Het blijft de mooiste sport die er is! Raymond van der Vlies, teammanager bij het Nederlandse jeugd- en amateurteam DRC de Mol, haalde deze week in een Facebookpost scherp uit. Hij is alle negatieve commentaren van organisatoren en boomers op de huidige generatie jonge renners moe. Hij hoopt hen ertoe te bewegen in de toekomst zelf de handen uit de mouwen te steken bij de clubs.
Niet lui
Op het Facebookaccount van Raymond van der Vlies zijn vooral filmpjes van wedstrijden of renners van DRC de Mol te zien. Deze week postte hij iets totaal anders. De man uit Dordrecht moest zijn ei kwijt. Omdat hij alweer ergens las dat jonge renners lui zijn en liever op hun telefoon zitten dan wedstrijden te rijden.
“Al die negatieve commentaren van organisatoren en boomers – ik ben er zelf ook ene – op de huidige renners die geen criteriums willen rijden, is onzin”, post de teammanager. “Het grote probleem is dat die boomers vaak te beroerd zijn om hun oude club een beetje te helpen als vrijwilliger of begeleider. De jeugd wil echt nog wel koersen en een stuk ernstiger dan wij vroeger. Lui zijn ze zeker niet. Alleen moet je ze als club iets bieden en hen ook stimuleren.”
Iedereen ziet het aantal deelnemers aan criteriums dalen. Uiteraard zijn organisatoren ontgoocheld als ze slechts 30 tot 40 rugnummers mogen uitdelen. “Begrijpelijk, want voor de organisatie van zo’n criterium heb je al snel 10.000 euro nodig”, beweert de DRC de Mol-teammanager. “Als je op de openbare weg organiseert, moet je een verkeersplan laten maken, moet je vaak hekkens huren, een prijzenpot samenstellen voor de diverse categorieën. Dan snap ik de teleurstelling van organisaties wel. Maar met 40 of 50 deelnemers heb je niet noodzakelijk een slechte wedstrijd.”
Bietencampagne
“Iedereen wil 100 vertrekkers, maar dat kan niet meer”, zucht Van der Vlies. “Omdat er minder renners zijn, maar ook omdat het elke dag koers is. Vroeger deden renners in de winter een bietencampagne en zetten ze in de zomer alles op de koers. Dat is niet meer mogelijk. Zeker tijdens de week is het aantal deelnemers een stuk gedaald. Want jongens moeten naar school of moeten werken.”
“Wat me vooral stoort: veel mensen steken nooit de handen uit de mouwen, maar zetten op het toetsenbord van hun telefoon of laptop wel een grote mond op”, vloekt Van der Vlies. “Dat is heel gemakkelijk. Ik zit al 50 jaar bij DRC de Mol. Eerst heb ik gefietst, daarna een lange periode in het bestuur. Even ben ik eruit geweest, maar ongeveer 2,5 jaar geleden werd ik teruggevraagd. Omdat ook mijn club geen selectie van beloften en elites meer kon maken.”
Raymond van der Vlies zette er opnieuw z’n schouders onder. Zodat DRC de Mol opnieuw overal present tekent. “Binnen het jaar hadden we een selectie”, glundert de teammanager. “En dat zonder ze bij andere clubs weg te plukken. Het 1e jaar na mijn terugkeer hadden we 15 renners waarvan er 12 regelmatig koersten. Vorig seizoen hadden we er 25, dit jaar opnieuw. Zodat we weer een volledig programma kunnen rijden. We doen de Nederlandse Clubcompetitie, met wildcards rijden we manches van de Topcompetitie, we doen de Holland Cup en ook enkele interclubs in België. Recent werkten we ook de Omloop Het Nieuwsblad, manche van de Road Series af, maar dat was in combinatie met Team Jan van Arckel.”
Opdrogen
“Je ziet dat het mogelijk is”, benadrukt Van der Vlies. “Als je de jongens persoonlijk vraagt en je hebt een goed verhaal, dan hebben ze best zin om te trainen en te koersen. In Nederland heb je veel clubparcoursen waar bijna iedere avond 100 renners rijden. Jongens die opvallen spreek je aan en probeer je te overtuigen om tot je club toe te treden. Veel keuze aan clubteams hebben ze niet meer. In Nederland zijn er nog slechts 15 die zelfstandig met een selectie kunnen rijden.”
Met andere woorden: Raymond van der Vlies is ongerust over de toekomst van het wielrennen in Nederland. “De onderkant van de piramide moet breed zijn om geen talenten te missen”, beseft hij. “En dan nog duurt het vele jaren voor ze bij de U23 en elites koersen. Bij de profs hebben we heel veel talenten. Zowel in Nederland als in België. Maar daaronder is het volgens mij wat aan het opdrogen. Dat wordt over enkele jaren een probleem.”
Op z’n Facebookpost kreeg Raymond van der Vlies heel wat reacties. “Daar schrok ik een beetje van”, geeft hij toe. “Velen zijn het met me eens, maar dat zijn mensen die al iets doen in de wielersport. Mensen in een bestuur krijgen of in de begeleiding, dat is een groot probleem. In tegenstelling tot sommige andere clubs wordt bij DRC de Mol niemand betaald. Anders kunnen wij het niet bolwerken.”
WielerVerhaal geeft in samenwerking met partner X²O Badkamers een gesigneerd shirtje weg van de winnaar van het jongerenklassement in de Baloise Belgium Tour. Wat moet je doen om dit te winnen? Stuur het antwoord op onze prijsvraag vóór 16 juni 2024 naar [email protected] met je naam en volledige adres en voorzien van de titel ‘X²O Jongerenklassement BBT’. Prijsvraag: welke veldritmanche is straks nieuwkomer in de X²O Badkamers Trofee 2024-2025?