Iljooo! Iljooo! Na zijn zesde eindzege in de Zesdaagse van Gent maakten de supporters luidkeels duidelijk dat Iljo Keisse zonder pardon de Keizer van ’t Kuipke blijft. Maar waarom is het publiek zo gek op hem?

iljokeisseddb1Zijn roots

In Gent ziet hij voor het eerst het levenslicht en krijgt hij de metier van pistier onder de knie. Ja, Iljo Keisse is een rasechte Gentenaar. En lokale sterren scoren altijd goed bij de gratie van het publiek. Meer nog: de 32-jarige pistier is stilaan uitgegroeid tot een cultfiguur in het Gentse Kuipke. Een zesdaagse zonder Keisse is een zesdaagse zonder magie. Vooral de manier waarop hij de velodroom kan laten daveren op zijn grondvesten is het perfecte bewijs van zijn onstuitbare populariteit. Bovendien verloochent Keisse zijn roots niet. Hij is een trotse Gentenaar, net zoals de vele Gentse supporters trots zijn op hun stadsgenoot.

Zijn ingesteldheid

Nie neute, nie pleuje. Niet klagen, niet plooien. Kan een credo beter passen bij de ingesteldheid van Keisse? De Etixx-Quicksteprenner staat voor de koers in zijn puurste vorm: hard stoempen op de pedalen, door de pijngrens heen. Keisse is een strijder op de fiets, iemand die zich nooit gewonnen geeft. Die vechtersmentaliteit doet vele wielerharten sneller slaan. Ook naast de fiets laat Keisse het kopje niet hangen. Nochtans heeft hij het de afgelopen jaren al zwaar te verduren gekregen. In 2008 komt hij na een positieve dopingplas op de slotdag van de Zesdaagse van Gent in het oog van een dopingstorm terecht. Enkele dagen na zijn vrijspraak pleegt goede vriend Dimitri De Fauw zelfmoord. Nadien verliest hij ook nog boezemvriend Wouter Weylandt na een fatale crash in de Ronde van Italië. Stuk voor stuk zware mokerslagen, maar pleuje doet Keisse niet.

Zijn koersstijl

Keizerlijk is de présence waarmee Iljo Keisse over het hout vliegt. Met veel allure lijkt hij te allen tijde de wedstrijd onder controle te hebben. En zoveel heerschap kweekt sympathie. Daarnaast kan hij als geen ander ’t Kuipke in vuur en vlam zetten met zijn attractieve manier van koersen. Eén aanval volstaat meestal om uit het niets de decibelmeter met een ruk de hoogte in te jagen. Zo ook zondag wanneer hij tot drie keer toe een doublette (twee rondes nemen in één inspanning) volbrengt en de supporters Keisses naam luidop scanderen.

Zijn jump

Zoals huidig wereldkampioen wielrennen Peter Sagan bekend staat om zijn wheelies, is het handelsmerk van Iljo Keisse zijn spectaculaire jump. Aan topsnelheid trekt de Gentse pistier dan op pure adrenaline zijn voorwiel een tiental centimeter de lucht in. Een teken van suprematie. Spektakel op twee wielen. Ook tijdens de allerlaatste puntenkoers van de afgelopen Zesdaagse van Gent verwent Keisse zijn thuispubliek met het acrobatisch hoogstandje na zijn beslissende aanval die hem uiteindelijk de eindzege oplevert.

Zijn palmares

Natuurlijk zou Keisse geen Keizer van ’t Kuipke genoemd worden zonder zijn vele triomfen op de Gentse wielerpiste. Zondagavond veroverde hij al zijn zesde eindzege. Daarmee blijft hij weliswaar nog een eindje verwijderd van de elf overwinningen van zesdaagsekoning Patrick Sercu. Niettemin is Keisse met zijn 25 zesdaagse-overwinningen veruit de meest succesvolle pistier in het huidige peloton. Je zou voor minder luidkeels zijn naam scanderen en hem op een staande ovatie trakteren.

 

Een bijdrage van Jeffrey Fierens. Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*