Een handleiding voor neoprofs bestaat niet. De keuze van hun ploegleiding bevestigen, is de eerste opgave. Hun talent verzilveren, de tweede. De volgende tien beloften maken vanaf januari hun opwachting in het profpeloton.

 

Sam OomenSam Oomen (Team Giant-Alpecin, 20 jaar)

Een man voor alle seizoenen, van maart tot oktober. Afgaande op zijn prestaties in 2015 is het louter evidentie dat Sam Oomen volgend jaar bij de grote jongens debuteert. Een greep uit zijn resultaten: in de Ronde van Rhône-Alpes Isère kaapt hij de eindzege, in de Tour des Pays de Savoie eindigt hij 2e, in de Tour de l’Ain wordt hij na superbelofte Nans Peters en 6 doorwinterde profs bijzonder knap 8e. Het jaar sluit Oomen af met een zege in Parijs-Tours voor beloften. Bij Giant-Alpecin mag hij vooral zijn klimtalent de komende drie jaar ten volle ontplooien.

Meer over dit goudhaantje leest u hier, in een korte voorstelling van de nieuwe gezichten van Team Giant-Alpecin voor 2016.

 

FlorisGertsFloris Gerts (BMC Racing Team, 23 jaar)

Een knappe kop op een stevig stel benen. De afgelopen jaren combineerde de Nederlandse belofte Floris Gerts uit Maastricht studies geneeskunde met zijn prille wielercarrière bij de opleidingsteams van Rabobank en BMC. In 2015 is hij al vroeg op de afspraak, met een zege in de Dorpenomloop Rucphen. In april is hij de beste in de beloften-Omloop Het Nieuwsblad. BMC laat hem in de zomer als stagiair starten. Die stimulans leidt naar enkele mooie noteringen in de Ronde van Groot-Brittannië en een 3e plaats in de GP Impanis-Van Petegem. Het seizoen sluit hij af in de Japan Cup. Gerts finisht er in een sprint met 4 als laatste na Mollema, Ulissi en Arashiro.

Lees hier wat BMC straks verwacht van Floris Gerts.

 

AlexPetersAlex Peters (Team Sky, 21 jaar)

Na vele magere jaren levert Groot-Brittannië opnieuw rondetalent. Of de piepjonge Alex Peters in de voetsporen zal kunnen treden van Tom Simpson, Bradley Wiggins en Chris Froome valt pas binnen een jaar of 5 te bezien. Tot dan wil Team Sky hem rustig doen groeien. Bulken van talent doet hij nu al. In het voorjaar van 2015 wordt hij na Dimitri Claeys tweede in de Ronde van Normandië en wint een rit in de Ronde van Bretagne. In juli 2015 maakt hij bij Team Sky zijn opwachting als stagiair. Met 2 top 10-noteringen in de Ronde van Groot-Brittanië stelt hij alvast niet teleur.

 

alexeyvermeulenworldheadshot2014-medAlexey Vermeulen (Team LottoNL-Jumbo, 21 jaar)

Een Amerikaan met Nederlandse roots, dat doet meteen dromen van een nieuwe Eric Heiden of Tejay Van Garderen. Alexey Vermeulen is een pupil van het BMC Development Team, waar hij de voorbije 3 jaar vooral als tijdrijder veel progressie boekte. Op de Amerikaanse kampioenschappen moet hij in dat onderdeel enkel Daniel Eaton voorlaten. Nog in 2015 eindigt hij knap 7e in de Tour de l’Isard en 12e in de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta. Het tekent zijn progressiemarge als ronderenner. Meteen ook de reden waarom Team LottoNL-Jumbo nu al hoog oploopt met zijn debutant.

En of Alexey Vermeulen uitkijkt naar zijn eerste jaar als prof! U leest het hier.

 

FernandoGaviriaFernando Gaviria (Etixx – Quick-Step, 21 jaar)

Januari 2015. Consternatie. De Ronde van San Luis is nog maar 3 dagen ver wanneer Mark Cavendish al voor de 2e keer een pak voor de broek krijgt. Gesel van dienst is de 20-jarige Colombiaan Fernando Gaviria. Na 2 ritzeges in Argentinië stoomt hij door naar de wereldkampioenschappen op de piste, waar hij de titel in het omnium grijpt. Patrick Lefevere aarzelt geen moment. Gaviria evenmin. Hij tekent al in februari en start in augustus als stagiair voor Etixx – Quick-Step. Bedanken doet hij onder meer in de Ronde van Groot-Brittanië. In de 4e rit naar Blyth geeft hij André Greipel en Boasson Hagen een Zuid-Amerikaanse sprintles.

In 2016 moet Gaviria samen met Kittel opnieuw voor sprintzeges zorgen. Of hij zijn pisteambities voor de Olympische Spelen zal kunnen combineren met zijn wegprogramma, moet nog blijken.

