Een jaar geleden charmeerde Cian Uijtdebroeks nog de gehele wielerwereld, maar anno 2024 geeft hij in de Vuelta niet thuis. Hij werd al op bijna een uur gereden en klaagt over een verdoofd gevoel in de benen. Alles lijkt te wijzen op een vernauwde liesslagader, een gekend probleem in het peloton. Op steeds jongere leeftijd duikt dit issue op, maar hoe komt dat en wat kan je er aan doen?
Van Kruijswijk tot Jungels
Toen Bob Jungels in de Tour van 2022 een solo van 60 km naar Châtel afrondde, was dat zijn grote terugkeer aan de top. Jarenlang bleef hij op de sukkel, tot bleek dat hij kampte met een vernauwing in de beide liesslagaders. Een dubbele operatie werd uitgevoerd en de Luxemburger kroop terug uit het dal. Het was een operatie die zijn carrière redde en hij zou niet de laatste zijn.
Het probleem met de vernauwde liesslagader was er in het verleden ook al. Steven Kruijswijk onderging in 2008 al eens een operatie om het probleem te verhelpen. De ingreep vond succesvol plaats, maar 5 jaar later meldde hij zich opnieuw aan in het ziekenhuis van Veldhoven met hetzelfde probleem. Ook dat kan dus gebeuren.
Ook Annemiek van Vleuten kampte in die periode met het probleem en moest 2 keer onder het mes: 1 keer aan de rechterzijde en 2 jaar later aan de linkerzijde. Doorgaans zijn de symptomen van dezelfde aard: verdoofde benen, vormverlies en krachtverlies. Ook niet onlogisch, want de bloedtoevoer wordt door het euvel beperkt en daardoor krijgen de benen niet de noodzakelijke brandstoffen.
Steeds vaker, steeds jonger
Sindsdien duikt deze aandoening elk jaar meermaals op. Pauline Ferrand-Prévot kreeg ermee te kampen in 2018 en moest een streep zetten door haar veldritplannen, Zdeněk Štybar moest in zijn laatste profjaar nog onder het mes voor een geknelde liesslagader en ook Marianne Vos werd een jaar geleden geopereerd aan dit euvel en zag haar seizoen beëindigd. Ook 20’ers kregen ermee te maken. Sprintloods Jonas Rickaert zag 2022 bijna volledig in rook opgaan door de blessure en Stan Dewulf miste het voorjaar door de noodzakelijke operatie. Soudal Quick-Step Devo Team-renner Jelle Harteel (21) sukkelt er zelfs als belofte al mee.
De oorzaak van het probleem ligt bij de enorme hoeveelheid kilometers die de renners afleggen. Urenlang in dezelfde positie dezelfde beweging uitvoeren, dat leidt tot een afknapping van de slagader. Het letsel aan de binnenkant van het bloedvat gaat verdikken en zorgt voor de vernauwing van de slagader. Extra probleem: hoe dieper in de beugel, hoe hoger de kans op het probleem. En laat dat nu juist de trend in het peloton zijn. Aerodynamica is alles. Smallere sturen zijn de norm, spacers onder het stuur zijn not done en een fietsbel kost altijd een paar Watt, dus blijkt een obstakel.
Nu sukkelt dus ook Uijtdebroeks met symptomen die heel erg doen denken aan een vernauwde liesslagader, zo merkte ook kenner José De Cauwer al op. Amper 21 jaar is de Belg en nu al wordt hij gelinkt aan problemen die ooit leken voorbehouden voor dertigers. Het goede nieuws is dat hij er volledig van kan herstellen en zijn oude niveau opnieuw kan halen. Het slechte nieuws is dat hij enkele maanden zal verliezen door de revalidatie.
Resetknop
Zo wordt het 1e seizoen van de Toekomstrondewinnaar van 2022 Bij Team Visma | Lease a Bike niet wat ervan werd verwacht. Dat is natuurlijk erg streng, want een 7e plaats in de Tirreno is uitstekend en in de Giro stond hij na 10 ritten op een 5e plaats. Dat hij na zijn coronabesmetting al in de Ronde van Zwitserland hervatte, riep vraagtekens op. Is de jonge Belg niet te gretig en te fanatiek?
Logischerwijze wordt er ook heel wat onderzoek gedaan naar de vernauwde liesslagaders en bekkenslagader. Vooral de tijdrithouding zou een boosdoener zijn, want daarin zit een renner natuurlijk heel erg onnatuurlijk op de fiets. Met pedaalkrachtmetingen hopen onderzoekers het probleem nog beter in kaart te brengen. Misschien dat naast een andere fietspositie ook een meer gevarieerde training soelaas kan brengen. Bij triatleten lijkt het probleem namelijk minder vaak voor te komen.
Allemaal goed om te weten, maar Cian Uijtdebroeks is er momenteel niet mee geholpen. Het werkwoord dat bij zijn Vuelta hoort, is momenteel ‘aanmodderen’. Misschien toch overwegen om de strijdbijl te begraven, uitgebreid onderzoek te laten plaatsvinden en volgend jaar 2025 als de allerbeste versie van zichzelf terug te keren.