Dat Tom Boonen in vorm zal zijn, Greg Van Avermaet enkele ereplaatsen zal behalen, Tiesj Benoot zal bevestigen en Jelle Wallays zal aanvallen, verwachten we eigenlijk allemaal. Ook de progressie van Edward Theuns, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke lijkt een zekerheid. Moeilijker is het om te voorspellen wie dit seizoen helemaal zal doorbreken. Wij zetten voor u 10 renners op een rij die al minstens 1 seizoen bij de profs reden en dit jaar wel eens de revelatie van het wielerseizoen kunnen worden.

capiotAmaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise)

De 22-jarige Capiot kreeg vorige winter de ultieme beloning voor zijn regelmaat bij de beloften: een profcontract. De Limburger bewees dat hij zijn plaats in het profpeloton waard is. Zowel in de Garmin Velothon in Berlijn (4e), als in de Ronde van Limburg (7e), de Arnhem-Veenendaal Classic (6e) en de Omloop van het Houtland (9e) sprintte hij zich naar een ereplaats. Op het einde van het seizoen bevestigde hij dat hij ook de 1.HC-wedstrijden al aankan. In de Brussels Cycling Classics werd hij 12e en op 3 oktober werd hij 9e in de door Tom Boonen gewonnen Munsterland Giro. Als Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen of de Scheldeprijs op een massasprint zouden eindigen, houdt men Capiot dus maar beter in de gaten. Maxime Farazijn, neoprof bij de trouwen van Walter Planckaert, gaf immers al aan dat Capiot een goede indruk op hem maakte.

VictorCampenaerts22_thumbnailVictor Campenaerts (LottoNL-Jumbo)

Antwerpenaar Victor Campenaerts is één van de renners die via Topsport Vlaanderen-Baloise kon doorstromen naar de WorldTour. Campenaerts is in de eerste plaats een uitstekende tijdrijder, zo werd hij in 2013 Europees kampioen in deze discipline. Vorig seizoen kon Campenaerts dankzij zijn sterke tijdritten ook ereplaatsen in het rondewerk van 1 week behalen. In de Boucles de la Mayenne werd hij 10e na een tweede plaats in de proloog, in de Ster ZLM Toer eindigde hij 4e na een 3e plaats in de proloog en in de Ronde van Wallonië werd hij 2e zonder daarvoor een tijdrit nodig te hebben. De 24-jarige Campenaerts is een hardrijder die in de Belgische rittenwedstrijden vooraan verwacht mag worden. Lees hier en hier meer over Victor Campenaerts.

OliverNaesenTWITTEROliver Naesen (IAM Cycling)

‘Oliver Naesen mag al eens een kans krijgen bij de profs’, was twee seizoenen geleden een Facebookpagina met bijna 1.000 likes. Intussen raakte de carrière van Naesen in een stroomversnelling. Ook al was hij al te oud voor de beloftencategorie, toch kreeg Naesen na zijn ijzersterke campagne in 2014 een kans bij Topsport Vlaanderen – Baloise. Aanpassingsproblemen kende de Berlarenaar amper. In de Baloise Belgium Tour eindigde hij als 7e, een week later deed hij nog een plaatsje beter in de Ronde van Luxemburg. Zijn najaar was zelfs nog beter. Naesen won de Poly Normande, werd 20e in de Eneco Tour, 3″ in de GP Stad Zottegem, 5e in de Druivenkoers en 2e in de Schaal Sels. Op het 1.2-niveau won hij tussendoor de Gooikse Pijl. Oliver Naesen is in geen tijd het continentale niveau ontgroeid. Dat is het IAM Cycling team ook opgevallen. Zij geven Naesen een plekje in de WorldTour. Het zal niemand verbazen als hij ook daar meteen zijn stempel drukt.

RobinStenuitRobin Stenuit (Wanty-Groupe Gobert)

Stenuit was in het verleden al eens prof bij Wallonie-Bruxelles. Hij moest echter een stapje terug zetten en trok naar Veranclassic-Ekoï. Daar maakte hij op enkele maanden tijd zoveel indruk, dat Wanty-Groupe Gobert hem meteen een stagecontract aanbood. Niemand kon immers om zijn zeges in de GP de la Ville de Nogent-sur-Oise en de Memorial Philippe Van Coningsloo heen. In de Tour de Gironde werd hij ook nog eens 3e nadat hij de eerste rit had gewonnen. Met een zege in de legendarische editie van de Schaal Sels was zijn stage erg overtuigend. Stenuit zal in 2016 moeten bewijzen dat hij het ook tussen de profs kan. Hilaire Van der Schueren is alvast een ‘believer’.