 

LaurensDePlusLaurens De Plus (Etixx – Quick-Step, 20 jaar)

Augustus 2015. De Ronde van de Toekomst moet het orgelpunt van het seizoen worden voor het jonge klimtalent Laurens De Plus van Lotto Soudal. In de koninginnenrit naar Les Bottières-Les Sybelles krijgt hij echter meer dan 5 minuten aangesmeerd. Weg is zijn 2e plaats in het klassement. Geen zorg, De Plus’ seizoen is dan al meer dan geslaagd. In de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta wint hij een rit en bezet hij de 2e plaats in het eindklassement. Enkel de Australiër Robert Power, die in 2016 voor Orica-GreenEdge debuteert, is een klasse te sterk.* 4e plaatsen in de eindstand van de Vredeskoers en de gloednieuwe Italiaanse klimkoers Trofeo Almar, plaveien zijn weg naar een profbestaan bij Etixx-Quick Step.

*Bij Power werd onlangs beenmergoedeem aangetroffen. Een gedwongen periode van rust, die mogelijk tot 2 jaar kan duren, hypothekeert zijn jonge profcarrière.

 

Søren Kragh Andersen cykelrytter Team Trefor Blue WaterSøren Kragh Andersen (Team Giant-Alpecin, 21 jaar)

Met Søren Kragh Andersen levert het Deense wielrennen een indrukwekkend product af met kruim in de kuiten en een ongebreidelde aanvalslust. Zowel in het klassieke werk als in ontsnappingen moet hij vanaf 2016 voor Team Giant-Alpecin meer dan zijn mannetje kunnen staan. In 2015 boekt hij de eindzege in de ZLM-Roompot Tour, lanceert hij aanval na aanval in de Ronde van Denemarken en schrijft hij 2 ritzeges in de Ronde van de Toekomst op zijn naam. Schrik niet als u in april een snelle Deen ziet ronddokkeren op de kasseistroken naar Roubaix.

Benieuwd naar de renners die Team Giant-Alpecin voor komende seizoen vastlegde? U vindt hun namen hier.

 

JackHaighJack Haig (Orica-GreenEdge, 22 jaar)

Lang, pezig, opgeschoten en geknipt voor het zwaardere rondewerk. Zo valt het Australische toptalent Jack Haig in enkele woorden te vatten. Al na de Tour Down Under – waar hij als 16e eindigt – krijgt Haig in januari 2015 de zekerheid om in 2016 als prof te mogen debuteren. Die toezegging geeft hem vleugels. Hij plaatst zich onder meer bij de beste 10 in de profronde Tour de l’Alsace. In de Ronde van de Toekomst komt hij net tekort om eindwinnaar Marc Soler (Movistar) te kunnen bedreigen. Bij Orica – GreenEdge verwacht men Haig in januari opnieuw vanaf Down Under.

 

Gianni MosconGianni Moscon (Team Sky, 21 jaar)

Op Gianni Moscon uit Livo, Trente, had Team Sky al langer een oogje. Met recht en reden, als we even voor Cupido mogen spelen. Is er immers iets dat deze Italiaanse krachtpatser niet kan? In 2014 tekent hij voor een zege in de Ronde van Lombardije piccolo. Anno 2015 verovert hij de nationale driekleur bij de beloften én wordt hij knap 2e in de Ronde van Vlaanderen, na de Australiër Alexander Edmondson. Hij schrijft, onder meer met de Trofeo Almar, 9 overwinningen op zijn naam. In de talentenstal van Team Sky zal Moscon als allrounder zeker niet misstaan. De kans dat hij in 2016 echter ergens zijn kans zal mogen gaan, is dan weer eerder klein.

 

Tom SkujinsTom Skujins (Team Cannondale-Garmin, 24 jaar)

In zijn laatste jaar als belofte slaagt de Let Tom Skujins er eindelijk in wat in voorgaande seizoenen niet lukte: glansrijk winnen. Voor Hincapie Racing Team werkt hij zijn programma in 2015 voornamelijk op Amerikaanse en Canadese bodem af. Wanneer de World Tour in Californië neerstrijkt en zijn ploeg een wildcard krijgt, grijpt hij zijn kans. In San José slaat hij na een lange vlucht een dubbelslag. Zijn leiderstrui moet hij uiteindelijk pas na de tijdrit rond Big Bear Lake afgeven aan Peter Sagan. Ondanks een overwinning in de Winston Salem Cycling Classic en een 2e plaats in de Tour de Beauce (na Pello Bilbao van Caja Rural), duurt het nog tot september voordat Cannondale-Garmin hem een profcontract onder de neus schuift.

 

Fotomateriaal: social media renners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*