Het wielervoorjaar 2016 had weer veel moois in petto voor de wielerfans. Naast de grote kanonnen deden er nog een hele resem mooie coureurs van zich doen spreken. Carl Berteele blikte terug en kwam tot 10 subtoppers die hem de voorbije weken en maanden konden bekoren. Een eigenzinnig WielerVerhaal-overzicht, met 10 heel mooie renners.

Dimitri Claeys (BEL/Wanty-Groupe Gobert)

Dimitri Claeys (Wanty Groupe-Gobert)

Carl Berteele: “Voor mij is Dimitri één van de revelaties van het voorjaar, ondanks dat hij in juni al 29 wordt.  Maar allicht is hij iemand die vertrouwen nodig heeft in een gestage opbouw zonder forceren. Steven De Neef lijkt me bovendien zijn ideale vertrouwensman. Normaal gezien zit er nog rek op de prestaties van Dimitri. Dat hij zich maar optrekt aan die 9e plaats in de Ronde van Vlaanderen. Dat is misschien wel hét resultaat van deze categorie coureurs.”

TimDeclercq1Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Carl Berteele: “Tim mag niet ontbreken op dit niveau, want hij is altijd op zoek om te koersen, om gretig z’n krachten ten dienste te stellen van het geheel van Topsport Vlaanderen-Baloise. Hij was heel vaak mee in de goede vlucht. Een rots om op te bouwen. Moet misschien eens de kans krijgen om een finale te mogen rijden.”

TheAllrounFlandrien (v)  Baloise Insurance (v)

Laurens De VreeseLaurens De Vreese (Astana)

Carl Berteele: “Eigenlijk moet het de laatste keer zijn dat Laurens bij deze opsomming van subtoppers hoort. De volgende keer moet hij meer de nationale media halen met resultaten en prestaties die iedereen ziet. Zit nu nog net onder de radar, maar wel in een dikke WT-ploeg en niet simpel om dan zijn stempel te drukken. Maar dat komt nog wel.”

Floris De Tier 2 DDBFloris De Tier (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Carl Berteele: “Mocht het voetbal zijn, is dit de doublure van Dylan Teuns. Netjes 12e in de Brabantse Pijl, 21e in de Amstel Gold Race, 23e in de Waalse Pijl en 40e in Luik-Bastenaken-Luik. Daar kun je al mee thuiskomen in een eerste volledige profjaar. Floris schuift volgend jaar zeker op in die resultaten, richting de prestaties van Teuns.”

Brecht DhaeneBrecht Dhaene (Veranda’s Willems)

Carl Berteele: “Dé verrassing van de Omloop Het Nieuwsblad: lang mee in de ontsnapping en dan toch maar 13 seconden moeten prijsgeven. Daarna zijn ding gedaan, weliswaar meer in de schaduw. Maar hij zat goed vooraan in de Triptyque Monts et Châteaux en in de Ronde van Kroatië.  Op z’n 27e moeten de betere jaren eraan komen.”

TimoDupontTimothy Dupont (Veranda’s Willems)

Carl Berteele: “zowaar de Belgische zegekoning op dit moment met 5 zeges, dus mag hier zeker niet ontbreken.  Terug van weggeweest, ik bedoel vanuit de schaduw van de kleinere ploegen, en nog altijd een scherpe sprint.  Kijk maar naar Nokere Koerse.  Is zich aan het opwerken naar een hoger niveau : eigenlijk zou hij nu al moeten weten waar ie volgend jaar rijdt.”

OliverNaesenTWITTEROliver Naesen (IAM Cycling)

Carl Berteele: “Mocht hij niet bij IAM Cycling rijden – maar hij zit daar prima onder de vleugels van Rik Verbrugghe – dan zouden zijn resultaten nog meer opvallen. Op dit moment een man van het voorjaar: 22e in de Ronde van Vlaanderen en 13e in Parijs-Roubaix, dat is niet onaardig voor een gast van 25 die op het hoogste niveau zijn kans krijgt. En nu al dat moois proberen te bevestigen.”

baptiste planckaert wb 2016 (1)lowBaptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles)

Carl Berteele: “Jawadde, als je spreekt over scoren in de schaduw. Bij Wallonie Bruxelles rijdt hij vooral een Frans programma – dus dat valt wat tussen de regels hier, maar daarom zijn zijn prestaties er niet minder om. Ook iemand die op z’n 27e naar z’n top aan het toegroeien is, dus allicht ook op weg naar een grotere ploeg. Ik zou hem alvast niet laten glippen!”

Theuns-4736Edward Theuns (Trek-Segafredo)

Carl Berteele: “Theuns zou hier eigenlijk ook niet meer mogen bijstaan. 4e in de Scheldeprijs was heel mooi, want hij was ‘the best of the rest’. Zeker als je dat podium bekijkt. Beetje vreemd dat hij nog niet alleen de volle steun krijgt om te spurten. Er zit van de ploeg altijd wel nog iemand mee.  6 top 10-plaatsen, met 2 keer 2e in een rittenkoers. Je voelt zo aan dat het eens raak zal zijn. Dwars door Vlaanderen volgend jaar hoort daar zeker bij.”

BertVanLerbergheBert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Carl Berteele: Niet onlogisch dat de stal van Walter Planckaert hier goed vertegenwoordigd is, met ook deze spurter. Een boom van een vent die uiteraard als 23-jarige nog volop zijn weg aan het zoeken is. Maar zijn ereplaatsen – en bijna winst in de Ruta del Sol – tonen dat hij zich durft te smijten. Dus dat kan alleen maar beter worden met de ervaring van dit jaar. Waarom straks niet scoren in de Ronde van België?”

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal – Davy De Blieck – teams – wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*