Na een trouw dienstverband van tien jaar stopt Carlo Bomans met zijn werkzaamheden als bondscoach van België. Zijn vervanger is de 33-jarige Kevin De Weert, die nog geen negen maanden geleden een punt achter zijn loopbaan als coureur zette. Om hem een eindje op weg te helpen, maken wij alvast een selectie van tien ijzers die hij de komende jaren in het WK-vuur kan gooien.

Kevin_De_Weert__Carlo_BomansBelgië en het WK wielrennen, het is al decennia lang een bijzondere combinatie. Felle discussies over het selectiebeleid, vraagtekens over de (commerciële) ploegbelangen, oeverloze debatten over het kopmanschap. Het leven van een Belgische bondscoach gaat niet over rozen, moet ook Carlo Bomans de voorbije jaren hebben gedacht. De excentrieke Limburger maakte als keuzeheer van de nationale selectie tussen 2006 en 2015 tien WK’s mee. Nu vindt Bomans het welletjes geweest, dus draagt hij het stokje over aan Kevin De Weert. Een aparte keuze, aangezien De Weert relatief jong en onervaren is voor een job als deze. Sterker nog: de voormalige renner van onder meer Quick-Step en LottoNL-Jumbo is jonger dan Tom Boonen, de beoogde kopman voor het aanstaande WK in Qatar. Een stabiele en kwalitatief sterke selectie op de been brengen zal geen probleem zijn, maar de vraag is of De Weert voldoende aanzien en respect kan kweken ten opzichte van coureurs met wie hij tot voor kort samen koerste. Het benoemen van de Duffelaar is een risico, maar laten we De Weert vooral een kans geven. Misschien blijkt het een gouden zet te zijn en doet hij Bomans vliegensvlug vergeten.

Om de kersverse bondscoach een zetje in de juiste richting te geven, kijken wij alvast vooruit naar de WK’s van Qatar, Bergen (Noorwegen, 2017), Innsbruck (Oostenrijk, 2018) en de Olympische Spelen van dit jaar in Rio de Janeiro. Welke Belgen moet De Weert scherp in de gaten gaan houden? Wij hebben een lijstje samengesteld.

Boonen_otherTom Boonen

Vlaamse wielergod die in 2005 wereldkampioen werd. ‘Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?’, riep Michel Wuyts op die bewuste zondag. Die woorden hoefde Wuyts (tot zijn grote spijt) nooit meer te herhalen. Vaak startte Tom Boonen als topfavoriet aan een WK, bijna even vaak ging het mis. Op een top tienplekje links en rechts na, is het wielericoon uit Mol nooit dicht bij een 2e WK-zege gekomen. De kans is zeer groot dat Boonen dit jaar zijn laatste wereldkampioenschap zal rijden. Als kopman, ook dat nog, want geen enkele andere Belg lijkt het parcours in Qatar beter te kunnen verteren dan de vedette van Etixx – Quick-Step. Kan Tom Boonen Michel Wuyts nog één keer laten kraaien van geluk? Het zou een prachtig afscheidscadeau zijn voor het Belgische wielrennen en een fameuze opsteker voor Kevin De Weert.

philippe-gilbert_23981374601_oPhilippe Gilbert

Waal met dynamiet in de kuiten die in 2012 de concurrentie naar adem liet snakken op de Cauberg en probleemloos naar de wereldtitel reed. Afgaande op de laatste jaren de beste Belgische WK-ganger. Op een nieuwe regenboogtrui zal Philippe Gilbert echter nog even moeten wachten, want in Qatar heeft hij niet veel te zoeken. Wel droomt de BMC-topper van een gouden medaille op de Spelen in Rio. Maar de vraag is of het parcours daarvoor niet te zwaar is. Op het eerste oog lijkt de Olympische wegwedstrijd meer op maat van klimmers met een punch in de benen te zijn gesneden. Maar vlak een wereldtopper als Philippe Gilbert nooit uit.

Greg van Avermaetgreg-van-avermaet_24034288366_o

Reed ijzersterk in Ponferrada en Richmond, maar leed aan de kwaal die hem zo vaak treft: misschien wel de beste man in koers zijn, maar toch stranden op een ereplaats. Net als Gilbert is Greg van Avermaet niet heel blij met een WK in Qatar. Tuurlijk, de Waaslander is zeker geen strijkijzer, maar winnen van de sprinters is zelfs voor een klepper als Van Avermaet waarschijnlijk niet weggelegd. Van het WK-parcours in Bergen is nog geen officiële route bekend, maar volgens de eerste geluiden zou dat Van Avermaet weleens goed kunnen liggen. Wat zou hij dolgraag een groot deel van die ereplaatsen willen inruilen voor één regenboogtricot.

SEP_VANMARCKE_FRONT_01_thumbnailSep Vanmarcke

Kasseienvreter die droomt van een WK op de keien van Vlaanderen of Roubaix; een utopie wellicht. Toch zal Sep Vanmarcke de komende jaren een vooraanstaande rol krijgen in de Belgische WK-selectie. Met zijn hardrijderscapaciteiten is de renner van Lotto-NLJumbo nu al bijna zeker van zijn plek in de Qatar-equipe. Daarnaast heeft Vanmarcke het waaierrijden uitstekend onder de knie. Geen overbodige luxe in de winderige woestijn van Doha.


