Bij het ontwikkelen van de sloten van het Duitse topmerk ABUS worden uitgebreide testprocedures toegepast om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Wij kregen een kijkje in het labo waar deze testen gebeuren. Best indrukwekkend.
Vrieskou en gewichtimpact
Tijdens onze rondleiding in Duitsland, ergens medio mei 2024, krijgen we de kans om mee te gaan in het testlabo van de fietssloten. Het is een grote kamer met verschillende imposante industriële toestellen. Maar ook kleiner materiaal als kniptangen, zagen en nog veel meer. Gemiddeld is er slechts 1 à 2 minuten nodig om een fiets te stelen, dus een fietsslot dient hoofdzakelijk om die tijd te verlengen. Hoewel alles uiteindelijk kapot te krijgen is, willen ze bij ABUS de uitdaging voor criminelen zo groot mogelijk maken. De sloten van ABUS doorlopen een reeks strenge tests voordat ze op de markt komen, om zeker te zijn dat de kwaliteit gegarandeerd kan worden.
De 1e test die de populaire Bordo-sloten moeten doorstaan, is de koudetest. Daarbij wordt een slot 24 uur lang blootgesteld aan temperaturen tot 40 graden Celsius onder het vriespunt. Omdat wij zo lang niet kunnen wachten, liggen de diepgevroren sloten alvast klaar. Zo kunnen we live meemaken wat het effect is. Het slot wordt uit de koelcel gehaald. Warme handschoenen worden aangetrokken. En wat is het resultaat? Zelfs na deze langdurige blootstelling aan deze extreme koude blijft het slot volledig functioneel. Het slot kan nog steeds sluiten, openen beschermt je fiets nog steeds optimaal tegen diefstal. Je moet het gezien hebben om te geloven.
Een andere belangrijke test die volgt is de slagtest, waarbij een gewicht van 3 kg 3 keer vanaf een hoogte van 1 meter machinaal op het slot valt. Vervolgens wordt een gewicht van 6 kg gebruikt. Ondanks deze herhaalde zware impact op het slot, blijft alles als vanouds werken. We mogen het zelf allemaal uitproberen.
121,1 kilonewton
De vorige test was al met stevige gewichten. Maar het moet straffer. Bovenmenselijk grote gewichten worden bovengehaald om de sloten te testen. Zo wordt tijdens de trektest meer dan 7 ton kracht uitgeoefend op het Bordo-slot om te proberen de staven van het slot te doorbreken. Om de veiligheid onder trekbelasting vast te stellen, wordt het product in een machine gespannen tot het of bezwijkt of breekt doordat het uit elkaar wordt getrokken. Het slot zelf blijft echter functioneel, zelfs na deze zware belasting.
In de knijptest wordt nagegaan hoe hard er geknipt moet worden om het slot kapot te krijgen. Dat gebeurt met behulp van verschillende kniptangen van uiteenlopende groottes. Iedereen in ons groepje mag eens proberen om het slot te doen breken. Na heel wat pogingen volgt het besef dat onze pure menselijke kracht te beperkt is. Nadien plaatsen ze het slot in een hydraulische installatie die bovenmenselijke kracht kan leveren. Bij een kracht van 121,1 kilonewton horen we een explosie. De luide knal toont aan hoe stevig het slot is. Het slot is hard aan de buitenkant en flexibeler aan de binnenkant.
Nadien volgt de torsietest. Dit is een andere cruciale test, waarbij het slot een kracht van 1.425 nanometer moet doorstaan en tot 45 graden kan draaien zonder te breken. Dit simuleert een situatie waarin een dief een breekijzer zou gebruiken. Het slot is zo opgebouwd dat de constructie ervoor zorgt dat het kan meedraaien bij vervorming. En vervolgens terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Na deze reeks zware testen gaat het slot nog steeds perfect open en dicht.
Vertrouwen
Ook schokken, veel openen en sluiten, weersomstandigheden en verschillende zuren worden getest op de Bordo’s. Dit wordt voortdurend gedaan om te zien hoe het slot reageert op zeer uiteenlopende en uitdagende omstandigheden. Dat gebeurt echter nog in een ander labo. Door deze grondige testprocedures kan ABUS er zeker van zijn dat hun sloten van hoge kwaliteit zijn en optimale bescherming bieden tegen diefstal.
Dat schept vertrouwen voor wanneer we volgende keer onze racefiets nog eens vastleggen bij een pitstop. Om een Bordo van ABUS kapot te krijgen, moet je klaarblijkelijk toch al heel veel moeite doen en zelfs dan, zeker zonder machine, is het bijna niet mogelijk. Chapeau voor dit vakwerk.