Er wordt hard werk gemaakt van de positie van de elitevrouwen in de wielersport. Meer aandacht, meer grote wedstrijden, meer tv-uitzendingen, etc, etc. Waar knelt het schoentje en wat moet er concreet veranderen. En vooral: hoe en op welke termijn zal dat gebeuren? Christel Herremans, ploegmanager bij Topsport Vlaanderen – Etixx – Guill D’or schept duidelijkheid in 4 thema’s.

Christel Herremans Christel Herremans over de evolutie van het vrouwenwielrennen

“De laatste 2 jaar gaat het erg snel binnen de vrouwelijke wielersport. In het verleden verliep de ontwikkeling eerder traag, maar die trend konden we doorbreken. Er is eigenlijk alleen maar een positieve evolutie merkbaar. Voor sommige ploegen gaat het zelfs te snel. Op organisatorisch vlak worden grote stappen vooruit gezet en de ploegen worden steeds professioneler. Ook de lonen en vergoedingen nemen toe, waardoor de rensters telkens dat stapje hoger zetten. Zo krijgen ze ook de kans om meer naar hun sport toe te leven. We zijn zeker en vast op de goede weg.”

logo 360x180 CTChristel Herremans over de centen – of het gebrek daaraan

“Het financiële plaatje blijft een pijnpunt. De oorzaak daarvan is natuurlijk het lage prijzengeld. Amateuristisch is het woord dat hier het best bij past. Als de rensters evenveel verdienen als een nieuweling, dan klopt er iets niet. Zoveel is duidelijk. Sommige koersen voor de  WorldTour vinden plaats in de Verenigde Staten. De nacht voor de wedstrijd wordt ons hotel wel betaald, maar daarnaast moeten we torenhoge kosten maken. En op financieel vlak doet dat ons veel pijn. De organisatoren van die koersen treffen helemaal geen schuld, maar de UCI en andere federaties moeten wel eens dringend werk maken van een hogere prijzenpot.”

Christel Herremans over de rol van de Kopmadammen

“De Kopmadammen zijn in de eerste plaats bezig met het promoten van de wielersport. Het is vooral hun bedoeling om meer vrouwen op de fiets te krijgen. Zij liggen niet echt wakker van de UCI-ploegen en hun wensen. Voor de Kopmadammen is het belangrijk om een brede basis te leggen, zodat daar later dankbaar gebruik van gemaakt kan worden. Ik heb daar trouwens helemaal geen belangrijke functie in. Ik wil geen bepalende rol spelen en in een bestuur zetelen. Daar ga ik me absoluut niet mee bezighouden. Mijn taak in de ploeg is al moeilijk genoeg en neemt al tonnen tijd in beslag. Hier en daar geef ik wel wat tips mee, maar hoofdzakelijk ben ik een luisterend oor op de achtergrond.”

Christel Herremans over de toekomst van het vrouwenwielrennen

Christel Herremans: “Ik blijf de hoop koesteren dat aan elke professionele mannenploeg een vrouwenploeg gekoppeld wordt. Alleen die oplossing zal het niveau van het vrouwenwielrennen tot een hoger niveau tillen. Rabobank was de grondlegger van die formule. En dat begint geleidelijk aan te komen, al zijn de ploegen in de Verenigde Staten daarin al wat verder gevorderd dan wij, Europeanen. We moeten gewoon stappen vooruit blijven zetten met de middelen die we voor handen hebben. Sponsors met langdurige contracten spelen daar een cruciale factor in. Maar we zijn op de goeie weg, en dat is wat telt.”

 

Interview uitgewerkt door Merijn Vandenbulcke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*