Jürgen RoelandtsJurgen Roelandts

Betrouwbare renner op wie Kevin De Weert blind kan vertrouwen. Dan moet Jurgen Roelandts, in tegenstelling tot vorig jaar, vanaf nu wél geselecteerd worden. Carlo Bomans besloot de renner van Lotto Soudal vorig jaar links te laten liggen, tot groot ongenoegen van veel wielervolgers. Roelandts is niet te beroerd om te knechten en kan daarnaast een aardig WK-rapport voorleggen. Met name zijn 5e plek op het wereldkampioenschap van 2011 in Kopenhagen maakte indruk. Daar smeet de Brabander zich tussen het sprintgeweld, om uiteindelijk als beste Belg over de meet te bollen.

Tim WellensTim Wellens

Kan eigenlijk alles. Tijdrijden, klimmen, ja, zelfs sprinten. Maar bovenal: heel erg hard tegen heuvels op rijden. Mocht Wellens zich blijven ontwikkelen, is hij een man om rekening mee te houden op WK-parcoursen zoals in Bergen en Innsbruck. Daarnaast kan de Limburger pieken als geen ander, bewees hij met zijn eindzege in de Eneco Tour van 2015. Na een teleurstellende Ronde van Frankrijk nam hij bewust gas terug, om in de Nederlands-Belgische rittenkoers zijn titel te verdedigen. Met succes. Houd Tim Wellens maar in de gaten, ook op de Olympische Spelen van dit jaar in Rio. Daar vindt hij een traject dat hem best weleens goed zou kunnen liggen.

Tiesj BenootTiesj Benoot

Topper in wording die vorig jaar definitief ontbolsterde. Werd 5e in de Ronde van Vlaanderen, 4e in Parijs-Tours en 2e in de Ronde van België. Tevens toonde Tiesj Benoot in de Dauphiné aan ook in het hooggebergte met de besten mee te kunnen. Als allrounder zal hij ieder jaar een zekerheid zijn in de WK-selecties. Er is namelijk geen enkele reden om de piepjonge Benoot te passeren. Of het parcours van een wereldkampioenschap nu vlak of heuvelachtig is, op deze Oost-Vlaming kun je altijd rekenen.

Lampaert_other Yves Lampaert

Ruwe diamant met een voorliefde voor de Vlaamse klassiekers. Reed een sterk 2015, met onder meer een 7e plek in Parijs-Roubaix en een 6e stek in Parijs-Tours. Misschien is het voor zijn eigen ontwikkeling beter om in 2017 of 2018 naar een andere ploeg te verkassen. Dat hangt wat van de plannen van Patrick Lefevere af. Bij Etixx – Quick-Step zal hij mogelijks nog even in de schaduw staan van Boonen, Stybar, Terpstra en Vandenbergh. Met zijn klassiek geschoolde kwaliteiten zal Lampaert de komende jaren wellicht meerdere WK’s rijden. Vooralsnog als helper, maar de rol van kopman zal hem, mits hij progressie blijft boeken, hoe dan ook ooit worden toegeschoven.

stuyven-4906Jasper Stuyven

Zou in Qatar weleens de ideale lead-out kunnen zijn voor de Belgische sprinters. En mochten Boonen en co het laten afweten, kan Jasper Stuyven perfect voor eigen kans gaan. Op intrinsieke snelheid moet hij het afleggen tegen Kittel, Greipel, Cavendish, Kristoff en consorten, maar als krachtmens kan de spurter van Trek-Segafredo een aardige sprint rijden. Kijk maar naar zijn zege in de Vuelta van 2015, waar hij een aantal rappe mannen het nakijken gaf. Wil De Weert in oktober een spurttrein op de rails zetten, mag Jasper Stuyven daarin absoluut niet ontbreken.

DePlus_otherLaurens de Plus

Jong klimtalent. Eerstejaars prof bij Etixx – Quick-Step. België lijkt, na Jurgen van den Broeck, eindelijk weer over een toekomstige ronderenner te beschikken. Laurens de Plus is slechts 20 lentes jong, maar mits hij zich snel aan het hoogste niveau aanpast, zou het jonge talent weleens sneller dan iedereen denkt kunnen doorbreken. Dan lijkt ook een selectie op het wereldkampioenschap in het verschiet te liggen. Mocht hij binnen afzienbare tijd zijn WK-debuut maken, zal dat ongetwijfeld in Innsbruck gaan gebeuren. Volgens de eerste berichten is die omloop lood- en loodzwaar. Er wordt zelfs gerept over meer dan 4.000 hoogtemeters. Kevin De Weert, lees je mee?

 

Fotomateriaal: ©Etixx – Quick-Step/ Tim de Waele – ©Tim De Waele/TDW Sport – Team LottoNL-Jumbo – Lotto Soudal Media – MTBlily.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*