Vandaag woensdag 3 februari 2016 begint in het uiterste zuiden van Frankrijk de rondewedstrijd Ster van Bessèges. Geen koers die elke wielerliefhebber tot de verbeelding spreekt, maar we kunnen er wel wijzer van worden over wie zo vroeg op het seizoen al in goede doen is en wie duidelijk later in het jaar zal pieken. Onze man Carl Berteele kent 10 Belgen die volgens hem wel eens hoge ogen zouden kunnen gooien aan de Middellandse Zee.

Frederik Backaert (BEL/Wanty-Groupe Gobert)Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert)

Berteele: “Ik heb Frederik vorig jaar leren kennen als een jonge renner die op lastige parcoursen zijn plan kan trekken. Hij is frêle gebouwd met lange, dunne benen en een gast die het in zich heeft om te klimmen. De Ster is voor hem een ideale inloper voor het seizoen en aangezien er bijvoorbeeld op dag 3 3 keer de klim van de Col de Trélis moet worden overwonnen, zie ik hem daar wel de finale rijden. En als hij al echt sterk is, dan kan de aankomst boven in de 4e rit misschien al een doel zijn.”

Stig BroeckxStig Broeckx (Lotto Soudal)

Berteele: “Ploegspeler tot en met die van deze rittenkoers gebruik zou moeten maken om in een sterke ploeg eens zijn stempel te drukken.  Ik denk dat er kansen genoeg zijn in deze 5-daagse om zich te tonen in een paar ontsnappingen.  Nu er geen Boeckmans mee is om te sprinten tijdens de eerste twee dagen, ligt daar misschien zijn kans om eens tot op het einde mee te gaan.”


Dimitri Claeys (BEL/Wanty-Groupe Gobert)Dimitri Claeys (Wanty-Groupe Gobert)

Berteele: “Aan de terugweg begonnen, naar wie weet wel weer de top na zijn passage bij Team NetApp 5 en 6 jaar geleden. Na 3 jaar bij de EZC vorig jaar bij Vérandas/Willems boven water gekomen met 2e plaatsen in de Ronde van Limburg, de Omloop, de GP Scherens en de GP Impanis-Van Petegem.  Hij won ook de Ronde van Normandië en reed de finale van het BK in Tervuren. Op 28-jarige leeftijd kan de ontbolstering nu echt beginnen.”

DriesDEVENYNS_A3-440x440Dries Devenyns (IAM Cycling)

Berteele: “Je kunt niet om de winnaar van de GP La Marseillaise heen als je enkele namen moet citeren die in de Ster van Bessèges kunnen uitblinken. Het deelnemersveld is zo goed als hetzelfde, maar een ééndagskoers is natuurlijk geen rittenwedstrijd en elke dag in de Ster is geen klassieker zoals een Tourrit.  Maar toch: dit kan voor de 32-jarige Devenyns – blessurevrij – en op een bij momenten geaccidenteerd parcours wel eens de déclic zijn.”

Maxime MonfortMaxime Monfort (Lotto Soudal)

Berteele: “Dé man voor de tijdrit van zondag in de afsluitende etappe.  Zoals gezegd, er moet onderweg deze week ook nog wat geklommen worden en op zaterdag eindigt de rit dus op de Mur de Laudin. Is dat al spek naar de bek van de sympathieke Waal?  In dit peloton zou dat moeten kunnen. Dan kan hij het afmaken op die bijna 12 km lange rit tegen de klok, die vlak begint maar met een klim van anderhalve kilometer eindigt. Beter doen dan die 8e plaats in de eindstand van vorig jaar moet het doel zijn.”

OliverNaesenTWITTEROliver Naesen ( I AM Cycling)

Berteele: “De Waaslander lijkt klaar om op zijn 25 jaar echt van zich te doen spreken. Via zijn stage bij Lotto Soudal, vorig jaar toch al gescoord bij Topsport Vlaanderen-Baloise. Derde in de Omloop Het Waasland (uiteraard), Gent-Wevelgem uitgereden (en dat op zich is al een prestatie), 7e in de Ronde van België, 6e in de Ronde van Luxemburg, en in augustus was het helemaal raak in de Polynormande. Verder die maand 3e in Zottegem, 5e in Overijse, geklopt in de Schaal Sels en eind september de beste in de Gooikse Pijl. Dan mag Oliver zich de komende week ook wel eens tonen in Frankrijk.”

Thomassprengers1Thomas Sprengers (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Berteele: “Gaat zijn 4e jaar in bij Walter Planckaert en is allicht de volgende die daar zal vertrekken. Tenminste als hij de lijn van vorig jaar kan doortrekken in de sprints. Gewoon een paar plaatsen (kunnen) opschuiven, dat zou mooi zijn. 5 podiums gehaald in 2015, dat mag meer en dat mag ook wel eens in een zege eindigen. Hij wordt er vrijdag 26, in de laatste 50 km van die 3e rit zijn de plaatselijke ronden vlak… En ook in de zaterdagrit moet hij iets kunnen laten zien. Welaan dan!”

Ploegvoorstelling Cofidis (16 van 54)Kenneth Vanbilsen (Cofidis)

Berteele: “Kenneth kan natuurlijk ook zijn streng trekken in de massaspurten, maar hij heeft ondertussen door zijn mooie ontsnappingspogingen misschien wat meer body en inhoud gekweekt om daar meer mee te doen. Bouhanni blijft nummer 1 in dit team en er zal nog wel eens voor hem een spurt moeten worden aangetrokken, maar af en toe moet de Limburger eens aan zichzelf beginnen denken. Waarom niet in deze Ster, nu Bouhanni er niet bij is? Als je 2 jaar na elkaar eerst La Marseillaise wint en er daarna 2e bent, dan ben je een man die vroeg in vorm is.  Dit jaar liet-ie begaan en werd pas 87e.  Tijd dus om te scoren in de rittenkoers zelf.”

driesvangestel1Dries Van Gestel (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Berteele: “21-jarige neoprof die via zijn stage bij Lotto nu kan proeven van het grote werk in een ideale omgeving. Wat zijn zijn adelbrieven tot nu? 4 jaar geleden juniorenkampioen op de weg, vervolgens  rustig verder opgebouwd bij de belofte. Zonder uitschieters, maar wel met regelmaat in rittenkoersen. Goeie ééndagscoureur ook. Werd 4e in de Ardense Pijl en 4e in Parijs-Tours.  Opnieuw iemand die zich door Walter Planckaert kan laten slijpen tot een diamant.”

Jelle WallaysJelle Wallays (Lotto Soudal)

Berteele: “Allicht de meest gelukkige renner van het tussenseizoen – al was Jelle natuurlijk al heel blij met die zege in Dwars door Vlaanderen en voordien met die winst in Parijs-Tours.  Maar nu is hij dus een echte WorldTour-prof.  En we gaan hem vaak te zien krijgen, wees daar maar zeker van.  Er zal in het voorjaar gewerkt moeten worden en hij zal zich hier en daar misschien moeten wegcijferen, maar met enkele sprekende resultaten in deze Ster van Bessèges kan hij alvast proberen om elementen aan te reiken die hem soms toch tot een beschermd renner kunnen maken.”

 

Fotomateriaal: Teams / TDWsport.com / Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*