Het was een hele tijd reikhalzend uitkijken naar de start van de Giro. In de pers en op internet had iedereen wel iets te vertellen over tactiek, techniek of samenstelling van de ploegen. En plots was het zover. Met een tijdrit werd de strijd voor het Roze aangevat. De dag voor de start presenteerde SCOTT fier zijn nieuwe Plasma RC TT. Team DSM rijdt met deze blitse bolide en wij vroegen R&D Expert Piet Rooijakkers om wat meer info.

Radiozender
Piet Rooijakkers zat voor d estart van de Giro al enkele dagen in Italië. “Vlak voor de start van een Grote Ronde valt er altijd nog wat te regelen”, duidt hij. “Alles moet uiteraard helemaal klaar staan, maar ook de renners hebben vaak nog wat vragen of willen nog iets veranderen voor 1 van de volgende ritten. Daarnaast moesten we ook ons nieuwe radiosysteem van onze partner SENA monteren en testen. Stilzitten is er niet bij.”
Met het nieuwe radiosysteem zet Team DSM een stevige stap voorwaarts op het vlak van communicatie. “Het systeem komt van het Koreaanse SENA. Het werkt op een ander netwerk en daardoor krijgen we werkelijk telefoonkwaliteit. Je kan dus een stem herkennen als iemand met je praat.”
En niet alleen de communicatie is er erg op verbeterd, ook het gewicht gaat stevig naar beneden. ”Het systeem weegt zowat 100 gram minder dan het vorige. 100 gram winst op een fiets is van goudwaarde, dus waarom zouden we het niet doen op een radio? Bovendien is het veel kleiner, wat dan weer een betere aerodynamica oplevert. Het zit ook niet meer in de weg waardoor de kans op blessures bij een eventuele val veel kleiner zijn.” Niets dan voordelen dus, maar momenteel wordt het wegens een beperkt zendbereik enkel gebruikt tijdens tijdritten.


Cockpit
Nog belangrijker dan de nieuwe radio is uiteraard de nieuwe SCOTT Plasma RC TT. Met deze nieuwe fiets wil Scott en dus Team DSM zich helemaal vooraan positioneren op het vlak van fietstechniek. In de Giro vorig jaar reden enkele renners van het team al op het prototype en bezorgden zij constructeur SCOTT de nodige feedback. “Van bij het begin hoorden we bij de renners dat de fiets echt een verbetering is tegenover zijn voorganger”, benadrukt Rooijakkers. “Ze roemden vooral de manier waarop hij op snelheid komt en het stabiele gevoel dat de fiets bezorgt. Je kan in de windtunnel wel een snelle fiets ontwerpen, maar als die over de weg gaat zwaaien, ga je geen meter vooruit.”
De feedback van de renners zorgde voor de laatste finetuning. “SCOTT had zich van in het begin voorgenomen om de snelste TT-fiets te bouwen. Daar zijn ze erg consciëntieus in geweest, ze hebben de ontwikkeling werkelijk tot het uiterste gedreven. Onze input lag vooral bij zaken als stabiliteit van de cockpit, het zadel, het rijgedrag en de controle van de fiets. Maar ook bij kleine dingetjes. Dat gaat over het onderhoud kunnen vergemakkelijken tot de plaatsing van een schroefje dat moeilijk aan te spannen is of foute spanning veroorzaakt. Voor de renner is de stabiliteit van de cockpit en dus de fiets erg belangrijk. Stilzitten is nu eenmaal snelheid en dus is er erg veel aandacht besteed aan die cockpit. Maar SCOTT had zijn huiswerk erg goed gemaakt en buiten enkele minuscule input liep de fiets als een trein.”

Bijna 2% sneller
De vraag die zich dan uiteraard stelt, is wat dat allemaal oplevert. “Al in de windtunnel merkten we dat de fiets erg snel was. Nu hij echt helemaal af is, hebben we berekend dat hij vergeleken met zijn voorganger, zowat 6 à 8 Watt sneller is at betekent dat op een gemiddeld tijdritparcours van 40 kilometer, de fiets bij dezelfde power output 33 seconden sneller is dan diens voorganger, de Plasma 5. Dat is een enorm verschil, zeker als je je realiseert dat Tom Dumoulin ooit een tijdrit won met 1 seconde voorsprong op de nummer 2.
De cockpit is semi-customized. “We wilden geen compleet customized cockpit bouwen. We zagen ondertussen hoe snel de UCI bijvoorbeeld de hoek van de extensies heeft aangepast naar 30 graden. Plots konden we veel langer gaan zitten en meer aanpassingen doen. Wanneer je dan een volledig customized cockpit hebt, kan je zulke veranderingen niet meer aanbrengen. Nu kunnen we de belangrijkste onderdelen vervangen of aanpassen.
Ook de achtertrein werd nauwkeurig bestudeerd. “Bij de achtertrein komen heel wat factoren kijken. Bewegende benen zorgen voor sterk verstoorde lucht terwijl we graag ons zelf ontwikkelde achterwiel willen gebruiken. SCOTT heeft daar dadelijk rekening mee gehouden en alle mogelijkheden uitgebreid getest. Vroeger moest alles erg nauw aansluiten, dan moest het plots weer erg breed. SCOTT heeft alle mogelijkheden in overweging genomen en het was pas na vele uren aan de tekentafel en tests in de windtunnel dat het uiteindelijke resultaat werd bepaald.”


Toekomst
SCOTT mag dan alles uit de kast gehaald hebben bij de ontwikkeling van de nieuwe Plasma RC TT, toch blijft het niet stilzitten. “We zijn er zeker van dat we de snelste fiets ter wereld hebben. Maar we weten ook dat de concurrentie niet ver achter ons zit en dus wordt er verder gezocht en ontwikkeld”, besluit Rooijakkers. “De huidige fiets is zowat 300 gram lichter dan de vorige. Maar we zijn nu al bezig om ook daar weer wat van af te halen. Op het gebied van aerodynamica valt er ook nog wat te winnen, maar ergens zijn er limieten. We zijn er echter van overtuigd dat onze Plasma RC TT nog enkele jaren aan de top zal schitteren.”
“Ontwikkelingen duren erg lang en buiten wat details kan je aan een fiets weinig veranderen. Daarom gaan we in gesprek met onze partners. Die zijn erg enthousiast over het werk dat SCOTT heeft geleverd en willen maar al te graag verder meedenken aan verbeteringen. Zo hebben we recent nog een goed gesprek gehad met onze partner Vittoria en ook de gesprekken met Shimano waren erg positief.
En, zoals Rooijakkers al zei, soms komt de UCI onverwacht met een verandering in het reglement. Het wordt dus even afwachten.