Hij staat met 18 Grote Rondes achter z’n naam en is terug in de Tour. Koen de Kort (40) is bij de nieuwe Trek-formatie ‘team support manager’ sedert hij midden 2021 na een ongeval met een buggy stopte met koersen. Door de intrede van Lidl als nieuwe hoofdsponsor kreeg hij midden het seizoen een berg extra werk. Sponsorbelangen, weet je wel.
Topwerk Santini
De naam Koen de Kort doet nog wel een belletje rinkelen. Bij de beloften won hij ooit Parijs-Roubaix (2004) en een jaar later een etappe in de prestigieuze Ronde van de Toekomst. Na een profdebuut bij Liberty Seguros reed hij 2 jaar voor Astana en daarna 8 seizoenen voor Skil-Shimano en de opvolgers. De laatste 5 jaar van z’n carrière was hij actief bij Trek-Segafredo. Hij reed 18 Grote Rondes en haalde 17 keer de finish. Binnen z’n laatste ploeg stroomde hij door richting de omkadering.
“Het gaat goed, maar nu ben ik toch een beetje vermoeid”, verrast Koen de Kort in Bilbao. “Alles moest worden veranderd. Op kledij, helmen, fietsen, op alles hebben we Lidl moeten aanbrengen. Je kan het zo gek niet bedenken of er stonden nog oude sponsors op. Er is de voorbije weken heel veel moeten gebeuren. Nu lijkt het echt wel allemaal in orde.”
Met de komst van de Duitse warenhuisketen als hoofdsponsor is het budget van de Amerikaanse WorldTour-ploeg een stuk toegenomen. “Naast Lidl en Trek hebben we uiteraard ook nog andere sponsors”, benadrukt de Nederlander. “Het was mijn verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de kledij op het juiste moment op de juiste plaats werd geleverd. Ik moet zeggen dat Santini topwerk afleverde. Ik ben onder de indruk. Heel knap hoe het Italiaanse kledingmerk dit allemaal voor elkaar kreeg.”
Zoontje
Bij Lidl-Trek staat de Nederlander niet alleen in voor het materiaal. “Ook de windtunneltesten horen tot mijn takenpakket”, vertelt hij. “Komen ze bij Trek met een nieuwe helm of met andere nieuwe zaken, moet ik bekijken of we dat met de ploeg kunnen testen. En verwacht Trek van mij dat ik de nodige feedback geef.”
Koen de Kort kreeg na het ongeval waarbij hij 3 vingers verloor onmiddellijk de kans toe te treden tot het management van de ploeg. “Bij dit team kende ik enkele fijne jaren, ik ben blij dat ze mij de kans gaven direct plaats te nemen in het management”, geeft hij toe. “Ik was klaar met koersen. Heb ook het gevoel dat ik het maximum uit mijn carrière haalde. Nu probeer ik op de achtergrond, niet zichtbaar van buitenaf, veel werk te verzetten. Een job waarbij ik maar een paar uur per dag moet werken, zocht ik niet. Dit lukt best aardig.”
Ook privé gaat het goed. Koen de Kort heeft een zoontje van 10 maanden en verblijft meestal in Andorra. “Tegenwoordig ben ik wat vaker in Nederland”, vertelt hij. “Voor mijn vriendin is het ook al eens makkelijker als opa en oma in de buurt zijn van ons zoontje, maar het grootste deel van het jaar verblijven we inderdaad in Andorra.”
Ritzeges
Voor het eerst sedert 2018 – toen reed hij z’n 8e Tour – is hij terug bij het grote Franse wielerschouwspel. “Vorig jaar was ik bij de Giro Donne want bij de ploeg doe ik ook de vrouwen”, verduidelijkt De Kort. “Collega Glen Leven was toen in de Tour. Dit keer draaiden we de rollen om. Ik hou van de hectiek die bij zo’n Tour hoort. Van de Giro Donne heb ik ook genoten, hoor. Die rittenkoers is minder groot, je voelt je meer betrokken. De Tour is een hele grote machine waar ik nu een klein onderdeeltje ben.”
Donderdag komt de UCI langs bij Lidl-Trek. Om het materiaal te keuren dat in de Tour zal worden gebruikt. “Over die ‘equipmenttesten’ is al veel te doen geweest”, beseft De Kort. “Voor mij zijn die keuringen helemaal niet spannend. Eigenlijk voldoet ons materiaal al altijd aan de normen die de UCI hanteert. Vroeger schreven we op een papiertje wat we gebruikten. Nu komt de UCI alles ter plaatse controleren, dat is het enige verschil.”
Eens die controle gepasseerd, gaat de focus richting het sportieve. “Etappezeges boeken is bij de ploeg het voornaamste doel”, weet Koen de Kort. “Maar een mooi eindklassement ook wel. Met deze selectie zouden we in elke rit moeten kunnen meespelen voor winst. Het zou jammer zijn indien we maar met 1 etappezege naar huis gaan. Met Mattias Skjelmose kunnen we ook een goed eindklassement halen. De 3e plaats ligt volgens mij binnen z’n mogelijkheden. Je wint niet zomaar de Ronde van Zwitserland, maar 7e of 8e in het eindklassement zou ook al mooi zijn.”