Geen beter moment om te evalueren dan tijdens de winterbreak. Ook de prestaties van onze Belgische wielervrouwen nemen we graag voor u onder de loep. Geen betere kenner van hun potentieel dan bondscoach Ludwig Willems. Zijn mening over de 10 beste Belgische wielrensters van het moment.

Jolien-DhooreJolien D’Hoore (25), Wiggle-Honda

Profiel: Allroundster op de weg en de piste, snelle eindspurt.

Prestaties in 2015: 13 zeges, waaronder de Diamond Tour, de BeNe Ladies Tour, etappes in de Boels Rental Ladies Tour, de Energiewacht Tour en The Friends Life Women’s Tour. Belgisch elitekampioene omnium en op de weg.

De mening van Willems: “Jolien heeft dit jaar een reuzenstap voorwaarts gezet en loste al in februari op de piste de hoge verwachtingen in. Miste op een haar na een medaille in het omnium op het WK in Parijs. Trok vervolgens die lijn moeiteloos door en veroverde zelfs een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, na haar ploeggenote Longo Borghini. Met Jolien hebben we één van de leading ladies van het vrouwenwielrennen in huis. Volgend jaar mikt ze voluit op een olympische pistemedaille in Rio. Wie ben ik om te zeggen dat ze daar niet in zal slagen?”

annsophieduyck2015Ann-Sophie Duyck (28), Topsport Vlaanderen – Pro-Duo

Profiel: Tijdrijdster pur sang.

Prestaties in 2015: 5 overwinningen tegen de klok, waaronder de Chrono Champenois, de Trophée d’Or Féminin, een chronorit in de Auensteiner – Radsporttage en het Belgisch kampioenschap in Postel.

De mening van Willems: “Een tijdrittalent zoals Ann-Sophie, zo zijn er in ons land nog niet veel de revue gepasseerd. Eindigde 7e in die discipline op de Europese Spelen in Baku, en was dan ook ontgoocheld met een 9e plaats op het voorbije WK. Toch mag zij tevreden terugblikken op haar seizoen. Ze is pas op haar 23e beginnen koersen en kan dus nog heel wat progressie maken. Ze gaat gefocust en secuur te werk én schept plezier in het tijdrijden; voor velen toch een opgave. Groeit zij gestaag door, dan kan zij zonder enige twijfel haar plaats opeisen bij de wereldtop van het tijdrijden.”

lottekopecky2015Lotte Kopecky (20), Topsport Vlaanderen – Pro-Duo

Profiel: Combineert weg en piste.

Prestaties in 2015: Verzamelde enkele mooie ereplaatsen, runner-up in de Trofee Maarten Wynants en het Belgisch kampioenschap.

De mening van Willems: “Lotte is nog piepjong, maar doet op basis van haar regelmaat in het elitepeloton nu al het beste verhopen. Ze is geknipt voor het Vlaamse voorjaar: een degelijke uithouding, gekoppeld aan een explosief vermogen om ‘u’ tegen te zeggen. Net zoals Jolien D’Hoore kiest zij ervoor om zowel op de weg als op de baan aan te treden. Het snelle pistewerk maakt haar bijzonder vinnig en snel. Zij zou volgend seizoen wel eens de hoofdvogel kunnen afschieten in een belangrijke wedstrijd.”

tn-sofie-de-vuyst-profiel-lensworld-zannata-ladies-team-o29onb9Sofie De Vuyst (28), Lensworld.eu – Zannata

Profiel: Renster voor het klassieke voorjaar.

Prestaties in 2015: Een handvol dichte ereplaatsen. Twee derde plaatsen op het Belgisch kampioenschap, in het tijdrijden en de wegrit, als uitschieters.

De mening van Willems: “Ik geef eerlijk toe dat ik van Sofie dit seizoen meer had verwacht. Zij is een taaie renster die ook op moeilijke momenten blijft aanklampen en daardoor vaak de finale rijdt. Ze is in staat om schiftingen te overleven en vaak dicht te eindigen, maar ze mist net die extra punch om het af te maken. Sofie verzamelde in 2015 enkele mooie ereplaatsen. Tevreden mag ze daar echter niet mee zijn, ze heeft zoveel meer in haar mars. Hopelijk leert ze een les uit dit seizoen, traint ze specifiek op haar versnelling en keren haar kansen in 2016.”

Jessie-Daams-e1433011194669Jessie Daams (25), Lotto Soudal Ladies

Profiel: Lichtgewicht voor eendaagse klimkoersen en het rondewerk.

Prestaties in 2015: Dichtste ereplaats op het hoogste niveau: een 5e stek op het Belgisch kampioenschap tijdrijden.

De mening van Willems: “Ook Jessie bleef het voorbije seizoen onder de verwachtingen. Naar mijn gevoel reed en presteerde ze vaak wat slapjes. Jessie heeft het als klimmerstype moeilijk om zich te plaatsen in het gewoel van de Vlaamse voorjaarswedstrijden. Korte hellingen en kasseistroken zijn allesbehalve haar ding. Het langere klimwerk is haar meer op het lijf geschreven, maar daar vlotte het in 2015 niet. Ze is duidelijk op zoek naar zichzelf én haar beste vorm.”

kellydruyts2015Kelly Druyts (25), Topsport Vlaanderen – Pro-Duo

Profiel: Weg en baan, met scratch en omnium als specialiteiten.

