Een afspraak met de geschiedenis, zo zou je de Olympische tijdrit van zaterdag 27 juli 2024 in Parijs kunnen noemen. Verschillende favorieten, Belgische kanshebbers en een parcours voor echte specialisten. Wat kan een wielerliefhebber nog meer wensen?
Krachtpatsers
Wie een oog werpt op de uitslag van de vorige Olympische tijdrit stelt vast dat er met Primož Roglič en Annemiek van Vleuten sterke klimmers aan het langste eind trokken in Tokio. In Parijs vinden we geen cols en hellingen met allure. Dat zie je dan ook direct terug aan het hoogteprofiel van deze Olympische tijdrit. Het parcours is vlak en snel, ideaal geschikt voor de grote motoren. Het parcours kent 10 à 12 bochten, ongeveer 1 bocht per km. Ideaal voor de pure tijdritspecialisten.
De tijdrit start aan het pittoreske Esplanade des Invalides in het 7e arrondissement van Parijs. Vanaf dit parkgebied rijden de renners 4,5 km rechtdoor naar de historische Place de la Bastille. Vanaf daar gaat de route via de Avenue Daumesnil en Rue de Charenton naar het iconische Vélodrome Jacques Anquetil. Deze wielerbaan heeft een indrukwekkende geschiedenis als locatie voor de Olympische Spelen van 1900 en 1924 en als eindpunt van de Tour de France tussen 1968 en 1974. Eddy Merckx heeft dus warme herinneringen aan deze mythische plek.
Na de 1e passage langs het Vélodrome Jacques Anquetil, gelegen in het schilderachtige Bois de Vincennes, bereiken de renners het 1e tussenpunt bij het Château de Vincennes na 13,4 km. Hier zullen we een 1e indicatie krijgen van de verhoudingen. Tevens begint hier een rondje van bijna 9 km dat start met lange rechte stukken door het park en eindigt met een technischer deel, wat de renners naar het 2e tussenpunt brengt na 22,3 km.
Opvallende tendens
Vanaf het 2e tussenpunt gaat het voornamelijk rechtdoor terug naar de finish. Vanaf de Place de la Bastille is de laatste 4,5 km dezelfde als de beginfase, maar dan in omgekeerde richting. De renners rijden naar de prachtige Pont Alexandre III, een brug met talrijke versieringen. De ideale plek om de Olympische tijdrit in de stad van de liefde af te klokken.
We kunnen dus absoluut stellen dat deze tijdrit een prooi is voor renners en rensters met een sterke motor en de capaciteit om langdurig een zware versnelling te trappen. Tegelijkertijd zullen ze de haakse bochten perfect moeten inschatten om Olympische roem na te streven. Renners die vaak op hun tijdritfiets zitten, zullen hier voor beloond worden.
Zowel de mannen als de vrouwen rijden 32,4 km, wat toch opvallend is. In Rio moesten de mannen nog aan de bak voor 54,6 km en in Tokio voor 44,2 km. Deze neerwaartse spiraal is toch opmerkelijk. Echter moeten de mannen in Zürich op het komende WK 46,1 km afleggen. Een afstand die op zijn plaats is in een kampioenschap. De vrouwen kregen in Tokio in 22,1 km voor de wielen geschoven. Dat de vrouwen nu ruim 10 km extra moeten fietsen, past mooi in de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen.
Ongemeen spannend
Met Tom Dumoulin en Anna van der Breggen nam Nederland maar liefst 3 medailles naar huis uit het verre Tokio. De Belgen stelden enigszins teleur: Julie Van De Velde werd 19e en Wout van Aert en Remco Evenepoel werden respectievelijk 6e en 9e. De Belgen konden nog nooit een medaille halen in de Olympische tijdrit. Al zal dat niet lang meer duren, Remco Evenepoel is samen met Filippo Ganna de topfavoriet bij de mannen en Wout van Aert is ondanks zijn mindere tijdrit in de Tour nog steeds een levensgevaarlijke outsider.
Bij de vrouwen staat Lotte Kopecky voor een loodzware opdracht. Nast de tijdrit en wegrit neemt Kopecky ook deel aan het Omnium, waar ze de te kloppen renster is. Bovendien is ze ook nog eens reserve voor de Ploegkoers. In de tijdrit zijn de Nederlandse vrouwen (wie anders?) favoriet. Demi Vollering is in topvorm met het oog op de Tour de France Femmes. Ellen van Dijk is daarentegen sterker dan ooit teruggekomen van haar zwangerschap. Vergeet ook zeker wereldkampioene Chloe Dygert niet, die kan zich als geen ander toeleggen op de tijdrit.
Kortom, het wordt een ultraspannende Olympische tijdrit, zowel bij de mannen als de vrouwen. Afspraak zaterdag 27 juli 2024. De 1e renster start om 14u30 en de laatste om 16u. De eerste renner start om 16u30 en de laatste om 18u.