen dat je bij BH meer dan je ding kunt vinden. Wie innovatie en looks prioritair vindt, kan afhankelijk van zijn eisen voor een Ultralight of Aerolight gaan. Beide fietsen zijn wendbaar, snel en stijf. In combinatie met de beste onderdelen zorgt dit voor de juiste formule.
Wil je toch ook een blitse kleur? Neem dan zeker eens een kijkje op hun website voor het BH-Unique programma waarmee je je fiets zelf kunt samenstellen.