Dit weekend vindt al voor de 34e keer de ‘Vélomédiane Claudy Criquielion’ plaats. In de prachtige streek van de Ourthe en de Aisnevallei worden deelnemers uitgedaagd om een bijzonder lastige route af te leggen. Er is de keuze uit 4 verschillende routes, waaronder ook het speciale Pinarello Gravel-parcours.

Wereldkampioen
Claude Criquielion is 1 van de grootste renners die Franstalig België ooit gekend heeft. Hij won in zijn carrière onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Clásica San Sebastián, de Waalse Pijl en de Brabantse Pijl en werd in 1984 wereldkampioen in Barcelona. Daar had 4 jaar later nog een regenboogtrui bij moeten komen, maar zoals geweten werd hij toen ten val gebracht door Steve Bauer, waardoor Fondriest profiteerde.
In het wielerwereldje zijn er heel wat blijvende referenties naar Criquielion. Zo is er de Grand Prix Criquielion in Lessines, die dit jaar een niveautje steeg (van 1.2 naar 1.1) en gewonnen werd door Sam Welsford. Daarnaast werd een bocht op de Muur van Hoei genoemd naar de voormalige wereldkampioen, die in 2015 overleed na een zware beroerte. Ten slotte wordt er op de top van de Col de Haussire ook een verwijzing naar de oud-renner gebracht met een gedenkplaatje op de rots.
En er is dus ook de Vélomédiane, een ware klassieker onder de wielerevenementen. Deze werd gesponsord door de wielerlegende en geldt nu als een blijvend eerbetoon. De vertrek- en aankomstplaats ligt in La Roche-en-Ardenne, de plek waar Stijn Devolder ruim 10 jaar geleden zijn 3e Belgische titel pakte en tevens een ijkpunt in Luik-Bastenaken-Luik.
Hoogtemeters bij de vleet
Vrijdag 23 augustus 2023 tussen 18 en 21 uur kunnen de deelnemers hun rugnummers alvast gaan ophalen, zaterdag begint de inschrijving om 7 uur. Voor velen is dit erg belangrijk, want ze willen op tijd aan de start staan, zodat ze meteen mee zijn met de grote groep.
Er moet een keuze gemaakt worden tussen 4 verschillende parcoursen. La Petite Cirque ‘Ardennes Etape’ is 93 km lang en goed voor 1.910 hoogtemeters. De Vélomédiane Pinarello Challenge gaat voor 138 km en 2.830 hoogtemeters en de Vélomédiane Grand Challenge is zijn naam waard met maar liefst 173 km en 3.570 hoogtemeters.
Daarnaast is er dus ook een speciale gravelroute: deze is 86 km lang en goed voor 1.950 hoogtemeters. Het parcours bestaat uit 1/3 asfalt en 2/3 offroad, waarvan de meerderheid over harde grindpaden. “Het parcours is niet modderig en je hebt geen zware banden nodig”, laat de organisatie weten. “Je kan best toch niet onder de 40 millimeter gaan.”
Mur de la Vélomédiane
De organisatie moest dit jaar overigens het event herbekijken, want wielerevents op de weg mogen door een nieuw Belgisch Koninklijk Besluit niet meer plaatsvinden zonder afsluiting van het verkeer. Natuurlijk wordt de tijd die je nodig hebt en de ranking nog steeds vermeld op het diploma dat bij afloop wordt uitgereikt. Andere tradities worden in ere gehouden. Zo is het de gewoonte dat renners die in eerdere edities het ‘Gouden Everzwijn’ hebben behaald in een speciaal prioriteitsvak mogen plaatsnemen bij de start. Het ‘Gouden Everzwijn’ is een vastgelegde tijd waarbinnen je moet eindigen. Die wordt per leeftijd en geslacht bepaald.
Op het parcours van de zware beproeving liggen uiteraard de klassieke hellingen. Zo is er La Haussire, de zware klim van 4,1 km die bekend staat als ‘de zwaarste klim van België‘. Ook de Mur de la Vélomédiane, ook wel de Pied Monti of de Mur de Maboge genoemd, is zo’n vreselijk onding. Op sommige plekken loopt de weg op tot 22%. Tussen de Oostenrijkse chalets waan je je zelfs eventjes ergens ver weg van België. Verder is er ook de beklimming van de Roche à Frêne, de beklimming van Rideux Nord en de beklimming van Beffe.
De voorinschrijvingen zijn inmiddels afgesloten. Naast een stuurplaatje en een routeblad mogen de deelnemers ook rekenen op medische bijstand en mechanische assistentie. De route wordt overigens volledig uitgezet met pijltjes, zodat verkeerd rijden haast onmogelijk is. Ook de bevoorradingsposten staan klaar. Onderweg spelen er doorgaans liefhebbers op jachthoorns of accordeons om de sfeer te verhogen. Bovendien kan je ook nog eens een Pinarello winnen via Carbonbike, een extra motivatie om deel te nemen, al denken we dat we de liefhebber eerder al hadden overtuigd.
Pinarello wordt in de Benelux verdeeld door onze partner Carbonbike!