Met de Ronde van Polen neemt Cesare Benedetti op zijn 36e afscheid van het profwielrennen. Dat doet hij na 15 seizoenen voor hetzelfde team, want Benedetti was er al bij toen BORA-hansgrohe nog Team NetApp was. ‘Cece’ was vooral thuis in Italië, waar hij 8 keer de Giro reed en ook 9 keer deelnam aan Milaan-Sanremo en 8 keer aan de Ronde van Lombardije. Logischerwijze blijft hij aan boord bij het team. “Ik ben trots dat ik hier al die tijd gebleven ben.”
Dimitri Claeys en Huub Duijn
Benedetti is een rare naam voor een Pool. Hij is dan ook opgegroeid in Trentino-Südtirol. In 2007 ontmoette hij in Livigno zijn Dorotea, die aan het trainen was met de Poolse nationale ploeg. Aan het eind van het seizoen trok hij naar Katowice, zijn 1e tripje buiten de Italiaanse grenzen. Zijn leven zou voorgoed veranderen. Enkele jaren later volgde met Janina het resultaat van de liefde.
Toen Benedetti prof werd bij Team NetApp, ging het nog om een continentaal team. Hij werd er ploegmaat van de Belg Dimitri Claeys, de Nederlander Huub Duijn (nu aan de slag bij Uno-X) en de Tsjech Jan Barta, wellicht de renner met het grootste palmares. De Pool had een jaar eerder wel nog stage gelopen bij Liquigas, maar koos dus voor het team van Ralph Denk.
“Het lijkt wel gisteren dat ik Ralph voor het eerst ontmoette op de wereldkampioenschappen in Mendrisio”, lacht de Pool in zijn afscheidsinterview. “Ik weet nog dat we snel tot een akkoord kwamen en het is erg speciaal dat ik altijd aan boord van het team gebleven ben.” Benedetti was er dus bij toen het team in de winter 2016-2017 van Bora-Argon naar BORA-hansgrohe ging. De komst van Peter Sagan maakte van de ploeg een wereldmacht.
Ode aan Coppi
Kan het volstaan om een carrière samen te vatten in 1 koers? Het is een uitdaging die we bij Benedetti wel eens willen aangaan, want zijn resultaten lijken wel een reeks toevallig gekozen wedstrijden die aan een tombolalotje werden gekoppeld. 3e in de Ronde van Slowakije, 8e in de Tour of Qinghai Lake, 2e in de Trofeo Piva… dat soort zaken. Behalve natuurlijk die ene hoogdag in 2019.
Op 23 mei ging het in de Giro van Cuneo naar Pinerolo, een etappe die een ode vormde aan Fausto Coppi, die in 1949 een gelijkaardige etappe over de Col d’Izoard en de Col de la Madeleine won met meer dan 10 minuten voorsprong. Het was de Giro waarin Valerio Conti in de roze trui was gesukkeld en op dat moment stond de latere eindwinnaar Richard Carapaz nog verloren 20e op meer dan 5 minuten.
Voor de sprinters was de rit te zwaar en voor de klassementsrenners was het niet zwaar genoeg, dus het werd een dag voor de vluchters. Thomas De Gendt fungeerde als orkestmeester en zat uiteindelijk ook aan boord van de juiste vlucht. Ook Jan Bakelants tekende present vooraan, maar op de enige echte klim van de dag konden Brambilla, Caruso, Capecchi en Dunbar ontglippen. In de afzink geraakten ook Polanc, Montaguti en Benedetti nog vooraan.
Het ultieme werkpaard
Alles viel die dag in de plooi voor de Pool, want Polanc reed vooraan voor de roze trui, die hij uiteindelijk ook zou overnemen van zijn ploegmaat Conti. Brambilla en Capecchi waren de sterkste op de laatste hellende stroken, maar twijfelden en lieten Benedetti opnieuw terugkeren. Na 2 reanimaties maakte hij het af in de sprint. Het was zijn 1e profzege – dat merk je aan het beperkte overwinningsgebaar – en het zou ook zijn enige worden, tenzij hij de komende weken nog ergens voor de verrassing van het jaar zorgt. Niet slecht bedoeld, maar zijn laatste top 10-notering was vorig jaar op het Pools kampioenschap. Elders reed hij sinds die bewuste etappezege in de Giro nooit nog een noemenswaardige ereplaats bij elkaar.
Dat had ook zo zijn redenen: Benedetti wijdde zijn carrière – behalve die ene toevalstreffer – aan het werk in functie van het team. Dat leverde hem in 2015 al een mooie beloning op. In de Giro del Trentino reed hij door zijn geboortedorp en toen het duidelijk werd dat Bora-Argon 18 op de openingsdag de ploegentijdrit kon winnen, mocht hij als 1e over de aankomst rijden en de leiderstrui aantrekken.
Vanaf 2025 zal Benedetti sportdirecteur worden bij Red Bull-BORA-hansgrohe en focussen op het nieuwe beloftenteam. Daarvoor volgt hij dit najaar al een opleiding. Afscheid nemen doet hij dus al in de Ronde van Polen. “Na 25 jaar elke dag met dezelfde routine te werken, ben ik blij dat ik nieuwe doelen kan stellen. Ik ben klaar voor een nieuw hoofdstuk”, zo besluit hij.