In Vlaanderen kan men nog tot 15 februari stemmen om hun ‘Miss Flandrienne’ voor 2016 te verkiezen. In Nederland kent men sinds 1976 een jaarlijkse prijs voor de ‘Wielrenster van het Jaar’. De Zeeuwse Keetie van Oosten-Hage won de eerste 3 edities van deze prijs. Inmiddels is deze trofee naar haar vernoemd. In 2015 werd de prijs voor de 40e keer uitgereikt. Tijd om eens enkele van deze Nederlandse fietsgodinnen in de spotlights te plaatsen.

De eerste winnares Keetie_van_Oosten-Hagewiki

Keetie van Oosten-Hage (°1949, winnares in 1976, 1977 en 1978) won in haar tijd vrijwel alles wat er te winnen viel. Ze behaalde 6 wereldtitels, waarvan 4 op de weg en 2 op de baan, 22 nationale titels en ook het werelduurrecord was tot het jaar 2000(!) in haar handen. Ze stopte uiteindelijk op haar 29e met wielrennen, gewoon omdat er geen concurrentie en dus geen uitdaging meer was. Wielrennen voor vrouwen werd pas in 1984 een Olympisch nummer. Dat was te laat voor Keetie.

 

De 2 dames die hem het vaakst wonnen (9 keer)

Leontien_van_Moorsel_(15432192291wiki)Leontien Zijlaard-van Moorsel (°1970, winnares in 1990, 1991, 1993, 1998 t/m 2001, 2003, 2004) behaalde 9 wereldtitels en 21 nationale titels en was net als Keetie zowel op de weg als op de baan succesvol. Ook Leontien beëindigde haar carrière na het verbreken van het werelduurrecord. Zij kon echter in tegenstelling tot Keetie wel deelnemen aan de Olympische Spelen en behaalde daar tweemaal goud. Ook won ze 2 keer de Tour Féminin en 1 keer de Ronde van Nederland. Leontien was bloedfanatiek en bezorgde zichzelf hiermee tijdens haar wielerloopbaan anorexia nervosa, waar ze weer bovenop kwam. In 2013 richtte ze het Leontienhuis op, van waaruit meisjes die aan anorexia nervosa lijden, worden geholpen.

Marianne_Vos_2015wikiMarianne Vos (°1987, winnares 2006 t/m 2014) is succesvol op de weg en op de baan, maar ook in het veldrijden. Haar erelijst is zo overweldigend dat het moeilijk wordt om alles te gaan opsommen zonder iets te vergeten. Ze behaalde tot hiertoe 12 wereldtitels: 7 in het veld, 3 op de weg en 2 op de baan. Ze won 3 keer de Giro voor vrouwen en ze behaalde op de baan en op de weg Olympisch goud. Ze heeft het ook nog op de mountainbike geprobeerd, maar daarin blijft het grote succes voorlopig uit. Zowel in winter als zomer op de toppen van haar kunnen presteren, heeft zijn tol geëist. Door blessureleed en oververmoeidheid moest ze na het seizoen van 2014 even gas terug nemen. In 2016 hoopt Vos weer het beste van zichzelf te kunnen geven.

 

annavanderbreggenwikiJPGDe jongste winnares

Anna van der Breggen (°1990, winnares in 2015), ploeggenote van Marianne Vos, won in 2015 de Giro Rosa. Ze won de 2e editie van La Course, de wegwedstrijd die voorafgaand aan de finish van de mannen in de Tour op de Champs Elysées gehouden wordt. Ze heeft nog geen wereldtitels, maar behaalde wel 2 keer zilver en 1 keer brons. In 2015 werd ze Nederlands kampioene tijdrijden. Volgens haar eigen blog was het nooit haar droom om wielrenster te worden, maar ze geniet van de ‘mooiste baan ter wereld’. Ze kijkt uit naar haar deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Wij ook!

 

Fotomateriaal: Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*