Met Mathieu van der Poel en Lars van der Haar is Nederland toch weer netjes vertegenwoordigd tussen al dat Belgisch elitegeweld in het veld. Maar ook de toekomst oogt mooi voor Nederland als cyclocrossnatie. Hieronder volgt een korte kennismaking met de junioren die momenteel het mooiste modderweer maken boven en net onder de Moerdijk.

 

Thymen ArensmanThymen Arensman, eerstejaarsjunior bij Craft – Ten Tusscher

Kan best goed uit de voeten met de mountainbike en op de weg, maar geeft de voorkeur aan cyclocross. Stamt uit een veldritfamilie. Vader en moeder reden in het veld en zijn oom behaalde heel wat titels, waaronder een topvijfplaats op een WK. Houdt van zware modderparcoursen,  ook van zandcrossen en parcoursen met veel lange rechte stukken. Heeft een groot vermogen. Technisch geen kanjer, maar er is wel verbetering merkbaar. Heeft een hekel aan besneeuwde en extreem technische parcoursen. Won dit seizoen al de crossen in Montfoort en Rhenen.

 

JensDekkerJens Dekker, tweedejaarsjunior bij Enertherm-BKCP

Heeft een Nederlandse vader en een Australische moeder. Is de neef van voormalig wegrenner Erik Dekker. Ook zijn vader Dick koerste professioneel op de weg, vooral bij Spaanse teams. Na zijn overstap van de Peddelaars naar Enertherm-BKCP, de opleidingsploeg van BKCP-Corendon, lijkt er geen houden meer aan voor dit supertalent. Won als eerstejaarsjunior al de crosses in Dordrecht en Huijbergen én de Zilvermeercross in Mol. Pakte deze herfst zeges in onder meer de Steenbergcross in Erpe en de Superprestiges van Gieten, Zonhoven en Asper-Gavere. Werd ook Europees kampioen in Huijbergen. Won dit seizoen tot nog toe 80 procent van de crossen waaraan hij deelnam.

 

MitchGrootMitch Groot, tweedejaarsjunior bij Lares-Doltcini

Bewees al bij de nieuwelingen over een heel groot arsenaal aan kwaliteiten te beschikken. Pakte de ene overwinning na de andere en stak de eindzege in de Bpost Bank Trofee op zak. Kleurde zijn eerste jaar bij de juniores met een aantal topvijfplaatsen. Moest ook dit seizoen vaak tevreden zijn met een vierde of vijfde stek, maar pakte dan uit met twee topprestaties: zilver op het EK in Huijbergen en brons in de Superprestige van Asper-Gavere. Zit nu bij het opleidingsteam van Sunweb – Napoleon Games maar is ook al verzekerd van een plekje bij het hoofdteam. Zijn twee seizoenen bij de beloften liggen contractueel vast bij Marlux – Napoleon Games (Marlux is vanaf 1 januari 2016 de opvolger van Sunweb).

 

YannickVrielinkYannick Vrielink, tweedejaarsjunior bij Craft – Ten Tusscher

Houdt van regenweer, van parcours met veel en lange grasstroken en lange stukken blubber. Kon dit seizoen nog geen zege boeken in het veld, maar is er steeds bij op de wereldbekers. Vindt het geweldig om in het oranje shirt rond te fietsen. Liep afgelopen zomer een vervelende blessure op na een val op het downhill-parcours in Willingen: hersenschudding en breukje in de elleboog. Lag negen weken helemaal stil en moest dus zijn ambities bijstellen. Strijdt nu om weer op het voorplan te komen.

 

Thijswolsink2Thijs Wolsink, tweedejaarsjunior bij Lares-Doltcini

Dat deze jongeman uit Hengelo over heel wat talent beschikt, blijkt uit het feit dat hij voor een lange termijn tekende bij de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen. Vanaf volgend seizoen, wanneer de voormalige Nederlands kampioen bij de nieuwelingen belofte wordt, tot aan het jaar dat hij aan zijn 23e verjaardag, zal hij voor Marlux – Napoleon Games mogen rijden. Het komt niet vaak voor dat crossteams jonge renners uit Nederland zo lang aan zich binden. Wolsink pakte in de winter van 2014 als eerstejaars winst in de GP Hassel, zilver in Hamme-Zogge en brons in Asper-Gavere (allen Bpost Bank Trofee) en eveneens een 3e plaats in de Scheldecross. Dit seizoen al twee zilveren plakken op grote afspraken: de Koppenbergcross in Oudenaarde en de Superprestige van Ruddervoorde.

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck en persoonlijk archief renners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*