ValléeBoris Vallée (Fortuneo-Vital Concept)

Vallée werd in 2014 erg vroeg prof. Hij had er op dat moment nog maar 2 jaar bij de beloftes opzitten. In de schaduw van Benoot en co liet hij de afgelopen maanden leuke dingen zien. Een 3e plaats in de slotrit van de Tour Down Under, een tweede plaats in de GP de Denain, 11e  in de Scheldeprijs, 6e in de Münserland Giro…. Dat zijn knappe resultaten voor een renner die eigenlijk nog laatstejaarsbelofte is. Dit seizoen trekt hij naar de Franse pro-continentale ploeg Fortuneo-Vital Concept. Vermoedelijk wil Vallée meer voor eigen rekening gaan rijden. Een deelname aan de Tour zit mogelijk ook in zijn achterhoofd. Met Chris Anker Sorensen, Pierrick Fedrigo en Brice Feillu heeft de ploeg heel wat troeven voor een wildcard.

Ploegvoorstelling Cofidis (3 van 54)Kenneth Vanbilsen (Cofidis)

Vanbilsen bezit ontegensprekelijk over een portie talent. Toch liep hij vorig jaar niet echt in de kijker, maar de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften in 2012 reed wel de Ronde van Frankrijk uit. Hij was zelfs te bewonderen in een ontsnapping en zette zijn sponsor op die manier een dag lang in de picture. Met die grote ronde in de benen zal de Limburger nog sterker geworden zijn. In 2014 won hij de GP Marseillaise, de openingswedstrijd in Frankrijk. Vorig jaar werd hij tweede in diezelfde semiklassieker. Misschien kan de 25-jarige ex-renner van Topsport Vlaanderen-Baloise dat dit seizoen herhalen in de Vlaamse openingskoersen.

Tosh Van der SandeTosh Van der Sande (Lotto Soudal)

Van der Sande zag een fantastisch 2015 ei zo na beloond met zijn eerste klassieke zege. In Parijs-Tours was Trentin echter sneller in een sprint met 2 (nadat Van Avermaet in de finale lek reed). Eerder was Van der Sande de perfecte ploegmaat voor Roelandts op het Belgisch Kampioenschap. Zijn Vuelta was uitstekend, Van der Sande eindigde 5 keer in de top 10. De 25-jarige ex-pistier lijkt klaar om de laatste stap naar de top te zetten.

vanlerbergheBert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Door het vertrek van Campenaerts, Naesen, Wallays en Theuns moeten ze bij Topsport Vlaanderen-Baloise op zoek naar nieuwe leiders. Van Lerberghe heeft daar zeker potentieel voor. In 2015 liet hij zich vooral opmerken in wedstrijden op het tweede niveau. Zo liet hij een top 10-plekje noteren in de Kattekoers, de Arnhem Veenendaal Classic, de Garmin Velothon Berlin, de Antwerpse Havenpijl, de Kustpijl, de Omloop van het Houtland en Paris-Bourges. De snelle West-Vlaming maakte ook al kennis met de Ronde van Vlaanderen. Samen met De Tier, De Clercq en andere Helvens mogen we van hem verwachten dat ze de fakkel overnemen bij de opleidingsformatie van Walter Planckaert.

loc-vliegen_23436501863_oLoïc Vliegen (BMC Racing Team)

We zouden evengoed voor Dylan Teuns kunnen gaan, maar die behoort volgens Wielerverhaal al tot de renners die zijn doorgebroken. Loïc Vliegen was bij de beloften al zijn maatje en de twee werden eind juni 2015 herenigd. Vliegen liet zich meteen opvallen met zijn werklust op het BK. Nochtans won hij enkele weken daarvoor nog de Ardense Pijl en een etappe in de Vredeskoers bij de beloften. Bij de profs begon het echter weer vanaf 0 voor de Ardennees. Enkele weken later werd Vliegen 8e in de Ronde van Wallonië. Van Vliegen de nieuwe Gilbert maken zou wat ambitieus zijn, maar hij wordt door kenners op hetzelfde niveau geplaats als Tiesj Benoot. We weten intussen waartoe die in staat is….

Zico_Waeytens_TGA_frontZico Waeytens (Giant-Alpecin)

Zico Waeytens gaat al jaren mee, maar is nog altijd maar 24. Vorig jaar reed hij de Ronde van Spanje uit. Een wedstrijd waar jonge renners steevast sterker uit komen. Waeytens zal in de eerste plaats luitenant zijn voor John Degenkolb. Wanneer de kopman echter op één of andere manier zijn voorjaar van 2015 niet kan herhalen, staat Waeytens klaar om in te vallen. Dat hij het eendagswerk aankan, bewees hij met zijn 14e plaats in Gent-Wevelgem. De West-Vlaming liet zich het hele voorjaar lang opvallen en staat bij velen genoteerd als een groot talent. Aan hem om die verwachtingen in 2016 waar te maken.

Fotomateriaal: Teams, Wikipedia, social media en Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*