Col De Haussire (498 m.): ‘première côte de Belgique’ staat te lezen op een bordje aan de top van de beruchte beklimming in La Roche-en-Ardenne. Een verwijzing naar het Belgische standaardwerk ‘Cotacol’, dat de Haussire officieel tot zwaarste beklimming van ons land uitriep. De cijfers spreken voor zich: 3,8 km aan 6,9% met pieken tot 14%. Wij gingen dus zelf eens kijken en sluiten ons meteen aan bij de kenners.

Volderke
De Haussire kan je langs 3 kanten beklimmen. De westkant wordt algemeen beschouwd als de zwaarste optie. Deze start voor het kerkje van het centrum en bestaat in feite uit 3 delen. Verder heb je ook de zuidflank die wat gematigder begint en de noordkant die eveneens wat mildere stijgingspercentages laat noteren. Uiteraard gaan wij voor de zwaarste optie.
In het centrum van La Roche-en-Ardenne dromen we nog eventjes weg bij het kasteeltje en het rustig kabbelend water van de Ourthe. Stijn Devolder werd hier in 2013 Belgisch kampioen met een straat voorsprong op Meersman en Bakelants. Het was de laatste grote overwinning van ‘Volderke’, een renner die met zijn aanvalslust tot de Flandriens mag worden beschouwd.
Op de kasseitjes gaat het plots naar links en beginnen we aan het 1e deel van de Haussire. Het is bruusk wakker worden, want de stenen bollen niet goed en de weg gaat quasi kaarsrecht naar boven. Het gaat van 9 tot 12 en zelfs 14%. Na 800 meter is het steilste gedeelte van de klim voorbij, maar dan is het nog steeds 3 km tot de top. Tussen de bomen bereiken we het kerkhof (Cimetière de La Roche-en-Ardenne), waar we rechts rond draaien. Eventjes tijd voor verpozing! Hier zijn al veel liefhebbers figuurlijk gestorven.
Zoals de Camerig
De helling lijkt hier een beetje op de Camerig, de Nederlandse bult in Zuid-Limburg die in Nederland wordt beschouwd als de zwaarste van het land. Net als bij de Camerig telt ook de Haussire immers een paar vlakkere stukken. Lang duurt dat niet. Na een kleine 200 meter gaat het alweer omhoog tot aan Parc à Gibier. Een soort wildpark met hertjes, everzwijnen en lynxen. Even vragen we ons af of we de top hebben bereikt. Maar we blijken nog maar halverwege.
De 2e afdaling duurt iets langer, ongeveer een halve km. Je kan hier eventueel een snelle slok nemen, maar je moet ook zorgen dat je goed gelanceerd aan het slotstuk begint. Hierna gaat het immers nog ruim een km omhoog aan percentages tussen 8 en 10%. Dit laatste stuk tussen de bomen blijft maar duren. Je duwt en duwt en krijgt de top maar niet in het vizier. Pas wanneer je het monument van ‘Claudy’ Criquielion bereikt, kan je opgelucht ademhalen.
Criquielion was een man van de streek (weliswaar geboren in Lessen/Lessines) die onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl, Clásica San Sebastián en de Brabantse Pijl won. Hij werd 1 keer Belgisch en 1 keer wereldkampioen, maar dat hadden 2 wereldtitels moeten zijn. Claude kwam uit deze streek, maar slaagde er nooit in om La Doyenne te winnen. 6 keer eindigde hij bij de 1e 10, waarvan 3 keer op het podium. Na een beroerte kwam hij op 18 februari 2015 op amper 58-jarige leeftijd om het leven. Een monument is hier dus zeker op zijn plaats.
Kwartier klimmen
Wie zich aan de Haussire waagt, moet zich toch altijd opmaken voor een kwartier klimplezier. Tenzij je Pierre Courtoy heet, die realiseerde in 2020 al eens de KOM en veroverde die in september met een tijd van 10:19, gemiddeld 22,4 km/u bergop dus. Ene Louis Vervaeke volgt op 4. Doordat er geen grote klassiekers over deze helling trekken, is de bult vrij onontgonnen gebied voor heel wat doorwinterde profrenners.
Waarom deze Haussire de zwaarste zou zijn? We kunnen er ons wel iets bij voorstellen. De klimtijd is het dubbele van die op La Redoute, de stijgingspercentages liggen hoger dan die van de langere hellingen in Luik-Bastenaken-Luik en de desolate omgeving met het kerkhof zorgen voor een gevoel van eindeloosheid.
Over de GPX: We tekenden een GPX uit die start in Dochamps en vervolgens dalend naar La Roche-en-Ardenne trekt. Daar ligt de Haussire die we volledig op de zwaarste wijze doen. Vervolgens kronkelen we terug langs de Ourthe en pikken we ook nog de Côte de Beffe, ooit scherprechter in de slotrit van de Tour de Wallonie, mee richting de aankomst. In ruim 65 km sprokkelen we iets meer dan 1.000 hoogtemeters.
Download GPX WielerVerhaal Fietsroute La Roche-en-Ardenne met Col de Haussire!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)