Als jonge wielrenner of wielrenster moet je eens van alle disciplines proeven. Eens aftasten waar je goed in bent en wat je graag doet. Zo kom je er snel achter wat je goed afgaat en waar je toekomst ligt. Bij de ene verloopt dit proces al wat sneller dan bij de andere. De talentvolle Chayenne Vranken (Acrog-Balen BC) uit Balen is pas 16, maar nu weet ze al waar ze zich de komende jaren in wil perfectioneren: het tijdrijden. Geen evidente keuze!
Chayenne Vranken: “Na een vol seizoen wegwielrennen werd mij vorig jaar in maart door mijn ploegleidster Liesbet De Vocht bij Acrog-Balen BC gevraagd om eens deel te nemen aan een testtijdrit in Neerpelt. Dit was niet te ver van mijn thuishaven en dus wou ik dit wel eens proberen. Mijn vader had thuis nog een opzetstuur liggen, heeft dit bevestigd op mijn fiets en zo ben ik er 1 keer mee gaan trainen. Voor de 1e tijdrit had ik een beetje schrik, omdat ik echt niet wist wat het zou worden. Tot mijn verbazing werd ik 6e. Ik besliste meteen dat ik dit wel meer wilde gaan doen. Ik kreeg van mijn grootouders dan ook een tijdritfiets, een tweedehands Cervelo P3. Wat mij fascineert aan het tijdrijden is dat je volledig op jezelf bent aangewezen en niet afhankelijk bent van anderen. Hard tegen onzacht, de strijd met jezelf aangaan. Afzien en nog eens afzien; dat is het allerleukste!”
“Hard tegen onzacht, de strijd met jezelf aangaan.
Afzien en nog eens afzien; dat is het allerleukste!”
“Ik heb op de weg ook al enkele overwinningen behaald, maar een tijdrit winnen geeft mij toch dat tikkeltje meer voldoening, want dat heb je echt alleen gedaan. In een tijdrit resulteert een goede dag in een goed resultaat, wat op de weg niet altijd het geval is. Tijdrijden geeft een speciaal gevoel: geen koerstactiek en geen positionering in de groep; gewoon voluit gaan tot aan de streep. Ik denk dat mijn belangrijkste kwaliteit in het tijdrijden mijn indeling is,. Ik voel redelijk goed aan hoe mijn krachten te verdelen over de hele tijdrit. Dat moet ook, want de power om met de grotere versnelling te gaan, heb ik nog niet. Daarom wil ik volgende winter ook een beetje op kracht trainen en wat core stability doen.”
“De sfeer bij een tijdrit is heel tof, wij zijn 2 uur voor de start aanwezig. Met de ploegmaten gaan we ons rugnummer halen, dan het parcours verkennen – wat toch ook belangrijk is want in de bochten kan je veel tijd verliezen. Daarna leg ik al mijn spullen klaar voor ik op de rollen ga losrijden, en dan naar de start. Dan starten en vol gas tot aan de streep. Wij hebben bij onze tijdritten ook altijd een ploegauto achter ons, wat het ook nog wat echter maakt. Als voorbereiding op een tijdrit probeer ik een 4-tal weken op voorhand 1 maal per week een training met de tijdritfiets te doen. Deze training omvat eerst een uurtje rustig rijden om het gevoel op deze fiets te krijgen, gevolgd door een blokkentraining van 1 uur. Ik probeer ook af en toe achter de brommer te trainen, op tempo en trapfrequentie. Deze trainingen passen ook perfect in de trainingen voor de wegwedstrijden. Persoonlijk vind ik met een tijdritfiets rijden super, zeker tijdens een wedstrijd. Het optrekken met een vol wiel geeft een speciaal geluid.”
“Mijn doelen zijn in de eerste plaats me amuseren, er voor trainen en dan hopen dat de resultaten komen. Graag zou ik mijn 3e plaats op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Borlo kunnen bevestigen met nog enkele mooie resultaten. Alleen jammer dat er in België zo weinig tijdritten zijn. Zo zijn er dit jaar slechts 2 testtijdritten, daarnaast PK en BK en ook enkele rondjes waar een tijdrit is. Wat ik echt eens zou willen doen, is een ploegentijdrit. Soms vragen mensen me of het niet saai is, maar ik moet zeggen dat ik tot op heden geniet van elk moment op de tijdritfiets. Mijn ontwikkeling naar de toekomst toe zie ik echter breder dan alleen tijdrijden. Ik wil nog wel van alle disciplines proeven. Volgende winter zou ik bijvoorbeeld graag enkele cyclocrossen rijden en ook de piste wil ik proberen. Hoofddoel blijft me amuseren en dan zien we wel hoe ver we geraken. Aan motivatie zal het zeker niet ontbreken!”
De resultaten van Chayenne Vranken in het tijdrijden
2015: BK = 5e, PK = 2e, Neerpelt = 6e, Borlo = 4e, Beveren = 7e, GP Hemico = 9e, Memorial Igor Decraene = 1e.
2016: BK = 3e, PK = 1e, Borsele = 42e.
De resultaten van Chayenne Vranken op de weg
2015: Ledegem = 1e, Tielrode = 2e, Hulste = 2e, Kontich = 2e, Diegem = 5e, Zedelgem = 6e.
2016: Mol-Sluis = 1e, Zwijndrecht = 5e, Hoboken = 7e, De Pinte = 8e, Boortmeerbeek = 10e.
Fotomateriaal: social media.