10 jaar geleden reed Stijn Devolder naar zijn 3e Belgische titel in La Roche, meteen de laatste overwinning in zijn prachtige carrière. Om de 3 jaar liet Volderke zich destijds in de tricolore tooien. Misschien was die laatste titel wel zijn strafste, want in de schaduw van het feodaal kasteel was hij afgetekend de sterkste. Relaas van een meesterwerkje.
Zwaarste BK ooit?
Het zou in La Roche-en-Ardenne in 2013 1 van de allerzwaarste kampioenschappen ooit worden. Titelverdediger Tom Boonen wilde kijken hoe ver hij zou komen op een dergelijk parcours en wereldkampioen Philippe Gilbert maakte op dat moment nog jacht op zijn 1e seizoenszege op een parcours waarop hij normaal altijd onklopbaar zou zijn. Parcourstekenaar Jean-Luc Vandenbroucke prikkelde op zijn beurt ronderenner Jurgen Van den Broeck door te stellen dat die geen interesse toonde voor het kampioenschap, terwijl Van Impe en Criquielion dat in hun periode wel deden.
In een lijstje met favorieten werden die dag ook Maxime Monfort, Björn Leukemans, Greg Van Avermaet en Jan Bakelants geplaatst. Het was tevens de periode waarin Serge Pauwels, Kevin De Weert, Bart De Clercq en Kevin Seeldraeyers bij de betere klimmers der Belgen behoorden en jongens als Gianni Meersman of Ben Hermans mocht je nooit uitsluiten.
Stijn Devolder had in 2013 geen speciaal voorjaar achter de rug. Een 8e plaats in de Brabantse Pijl was het beste wat de renner van RadioShack-Leopard had behaald en op die manier werden hem maar weinig kansen toegedicht. In de Ronde van Zwitserland had hij zich wel warmgedraaid en met 2 tricolores in de kast was er van druk weinig sprake.
Kou en regen
Ondanks het zware parcours werd er vanaf de start gekoerst die dag. Het was amper 10 graden in de Ardennen en lichte regen zorgde voor extra zware omstandigheden. Het was zowaar Tom Boonen die op de Côte d’Ortho zelf mee ging in de vroege vlucht en voorop geraakte met Devenyns, Serry en De Clercq. Halfkoers hadden ze zo’n 2 minuten en 30 seconden voorsprong, op 65 km van de meet zat de vlucht erop en kon de échte finale ontploffen. 2013 werd nooit het jaar van Boonen. Door een zitvlakblessure kwam hij na juli ook niet meer in actie.
In zijn regenboogtrui was Gilbert erg bedrijvig op ‘zijn’ wegen, ook Thomas De Gendt reed een opvallende wedstrijd, maar werd afgeremd door een lekke band. Verder liet Kevin Pauwels zich als veldrijder opmerken door lang de beteren te volgen. De beslissende move volgde in de voorlaatste ronde: Devolder vloog de Ortho op, ging op en over Gaëtan Bille en nam in geen tijd een voorsprong van driekwart minuut.
Net zoals tijdens zijn gouden periode bleek Devolder niet meer in te halen. Volledig ontketend verdedigt hij zijn voorsprong met verve. In de achtervolging blijven 7 renners over: Meersman, Gilbert, Leukemans, Van Avermaet, Van den Broeck, Vanmarcke en Bakelants. Het zijn uiteindelijk favoriet Meersman en Bakelants die het eremetaal nog binnen halen. Enkele dagen later verovert die laatste het geel op Corsica.
Binche?
De overwinning van Devolder zet hem in de all time BK-ranking op 2 naast Rik Van Steenbergen. Enkel Tom Steels doet met 4 zeges nog beter dan het duo. Voor de West-Vlaming was de titel geen antwoord op zijn niet-selectie voor de Tour, want op die manier kon hij in de zomervakantie thuis bij zijn gezin zijn. Devolder was altijd een familieman. Op grootspraak of wilde feestjes was hij dan ook niet te betrappen.
Zoals het hoorde, werd er in zijn woonplaats Sint-Lodewijk-Deerlijk gevierd met slagroomtaart. Devolder zou het BK altijd beschouwen als de hoeksteen van zijn carrière. Hij zou uiteindelijk nog 6 seizoenen in dienst rijden van onder meer Van der Poel en Van Aert. Hoewel hij vooral aan zijn zeges in Vlaanderen herinnerd wordt, is ook zijn BK-historiek bijzonder. Hij won in Ronse, Leuven en La Roche, werd ook 2 keer kampioen tegen de klok en had in Gingelom al een Belgische titel bij de junioren behaald. De tricolore stond hem goed.
Slechts 17 renners kwamen die dag in La Roche aan. En of het een zwaar kampioenschap was geweest. De laatste jaren zijn het toch vooral de sprinters die aan zet zijn en de laatste keer dat er Frans gesproken werd in de aankomstplaats dateert ondertussen alweer van 2018 in Binche. Ook in 2025 en 2030 is deze Henegouwse stad aan zet, al zullen de vele Belgische klimtalenten hopen dat ook de echte Ardennen nog eens een BK ontvangen.