Als wielrenner was Stef Clement een degelijke subtopper, tegenwoordig maakt hij het mooie weer als analist. Dat doet hij op opvallende wijze, met veel humor, een flinke portie kennis en expertise en ook altijd een uitgesproken mening. Onder meer De Avondetappe doet geregeld beroep op de analist uit Zevenbergschen Hoek, die veel lof krijgt voor zijn optredens. Een portret van een prater die geen blad voor de mond houdt.
Eigen manier
De Tour was nog niet goed begonnen, of Stef Clement was al in een discussie verwikkeld. De oud-wielrenner vond dat Frank van den Broek de openingsrit had moeten winnen, waarop hij meteen gecounterd werd door Tom Dumoulin. Eerder dit jaar had hij Parijs-Roubaix ook al eens saai genoemd, al sprak hij ook van “de beste Van der Poel ooit”, maar vond hij dat er een gebrek was aan concurrentie.
Het is Clement ten voeten uit. Ook als renner deed hij het altijd op zijn eigen manier. Om te beginnen was hij vooral een tijdrijder en daarvan is geweten dat het doorgaans vreemde snuiters zijn. Als junior al won hij de proloog in de Acht van Bladel, al botste hij ook geregeld op generatiegenoten Koen de Kort en Michiel Elijzen. Die konden ook beiden met een tijdritfiets overweg. De Nederlandste titel Tijdrijden bij de beloften in Zaltbommel betekende een overgang naar het Van Hemert Groep Cycling Team, waar Clement ploegmaat werd van onder meer Patrick Jonker en Roy Curvers.
Clement zou als belofte een etappe winnen in de Olympia’s Tour en werd opgenomen in het continentale team van Rabobank, destijds een huis vol talent. Behalve veldrijders Richard Groenendaal en Sven Nys zaten daar ook Thomas Dekker, Lars Boom en Joost Posthuma. Toch werd hij er geen prof. Tussen al dat talent zou het voor hem lastig worden om voor eigen rekening te rijden. Dus koos hij verrassend voor het Franse Bouygues Telecom.
Grootste successen
In zijn 1e profjaar reed Clement meteen de Giro, behaalde hij zijn 1e van 4 Nederlandse titels tijdrijden en won hij zowaar een etappe in de Toekomstronde. Hij klopte er Moises Dueñas, de renner waar hij 2 jaar later naast zou zitten tijdens een ontbijt in de Tour, toen die werd gearresteerd voor dopinggebruik. De gebeurtenissen maakten heel wat indruk bij de renners.
De 1e Tour van Clement was er al in 2007, maar dat liep uit op een sisser. Na een valpartij kwam hij zelfs buiten tijd aan. Later dat jaar reed hij wel naar een 3e plaats op het WK Tijdrijden. Misschien wel zijn strafste prestatie ooit. In 2008 won hij de Chrono des Nations en overtuigde hij Rabobank om hem na 3 jaar in Franse loondienst toch een contract aan te bieden.
Bij Rabobank zou Clement uitgroeien tot een zeer degelijke knecht. Enkel in de Dauphiné waren de rollen wel eens omgekeerd. Hij won er een etappe in 2009 en in 2013 klom hij zelfs met de beste renners mee omhoog. Laurens ten Dam vertelde in De Avondetappe dat hij zowaar voor Clement moest knechten, een zeldzaam gegeven in de carrières van beide renners.
Klef Cement
Eind 2018 hing Clement zijn fiets aan de haak. Na een intermezzo bij IAM van 2 seizoenen zou hij uiteindelijk 8 seizoenen voor Rabobank en opvolgers hebben gereden (+ 2 jaar bij het continentale team). Helaas sukkelde hij de laatste jaren van zijn carrière met zijn rug. Uiteindelijk betekende dat zelfs het einde van zijn loopbaan, iets wat hij zelf graag anders had gezien. Er werd aangekondigd dat hij bij LottoNL-Jumbo in een andere functie actief zou gaan zijn. Die samenwerking werd eind 2019 beëindigd.
In de rol van analist heeft Clement zichzelf gevonden. Hij praat graag en heeft bovendien ook altijd effectief wat te vertellen. Waar hij als renner nog sukkelde met faalangst, lijkt hij als analist bijna altijd wel iets te brengen als hij aan tafel aanschuift. Soms is dat ook gewoonweg erg positief, want na de etappes in de Pyreneeën sprak hij van het allerbeste wielrennen ooit. Voor zijn verschijningen op de Nederlandse omroep krijgt hij nu veel waardering, iets wat hij tijdens zijn actieve carrière misschien ook wel had verdiend. De Rode Lantaarn noemt hem liefkozend ‘Klef Cement’, dan heb je het als analist toch écht gemaakt.