Werk en hobby: bij Arno Goossens staan beide in het teken van de fiets. De 27-jarige Vlaams-Brabander verdient de kost bij Bike Republic, onderdeel van de Colruyt Group. Daarnaast is hij verzorger bij wielerploeg Carbonbike Giordana, bij zowel de vrouwen als mannen. Hij waakt erover dat rensters en renners zonder zorgen aan de start komen van hun wedstrijden.

Jeugdrenner
“Zelf stond ik daar nog niet bij stil, maar het klopt dat 95% van wat ik doe met wielrennen te maken heeft”, verrast Arno Goossens zichzelf. “Nu je het zegt, word ik mij daarvan bewust. Neen, dat was geen kinderdroom. Op een bepaald moment, ongeveer 5 jaar geleden, ben ik er onbewust ingerold.”
Goossens heeft een verleden als jeugdrenner. “Ik ben begonnen als 2e jaars junior”, herinnert hij zich. “Voordien speelde ik basketbal, maar omdat ik redelijk klein van gestalte bleef, ben ik met die sport gestopt. Daarna heb ik 1 seizoen gezwommen, nadien sprong ik op de koersfiets. Dat het er in de koers zo hard en zo snel aan toeging, daar stond ik van te kijken. Na 1 jaar ben ik met een trainer beginnen werken. Van dan af kon ik koersen uitrijden.”
Topresultaten boekte de jongeman uit Halle niet. Als belofte was hij al blij te kunnen volgen in het peloton en zo de finish te halen. Toen hij zoals iedereen op de arbeidsmarkt terechtkwam, werd de combinatie met koersen lastiger. Hij volgde de cursus sportverzorger en kwam via Tara Gins bij het team van Fien De Paepe en Julien Van den Brande terecht.
50 bidons
“Dit is al mijn 5e jaar bij de ploeg”, verduidelijkt Goossens. “Eerst was dat S-Bikes Doltcini, sedert dit seizoen Carbonbike Giordana. Ik ga mee met zowel de mannen als de vrouwen, maar eigenlijk meest met de vrouwen van de ploeg. De mannen boeken vrij veel successen. We mogen absoluut niet klagen van wat de rensters van de ploeg presteren. Saartje Vandenbroucke won dit seizoen al 2 wedstrijden en recent zette Dina Scavone in Verrebroek een manche van de Women Cycling Series op haar naam.”
Verzorgers mogen een aandeel opeisen in een overwinning. Ook in die van belofte Scavone? “Een beetje wel misschien”, glundert Goossens. “Ik zorgde ervoor dat Dina zonder zorgen naar de start van die interclub kon en tijdens de wedstrijd stond ik op de juiste plaats met bidons. Dat is zowat mijn inbreng.”
Zoals elke soigneur begint Arno Goossens vroeg in de ochtend aan de voorbereiding van een wedstrijd. “Bidons maken is het 1e werk”, verduidelijkt hij. “Afhankelijk van het weer heb je er meer of minder nodig. Voor elke koers maak ik er circa 50 klaar en stop die in de frigoboxen. Broodjes smeren voor zowel renners als staf is ook 1 van mijn opdrachten als verzorger.”
Mecanicien
Daarna rijdt hij naar de wedstrijd. “Het is altijd de bedoeling dat ik als 1e ter plaatse ben”, gaat Goossens verder. “Ik zorg er dan voor dat iedereen dicht bij elkaar kan parkeren. Ongeveer 1 uur voor de start begin ik de benen in te smeren van wie dat wenst. Meestal gebeurt dat tijdens de briefing van de ploegleider. Een praatje slaan, iedereen op z’n gemak stellen, ook dat is 1 van de taken. Zodat iedereen met een goed gevoel naar de start kan. Drinkbussen in de bidonhouders van de fietsen steken hoort er ook bij. En daarna een goeie plaats zoeken om tijdens de koers te kunnen bevoorraden.”
Eigenlijk zou Arno Goossens ook als mecanicien kunnen worden ingezet. Bij Bike Republic in Aalst en Ninove – de vroegere CycloM-winkels – herstelt hij fietsen en staat hij in voor de montage van nieuwe fietsen. “In die 5 jaar heb ik nog maar 1 of 2 keer moeten invallen als mecano”, beweert hij. “Het kan altijd gebeuren dat iemand uitvalt.”
Polyvalentie is altijd handig. Wie weet maakt de Vlaams-Brabander ooit van z’n hobby zijn beroep. “Die vraag mag altijd gesteld worden”, reageert Goossens, die tijdens de week tijd vrijmaakt om renners en rensters te masseren. “Om de stap naar het profwielrennen te zetten, moet het volledige plaatje kloppen. Zo’n voorstel is er nog niet gekomen. Al ga ik soms wel eens mee met een andere ploeg als ze iemand tekort hebben.”