Prestaties in 2015: 1e plaats in de bescheiden GP De Wielkeszuigers, 2e in de Diamond Tour.

De mening van Willems: “Ook voor Kelly was 2015 in feite een verloren jaar. In het verleden heeft zij al heel wat staaltjes van haar kunnen gegeven. Denk aan haar wereldtitel in de scratch, op het WK van Cali in 2014. Of haar overwinningen op de weg in de Holland Ladies Tour of de Trophée d’Or Féminin. Na een tegenvallend WK (12e in de scratch, 7e in het omnium) gaf ze begin dit jaar aan te stoppen met het pistewerk. Toch bracht ook de weg geen beterschap. Ze sukkelde met haar gezondheid en kon geen regelmaat in haar prestaties brengen. Ik hoop voor Kelly, maar ook voor Jessie en Sofie, dat ze een goede winter kunnen doormaken.”

kaathannes2015Kaat Hannes (23), Topsport Vlaanderen – Pro-Duo

Profiel: Geknipt voor het Vlaamse voorjaar.

Prestaties in 2015: Drie keer top-10 in wedstrijden met naam: La Route en France, de Auensteiner-Radsporttage en de Diamond Tour.

De mening van Willems: “Kaat is een styliste die op haar 23e al bewezen heeft dat ze regelmaat kan fietsen. Toch durft ze in bepaalde periodes nog zeer wisselvallig voor de dag te komen. Haar grote doel: pieken naar het Vlaamse voorjaar en een scherpe focus voor ogen houden. Klimmen is voor haar te hoog gegrepen, maar in het klassieke eendagswerk liggen heel wat kansen. Een talent als zij zie ik de komende jaren gestaag groeien. Die grote overwinning komt er wel op een dag.”

Anisha-Vekemans-e1433011028712Anisha Vekemans (24), Lotto Soudal Ladies

Profiel: Allroundster. Hardrijdster, niet traag in de spurt

Prestaties in 2015: Regelmatig seizoen in dienst van. Schitterde in de 4e etappe van de Trophée d’Or, waar ze onder meer veterane Hanka Kupfernagel achter zich hield.

De mening van Willems: “Net als Kaat is Anisha een van de talenten die we langzaam zullen zien ontbolsteren. Op je 23e een UCI-wedstrijd winnen, dat is er weinigen gegeven. Als alles goed verloopt, zal zij zich kunnen ontpoppen tot een waardevolle renster die in dienst een kopvrouw tot in de finale kan beschermen. Hier en daar zal ze ook haar eigen kansen krijgen. Gezien haar polyvalentie moet ze in het eendagswerk overal haar streng kunnen trekken. Een dame om in de gaten te houden.”

tn-annelies-dom-profiel-lensworld-zannata-ladies-team-3jbv59mAnnelies Dom (29), Lensworld.eu – Zannata

Profiel: Hardrijdster, gedienstige kracht.

Prestaties in 2015: Won in juni de regionale Prosperpolder en sprokkelde ereplaatsen in enkele kleinere wedstrijden.

De mening van Willems: “Een meesterknecht zoals Annelies, daar kan je op bouwen. Dat weet ook Jolien D’Hoore, die haar expliciet meevroeg naar het WK in Richmond. Annelies kan zich volledig wegcijferen voor haar ploeggenoten. Tot vorig jaar combineerde zij het wielrennen met een voltijdse baan. Na een jaar waarin alles in het teken van de fiets stond, mag zij gerust een positief rapport opmaken. Ze sprokkelde als knechtende renster zelfs verschillende UCI-punten, wat geen evidente prestatie is.”

tn-maaike-polspoel-profiel-lensworld-zannata-ladies-team-0yh5ky4Maaike Polspoel (26), Lensworld.eu – Zannata

Profiel: Combineert weg en piste.

Prestaties in 2015: Kwam slechts in 10 wedstrijden aan de start.

De mening van Willems: “Maaike schitterde in 2015 vooral door haar afwezigheid. Zij is een van de grootste talenten in onze rangen, maar heeft een bijzonder moeilijke periode achter de rug. Door fysieke perikelen moest ze het grootste deel van het seizoen missen. (bij Polspoel werd in mei 2015 alvleesklierontsteking, een chronische ziekte, vastgesteld, waarop ze Liv-Plantur verliet voor haar huidige team, red) Ik hoop van harte dat zij opnieuw op haar oude niveau komt. Simpelweg omdat ze een verrijking is voor het wereldje. Ze kan bergop goed uit de voeten, is aanvallend ingesteld en weet haar momenten te kiezen. Die combinatie zie je niet vaak. Hout vasthouden, dus.”

 

Foto’s: teamwebsites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*