Langzaam maar zeker krijgt het vrouwenwielrennen meer allure. Met wedstrijden als de Giro Rosa, de Ronde van Vlaanderen en recent ook La Course kunnen de beste wielervrouwen zich uitleven op bekende parcours. Eén van de absolute topteams is het Nederlandse Rabo Liv Women Cycling Team, dat kan uitpakken met veelwinnares Marianne Vos. We stellen u graag de vijf Nederlandse dames voor die minder bekend in de oren klinken.

Pauline Ferrand-Prévot (23)

Pauline  Deze Franse allroundcycliste – Prévot doet ook aan mountainbiken en cyclocross – is zonder meer de meest beloftevolle renster van de nieuwe generatie. Liet al behoorlijk wat zien in de jeugd. Werd bij de miniemen-cadetten drie keer Frans kampioene op de weg. Ook bij de juniores slaagde ze daar tweemaal in. Als eerstejaars juniore werd ze tevens Frans én Europees kampioene tijdrijden. Een jaar later (2010) werd ze voor het eerst wereldkampioene op de weg. In 2012 en 2013 werd ze zowel Frans kampioene tijdrijden bij de beloften als bij de elite. Vorig jaar was een topjaar. Ze werd Frans kampioene op de weg én in het tijdrijden, en dat zowel bij de beloften als bij de elite. Won ook de Waalse Pijl, haar eerste klassieke zege. Werd vorig jaar tevens Frans en Europees (belfoften)kampioene crosscountry mountainbike én Frans en wereldkampioene cyclocross. Kan wel een nukkig karaktertje zijn, maar dat typeert misschien haar onuitputtelijke drang om elke koers te winnen. Wil dit jaar absoluut de tweede editie van La Course winnen.

Puline2 Pauline3

Anna van der Breggen (25)

Anna2AnnaKomt uit Zwolle. Houdt van aanvallende wedstrijden op selectieve parcours. Kan aardig uit de voeten tegen de klok en houdt wel van wat klimwerk.
Knokte zich anno 2012 naar de Europese titel tijdrijden bij de beloften en verzilverde haar goede vorm ook tijdens het WK op de weg in Valkenburg. Haar carrière was meteen gelanceerd. 2012 had nog meer moois in petto. Won drie van de vier etappes en het eindklassement in de Ronde van Bretagne en versloeg Marianne Vos in de tijdrit van de Tour Feminin en Limousin. Hielp haar landgenote Marianne Vos in 2013 op weg naar WK-winst en finishte zelf knap als vierde. Won vorig jaar Dwars door de Westhoek en dit jaar de Omloop het Nieuwsblad en de Waalse Pijl.

Lucinda Brand (25)

Lucinda2 Afkomstig uit Dordrecht, woont nu in Rotterdam. Studeerde bewegingsagogie aan het CIOS. Lucinda3Is profwielrenster sinds 2009 en reed voordien voor het team van de legendarische Leontien van Moorsel. Is nagenoeg allround, maar kan vooral aardig uitpakken in zware wedstrijden waarin er ook moet worden geklommen. Won in het begin van haar carrière enkele criteriums en af en toe een etappe in een rondewedstrijd, zoals in de Ronde van de Limousin in 2012. Behaalde anno 2011 een bronzen medaille op het EK in het Italiaanse Offida. In 2013 werd ze kampioene van Nederland. Ook sterk in de ploegentijdrit. Pakte op dit onderdeel brons op het WK 2012 en zilver op het WK 2013. Schreef vorig jaar na winst in de vierde etappe knap het eindklassement van de Energiewacht Tour op haar naam. Won ook de GP Plouay, een wereldbekerwedstrijd. Nam al drie keer deel aan het WK op de weg. Mikt op een topprestatie tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Roxane Knetemann (28)

RoxKneet3RoxKneetGeboren in Roosendaal, woont in Nijkerk. Dochter van de beroemde wielrenner Gerrie Knetemann, alias de ‘Kneet’.
Kan op alle terreinen haar streng trekken. Is vooral sterk op de baan, waar ze al Nederlands goud behaalde in de puntenkoers en koppelkoers, en zilver in de scratch.  Werd in 2012 samen met Marianne Vos Nederlands kampioene op de baan in de discipline koppelkoers. Reed eerder voor Skil-Skoga en sinds 2013 voor het Rabo-team. Pakte in Firenze zilver op het WK ploegentijdrit bij de elite.

Thalita de Jong (21)

thalita2015 ThalitaKomt uit Bergen op Zoom, woont in Ossendrecht. Studeert ‘Sport en Bewegen’ aan het Johan Cruijff College in Roosendaal. Heeft een grote motor, kan een aardig stukje tijdrijden en heeft ook nog snelle bene n de sprint. Werd in 2011 bij de junioren Nederlands kampioene tijdrijden en pakte op de weg een bronzen medaille. Een jaar later viel ze net van het podium op zowel het WK als het EK op de weg. Pakte in Firenze zilver op het WK ploegentijdrit bij de elite.

 

 

 

Lucinda, Roxane en Anna trainen op hoogte

Fotocredits: Social media Rabo Liv Women Cycling Team + rensters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*