Op 22 juni 2023 is het weer zover, dan word het BK tijdrijden verreden in Herzele. Ook wij doen hieraan mee, niet bij de profs maar wel bij de elite 2-categorie. Om ons hier zo goed mogelijk bij voor te bereiden, trokken we naar Bike Valley. In de windtunnel die tegenwoordig eigendom is van Ridley gingen we positie en materiaal testen.

Hoe werkt het?
Op woensdag 31 mei 2023 ontvangt ingenieur Daan Teugels ons hartelijk aan de inkomhal van Bikevalley. Hij neemt ons meteen mee naar de plaats waar het vandaag allemaal gaat gebeuren en legt ons uit hoe het nu allemaal juist in zijn werk gaat. Met allerlei verschillende sensoren die de luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid en zoveel meer meten, is deze tunnel in staat om een zeer nauwkeurige meting te maken van onze luchtweerstand (CDA). De tunnel met een afmeting van 2,5m x 2,5m x 6,5m wordt vooral gebruikt door profatleten en teams omdat zij ook vaak gewoon meer budget hebben dan de doorsnee sterveling. Een uurtje in de windtunnel kost je immers zo’n 500 euro.
Uiteindelijk krijg je op een uur best wel wat gemeten, want 1 enkele meting neemt slechts 1 minuut in beslag. Je maakt dus best vooraf al een duidelijke planning van wat en hoe je wilt testen. Zo kan het snel gaan. Het platvorm waar onze fiets op staat, zweeft als het ware op een soort van luchtlagers, best fragiel want ene Nairo Quintana heeft hier ooit al wel eens wat brokken gemaakt, zo wordt ons verteld. Terwijl wij ons klaarmaken voor de 1e run plaatst Daan onze fiets op het zwevende platvorm, dat onder een hoek van 5° geplaatst wordt. De meest voorkomende wind zou tussen de 3° en 7° liggen, vandaar dat er vaak gekozen wordt voor de gulden middenweg.


Lazer Volante
Starten doen we met onze standaard uitrusting. Die bestaat uit ons WielerVerhaal koerstruitje en bibs, ontworpen en gefabriceerd door Verge. We starten met een ABUS GameChanger (géén TT) helm op het hoofd, en we kregen ook aerosokken van SHARP. Van dat laatste merk hoor je binnenkort nog iets op WielerVerhaal. Tijd nu om in de tunnel te gaan en om ons met enig voorzicht op onze fiets te begeven – remember Quintana. Via de beamer – die onszelf op de grond in de tunnel projecteert – moeten we onze tijdrithouding gaan aanhouden en zien dat we de komende minuut niet meer gaan bewegen. Belangrijk om telkens opnieuw dezelfde positie aan te houden zodat we geen verkeerde informatie uitsturen.
Na de 1e meting starten we met een CDA van 0,1807, en zouden we voor een snelheid van 50 km/u 287,7 Watt nodig hebben. Vervolgens schakelen we over naar een Poc Tempor, zo’n vliegende schotel waarmee ook Stefan Bissegger van EF Education-EasyPost zijn tijdritten afhaspelt. We winnen hier zo’n 5,5 Watt mee, en schakelen over naar de Giro Aerohead. Deze lijkt minder goed bij onze positie te passen, een winst van 3,8 Watt ten opzichte van de ABUS GameChanger. Als laatste helm gaan we voor de Lazer Volante. We winnen maar liefst 12,6 Watt en zullen deze helm dus verder gaan gebruiken in onze volgende tests.
Kledij
Van onze WielerVerhaal-kledij van Verge schakelen we nu over naar een sprintpak met korte mauwen van Castelli. Dat geeft ons een winst van slechts 4 Watt. Hier hadden we echt op meer besparing gehoopt, wat betekent dat de standaard koerstrui en broek van Verge al best aerodynamisch zijn. Ook onze volgende testkledij, een tijdritpak van Nopinz en 1’tje van Castelli, vallen binnen 1 Watt verschil met het sprintpak. We schakelen over van onze aerosokken naar een paar aero overschoenen van Castelli.
Hier zijn we naar op zoek, want we rijden 15 Watt sneller! Aanvankelijk kon Daan Teugels het zelf ook niet goed geloven en deden we een 2e run met de overschoenen, maar kwamen we opnieuw uit op dezelfde besparing. We komen dus in totaal uit op een besparing van 19 Watt bij het aanpassen van onze kledij. Tel daar nog eens de 12,6 Watt van onze helm bij op en we zitten al aan meer dan 30 Watt winst aan 50 km/u.
Shrug
Onze positie op de fiets voelt goed aan, daar willen we niets meer aan veranderen en zeker niet zo kort op het BK zelf. Maar we kunnen wel eens proberen om onze schouders zo smal mogelijk te maken en in de zogenaamde shrug-houding te komen. Het is nog even wennen om exact in die positie te komen, maar eenmaal gevonden is het opnieuw 1 minuut ons zo stil mogelijk houden en wachten op het verdict. 8 Watt winst levert het ons op, al zal deze houding best nog wel wat training vragen om aan te kunnen houden tijdens een zware inspanning.
Als allerlaatste testen we nog 2 verschillende setjes wielen en blijkt dat we hier ook nog eens 11 Watt op besparen. Een kleine rekensom geeft ons dus opnieuw 19 Watt winst voor de shrug en de wielen samen. Na een 2-tal uur testen komen we uit op een besparing van maar liefst 50,6 Watt, wat gigantisch is en waar we dus niet harder voor moeten trainen. Probeer maar eens 50 Watt op je FTP te verbeteren, dit zal bij een getraind iemand zo goed als onmogelijk zijn.
We moeten er ook bij vermelden dat elk onderdeel dat we testen individueel kan schelen, iets wat voor persoon X heel goed kan presteren, zal voor persoon Y misschien compleet tegenvallen. Alles hangt af van je positie en lichaamsbouw. Wil jij dus nog wat extra Watts winnen voor jouw belangrijk event? Dan raden we zeker aan om eens langs te gaan bij de windtunnel van Bike Valley. Het kost je wat geld, maar de winst is doorgaans aanzienlijk!
Op naar het BK!