De 4e editie van de nog jonge Herentals Crosst staat voor de deur op deze zaterdag 16 december 2023. Dat is dit jaar na de Koppenbergcross in Oudenaarde en Urban Cross in Kortrijk de 3e manche van de X2O badkamers Trofee 2023-2024. Wij gingen alvast het parcours verkennen.
Lekke band
Zaterdag 16 december 2023 vindt Herentals Cross opnieuw plaats in het gebied rondom het Netepark, waar onder meer Sport Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool gevestigd zijn. De route blijft grotendeels hetzelfde als vorig jaar, maar is iets korter gemaakt. Het lusje rondom de visvijver is eruit gehaald en in plaats daarvan is gekozen voor een dubbele passage langs het sportverblijf. Op sommige delen van het parcours zijn kleine aanpassingen gemaakt om meer bochtenwerk te creëren en lange rechte stukken te beperken. Het weer wordt vergelijkbaar met vorige herfst, wat waarschijnlijk dezelfde omstandigheden zal opleveren als de editie van 2022. De kans is groot dat de veldstroken veranderen in modderige secties.
Bij de laatste editie slaagde Jens Adams erin om een snelle start te nemen bij de mannen elite. Hij werd vergezeld door Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Even later gingen de 2 topfavorieten samen verder voor de rest van de wedstrijd. Na verschillende rondes waarin ze elkaar afwisselden aan de leiding, in een poging om als eerste de Skiberg te bereiken, leken ze toch op weg naar een sprint in de laatste ronde. Maar het noodlot sloeg toe voor thuisrijder Van Aert toen hij net ter hoogte van de laatste materiaalpost werd getroffen door een lekke achterband. En dus wist MvdP de overwinning te behalen in het hol van de leeuw. Bij de vrouwen elite behield Puck Pieterse de leiding na haar snelle start en domineerde de hele wedstrijd. Het werd uiteindelijk een volledig Nederlands podium, aangevuld met Lucinda Brand en Annemarie Worst.
Drassig vs hoog tempo
Als we hier op dinsdagochtend ons rondje maken, zijn ze nog volop bezig met de opbouw van het parcours. Tijdens de editie van 2022 waren we hier zelf aanwezig, het was met de enorme drukte erg moeilijk om een goede plek te vinden als toeschouwer. Mogelijk worden er daarom wat extra plaatsen gecreëerd. De Skiberg zal ongetwijfeld weer de meest gewilde plek zijn. De start en finish blijven in ieder geval op dezelfde locatie, met name op de Vorselaarsebaan.
Onder de X2O Badkamerboog door gaan we linksaf het veld in. Op dit moment ligt het er erg drassig bij, bijna volledig onder water. Het zal dus niet lang duren voordat het verandert in een echt modderbad. Al zal er aan het overtollige water nog wel iets gedaan worden, vermoeden we. In tegenstelling tot vorig jaar is er ter hoogte van de VIP-tent een kleine chicane aangelegd, die de snelheid enigszins afremt voordat men het rechte stuk naar de brug opgaat. Indien er geen aanpassingen meer komen, is de bocht rondom de chalet voor de 1e materiaalpost ook iets korter gemaakt, waardoor het vrij scherp is als je van fiets wilt wisselen.
Het ommetje rondom de vijver achter het sportverblijf slask hotel zit er niet meer in; er is gekozen voor een dubbele zone waar het parcours elkaar in beide richtingen kruist. Bij de 1e passage aan het sporthotel is er ook een kleine slalom aangelegd over verharde weg. Met deze optie zijn er beter rollende stukken waarop je meer snelheid kan maken. Vervolgens sluit het parcours weer aan op de gravelweg die vorig jaar na de vijver ook genomen moest worden. Het vlakste deel is dan meteen voorbij. Na de korte gravelstrook gaat het omhoog op de ‘oprit’ richting de atletiekpiste, die de renners gebruiken om de oversteek te maken naar de Skiberg. Dus vanaf het verlaten van het veld achter de materiaalzone tot het beklimmen van de Skiberg is de weg zo goed als verhard, waardoor een hoog tempo mogelijk is.
Tom en Mathieu
We staan voor de Skiberg, niet zo indrukwekkend op de foto maar in werkelijkheid een ware muur. Deze bult van 21 meter hoog werd in de jaren ’70 kunstmatig aangelegd toen de visvijver aan de andere kant van het domein werd uitgegraven. In het begin kan men wellicht de snelheid even vasthouden, maar daarna wordt het fors lopen naar boven. Op de top onmiddellijk haaks naar links, dus het is zaak om snel in je pedalen te zitten voor de technische afdaling. De bovenste laag ligt erg vettig en er zijn tijdens onze verkenning verschillende diepe groeven. Het is dus belangrijk om het juiste spoor te kiezen. Net als vorig jaar wordt de Skiberg een 2e keer beklommen via de zijkant om vervolgens weer een technische afdaling te maken. Nu kunnen we bij het afdraaien van de Skiberg nog van een gravelweg spreken om het domein van Sport Vlaanderen te verlaten, maar na enkele stevige regenbuien en wat verkenningen wordt het hier wellicht ook ploeteren.
Dan is het tijd voor de finale. Opnieuw de Vorselaarsebaan oversteken om over de parking te passeren, waar ondertussen verschillende eetkraampjes worden geïnstalleerd. Deze keer hebben we het sportverblijf aan onze rechterkant. Opnieuw voorbij de dubbele materiaalpost, in een rechte lijn naar het bos. Door het draaien en keren op de singletracks zijn er zo goed als geen inhaalmogelijkheden. Nadien is er nog een kort stukje langs de VIP-tent om vervolgens de aankomststrook op te draaien.
We kunnen vaststellen dat de organisatie verder bouwt op voorgaande edities maar tevens aanpassingen maakt waar verbeteringen mogelijk zijn, wat alleen maar ten goede komt aan de cross. Het lijkt alvast een mooie affiche te worden met de terugkeer van wereldkampioen Mathieu van der Poel en Tom Pidcock deze zaterdag 16 december 2023. Fem van Empel leidt momenteel in de X2O Badkamers Trofee voor vrouwen elite.
Volg alles op de website van X2O Badkamers Trofee en/of bestel hier alvast je tickets!