Ze lijken allebei al een hele tijd mee te draaien in het profpeloton en wonnen beiden al grote wedstrijden, toch rijden Remco Evenepoel en Wout van Aert in de Ronde van Zwitserland pas voor het eerst een rittenwedstrijd samen. Wel kwamen ze al 9 keer in actie in dezelfde eendagswedstrijd, al kan je van een duel moeilijk spreken. 3 keer waren ze ploegmaat, 3 keer ging het om een tijdrit. De Ronde van Zwitserland 2023 is exclusief live te volgen op tv bij onze partner Proximus Pickx!

De eerste ontmoetingen
Op 27 juni 2019 kwamen Van Aert en Evenepoel voor het eerst uit tegenover elkaar. De Kleine uit Schepdaal had net de Baloise Belgium Tour gewonnen, zijn grote doorbraak bij de profs. Op het Kampioenschap van België tijdrijden in Middelkerke botste hij echter op stoomtrein Van Aert, die daarvoor in de Dauphiné 2 ritten had gewonnen. De Kempenaar had uiteindelijk 39 seconden voorsprong op de Ket, met Yves Lampaert tussen de 2 hardrijders in.
3 dagen later was er het kampioenschap op de weg. Richting Gent trok Evenepoel al op 150 km van de aankomst ten aanval. Samen met Dries De Bondt en de Lotto-renners Jelle Wallays en Stan Dewulf zette hij een marathonontsnapping op poten. Uiteindelijk werd Dewulf nog overboord gegooid, maar ook voor Evenepoel zat het avontuur er op 11 km van de meet op. Tim Merlier won de massasprint, Van Aert mocht als bronzen medaille mee op het podium.
Vervolgens zou het op 10 dagen na 2 jaar duren voor de wegen van de 2 nog eens zouden kruisen. Dat had natuurlijk alles te maken met de coronapandemie en de crash van Evenepoel in de Ronde van Lombardije. 2021 was voor Evenepoel het jaar van de 1e Giro, die nog te vroeg kwam om zijn allerbeste niveau te halen. In opbouw naar de Olympische Spelen pikte hij het BK in Waregem mee.
Waregem
Voor het eerst reden Evenepoel en Van Aert samen de finale. Op 25 km van de aankomst stak Philippe Gilbert het vuur aan de lont en vervolgens raakten de 2 toptalenten samen weg. Edward Theuns kon vooraan nog aansluiten en in een spannend slot bleef het trio voorop. Van Aert haalde het met een banddikte en zou de tricolore vervolgens laten glinsteren op de Mont Ventoux en op de Champs-Elysées.
Op de Olympische Spelen waren Van Aert en Evenepoel ploegmaten. Die laatste toonde zich wel even richting de Mikuni Pass, maar overleefde vervolgens de schifting niet. Van Aert maakte wel deel uit van het elitegroepje en schonk België met zilver de 1e medaille van de Spelen. In de tijdrit kwam er geen eremetaal meer bij. Van Aert eindigde moegestreden op de 6e plaats, 3 plekken voor zijn jonge landgenoot.
Een kleine 2 maanden later stond er op het WK een nieuw partnerschap gepland. In de tijdrit stonden Evenepoel en Van Aert opnieuw samen op het podium op de 2e en de 3e plaats na de onvermijdelijke Filippo Ganna. Terwijl de zilveren Van Aert maar 6 seconden tekort kwam en dus toch ontgoocheld was, hield Evenepoel 2 seconden over op de 4e en was hij meteen tevreden met brons.
Toen moest Leuven dus nog komen. Net als op het BK van 2019 en de Spelen koos Evenepoel voor een aanval van heel ver. Het was nog 180 kilometer toen hij al in het offensief ging, in functie van de ploeg. Achteraf sprak hij van een gemiste kans. Van Aert was de kopman bij de Belgen, maar kende een mindere dag en eindigde als 11e. Achteraf is er veel inkt gevloeid over dat WK, gelukkig volgde een jaar later de ultieme revanche van de Belgen.
Professionele partners
Evenepoel was eerder in 2022 Van Aert voor het eerst voorgegaan in een wedstrijd. In Luik-Bastenaken-Luik rondde hij een prachtige solo af en won hij zijn 1e Monument. Op het podium kreeg hij Van Aert naast zich, na 7 keer achter hem te zijn geëindigd was dit de 1e keer in deze volgorde. En dan was er dus Wollongong. In Australië maakte Evenepoel na zijn Vuelta-zege kipkap van de tegenstand. Van Aert werd 4e, maar deelde in de feestvreugde.
Na de wereldtitel van Evenepoel kwam Van Aert hem met een grote glimlach feliciteren. Hij grapte zelfs door de ‘Rempo Evekoel’-quote na de aankomst te brengen. Van Aert was blij dat hij zijn rol had kunnen vervullen en sprak van de perfecte race met het Belgische blok. Plooien gladgestreken dus, de 2 weten dat ze samen nog heel wat moois kunnen bereiken.
Van een Belgische strijd kan je in Zwitserland niet spreken. Van Aert is er in de 1e plaats om de Tour voor te bereiden, Evenepoel moet kijken wat de impact van corona is geweest op zijn lichaam. In de 2 tijdritten zullen ze zichzelf wel testen, voor de rest zijn de bergritten (rit 3, rit 4, rit 5) wellicht spek voor de bek van Remco en kiest Van Aert ergens een ritje uit om zijn benen te testen. Het wordt voor de Belgen in elk geval een Zwitsers festival!
En dat kan je volledig live volgen bij onze partner Proximus Pickx!
Het uitzendschema voor de rechtstreekse uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Pickx+ Sports 1:
Etappe 1 (11 juni): 15u20 – 18u
Etappe 2 (12 juni): 15u20 – 18u
Etappe 3 (13 juni): 15u20 – 18u
Etappe 4 (14 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 5 (15 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 6 (16 juni): 14u20 – 17u
Etappe 7 (17 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 8 (18 juni): 15u – 17u40
Volg de Ronde van Zwitersland van 11 tot 18 juni op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports. Voor wie de etappes mist, zijn er verschillende herhalingen voor de nachtlus en vlak voor de start van de etappe van de volgende dag op Pickx+ Sports 1.