‘De steilste straat van Europa’, zo wordt er her en der gepraat over de Hegestraße in het Duitse Wetter, dat vooral bekendstaat als de thuisbasis van sloten- en helmenfabrikant ABUS. Is dit een goed verspreide mythe, of de enige waarheid? En waar komt het verhaal vandaan? Hoog tijd om een keertje in te zoomen op het Ruhrgebied en voor eens en altijd de cijfers achter de straat vast te leggen.
Gigantisch industriegebied
Het Ruhrgebied groeide tijdens de industriële revolutie uit tot 1 van de grootste industriegebieden in Europa. Steenkoolmijnen zorgden voor een brede bekendheid van deze regio, die later ook zou boomen omwille van de staalindustrie. Het gebied dankt zijn naam dus aan de Ruhr, een zijrivier van de Rijn die grotendeels in de deelstaat Noordrijn-Westfalen stroomt. De rivier is 217 km lang en aan de boorden van het water zou de steilste straat van het continent gelegen zijn.
Voor dat laatste gegeven trekken we naar Wetter, een kleine gemeente in deelstaat Hessen die verbroedert met Oostrozebeke. Binnen 2 jaar viert de West-Vlaamse gemeente mogelijk de 50e verjaardag van deze verbroedering, al was er recent sprake van een beëindiging. Blijft dit partnerschap toch in leven, dan is een fietstocht van de Mandel tot aan de Ruhr bij deze festiviteiten zeker een optie.
Ten zuiden van Wetter ligt de Hegestraße aan de L675. Aan het rode huis sla je in en zie je meteen ook een bordje dat het rotding aangeeft: 25%, de cijfers liegen er niet om. Meteen draai je rechts naar boven en zie je aan de linkerkant groot het logo van ‘ABUS’. Hier vestigt zich nog steeds 1 van de productiefaciliteiten van de wereldmarktleider. Je kan gerust stellen dat dit het oude gebouw is waar alles is begonnen voor August Bremicker und Söhne. En dat nog wel exact 100 jaar geleden, maar daar lees je binnenkort meer over op WielerVerhaal. In dit oude pand op deze steile helling (zie foto hieronder) werkt nog een reeks medewerkers aan het slotenverhaal. ABUS behoudt deze site maar al te graag als herinnering aan zijn afkomst.
Tot in het centrum
Het straatje loopt nog verder langs de gebouwen van ABUS en via een haarspeldbocht kom je uiteindelijk uit in de Von-der-Recke-Straße. Door het dorpscentrum klim je nog verder door tot aan de hoofdweg. Van de voet tot de top leg je 1.160 meter af, waarin 134 hoogtemeters verstopt zitten. Dat is dus goed voor een gemiddelde van 11,5%.
Op Strava slaagde er nog nooit iemand in om sneller dan 4 minuten te doen over dit traject, al waren er ook nog maar 329 mensen die zich aan het straatje waagden via deze route.
Het venijn zit voor 1 keer niet in de staart, maar ligt aan de voet van deze straat. De cijfers aan 20% bevinden zich hier, al vinden we voor de eerste 120 meter ‘slechts’ een gemiddelde van 16,3%. Als we al ergens 25% bereiken, blijkt het dus toch in de steilste passage van de binnenbocht te zijn en gaat het niet om een erg lang stuk. Toch is het nog steeds een stevige muur, waar nog nooit iemand sneller dan 24 km/u naar boven knalde. Hoog tijd dus dat een WielerVerhaal-lezer de huidige tijden eens van de tabellen rijdt.
Wales
Waar hellingen als de Höstreichberg, iets verderop in het noorden, wel al enige bekendheid hebben verworven en onder meer op Climbfinder terug te vinden zijn, is de Hegestraße relatief onbekend. De titel van steilste straat van Europa is misschien ook wat te gemakkelijk uitgedeeld.
Voor de ware leider moet je richting Wales, waar de straat Ffordd Pen Llech, in het stadje Harlech, van het Guinness Book of Records officieel deze titel ontving. Het percentage loopt hier tot 37,5%, cijfers die overigens door onafhankelijke specialisten genoteerd werden. Deze straat is niet alleen de steilste van Europa, maar zelfs van de wereld, nadat de titel werd overgenomen van een straatje in Nieuw-Zeeland. Strava geeft over dit segment van 230m ook effectief een stijgingspercentage van 21,1% aan. Misschien moet het WK wielrennen na Schotland ook maar eens naar Wales trekken?
Andere scherprechters in ons continent vind je onder meer in de Belgische Ardennen, waar ‘Sur le Thier’ ook tot 21% gaat. Andere monsters in Europa zijn onder meer La Montau in het Zwitserse Walllis (2,3 km aan 17,8%) en de Albergo Saltner Edelweiss in Zuid-Tirol (8,2 km aan 13,2%). Natuurlijk gaat het altijd maar om cijfers, de realiteit wijkt toch nog wel eens af van wat er precies op papier staat. Voor wie niet meer weet waar hij of zij aan moet beginnen, is dit stof tot nadenken! En vergeet de verbroederingsactiviteiten in Oostrozebeke niet!