Niet de Paterberg, de Muur van Geraardsbergen, de Koppenberg of de Oude Kwaremont, wel de Fiertelmeers krijgt vaak de stempel van de ‘zwaarste helling’ in de Vlaamse Ardennen. Met dank aan de bijbel die Climbfinder heet. Hoog tijd voor een experiment, al moeten we eerlijk toegeven dat het met die moeilijkheidsgraad toch wel meevalt. Er zit namelijk een addertje onder het gras…
In de Ronde van Vlaanderen?
We lazen onlangs ergens dat een comité al jaren probeert om de Fiertelmeers in het parcours van een Vlaamse voorjaarsklassieker te krijgen. In principe is het ook niet onmogelijk om na de Oude Kruisberg terug af te dalen over de Nieuwe Kruisberg en dan ter hoogte van de gelijknamige straat rechtsaf te gaan, om deze Fiertelmeers te beklimmen. Via de steile Scherpenberg en de vreselijke Riekestraat kom je ook boven op de Hotond, net als in de Ronde van Vlaanderen. De wegen zijn te smal om een groot peloton door te sturen, al kan je ook stellen dat de schifting hier in de Ronde van Vlaanderen al is gebeurd en het mogelijk moet zijn.
In principe kan je de Fiertelmeers op verschillende manieren beklimmen, al is de oostkant met voorsprong de populairste flank. Je verlaat dan het centrum van Ronse, passeert aan de bordjes die het einde van dat centrum aangeven, rijdt tussen de huizen tot het groen wordt en daar begint de marteling. In totaal is de geasfalteerde helling 620 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7% en maximale percentages tot 15%.
De eerste hectometers verlopen nog gemoedelijk, met enkele cijfers. Na 200 meter schakel je over naar dubbele cijfers – en vermoedelijk naar je binnenblad – waar het geleidelijk aan van 10 naar 12 en uiteindelijk 15% gaat. Het zwaartepunt ligt op het einde, vlak voor je de top van de geasfalteerde route bereikt. Die ligt wat verloren in een bochtje, met een vrij technische afdaling als vervolg. Er is hier weinig plaats, dus met het plaatselijke verkeer neem je maar beter geen risico’s.
Onverhard extraatje
Het is ook mogelijk om op de top nog even rechts in te slaan tussen de paaltjes en een bijzonder smal weggetje onverhard naar boven te volgen. Dan doe je er nog 200 meter bij met stukken tot 17%. Je komt dan uit op 870 meter met een gemiddeld percentage van 11,8%. Extra zwaar dus, maar onmogelijk om een koers over te sturen. Enkel een gravelrace kan hier over nadenken.
Het is dit onverhard extraatje dat de Fiertelmeers op 1 heeft gekregen in de statistieken. Aangezien deze strook niet in een koers kan gebruikt worden, kan je ook niet spreken van de zwaarste helling van de Vlaamse Ardennen.
Halverwege de klim ligt het Fiertelmeers Hotel, een soort luxe boutique in art-nouveau stijl met een private wellness, maar van relaxatie is tijdens de beklimming in elk geval geen sprake. Het hotel is een voormalige directeurswoning, daterend uit 1928. De oude eigenaars ‘Spileers’ waren gekend als textiel kleermakers.
Puck Moonen
Het wegdek is over het algemeen in orde. Er liggen wel wat kiezels, maar de snelheid is te laag om echt in de problemen te komen. Bovenaan kom je nog uit in een open stuk, waar de wind vrij spel heeft. En je in geval van KOM-jacht een tandje of 2 kunt bijschakelen.
Wat die KOM betreft, hebben de ‘grote kanonnen’ zich bij de mannen niet beziggehouden met deze klim. Met Wesley Van Dyck is er wel een specialist aan het werk geweest om de beste tijd neer te zetten. Hij beklom in 2021 de Fiertelmeers in 1’23, met een gemiddeld vermogen van 535 Watt. Tessa Fabry staat al bijna 10 jaar op 1 bij de vrouwen. Opvallend: wat de Fiertelmeers mét onverhard stuk betreft, is Puck Moonen de QOM. Patrick Blondeel zette daar de scherpste tijd neer bij de mannen.
Climbfinder zet de Fiertelmeers dus op 1 in zijn ranking in de Vlaamse Ardennen, maar het gaat dan om het volledige segment inclusief onverharde strook. De verharde beklimming zou hier wellicht de 1e plaats niet halen, dus is de mythe die er rond de helling hangt ook met een korreltje zout te nemen. Een geoefende fietser raakt op de geasfalteerde Fiertelmeers binnen de 3 minuten boven, wat langer is dan de Koppenberg of de Paterberg. Maar door het gebrek aan kasseien en de relatief geringe afstand voelt pakweg de Oude Kwaremont toch nog meer aan als een ware marteling.
De zwaarste helling of niet, het is aan jou om een mening te formuleren. Als je er toch bent, draai dan gerust verder de Scherpenberg (of Schapenberg, daarover zijn de meningen eveneens verdeeld) op. Ook deze helling is goed voor 1 km aan 8,8%. En geniet bovenop de Hotond ook van het welverdiende uitzicht over deze prachtige regio.