Onlangs spraken we al eens met Fien Delbaere en Shana Van Glabeke over hun wel en wee op training en hun motivatietechnieken om al die uren in het zadel door te brengen. Wegens de populariteit van dit verhaal legden we dezelfde vragen voor aan Nathalie Verschelden (21, Keukens Redant). Sarah Inghelbrecht (23, Lares-Waowdeals) en Femke Verstichelen (32, Autoglas Wetteren).

FemkeVerstichelen4In welke streek ga je het liefste trainen? 

Nathalie Verschelden: “In België train ik het liefst in de Vlaamse Ardennen. In de winter vertrekken de ploegtrainingen met het Keukens Redant Cycling Team altijd in Erpe-Mere, dus we doen die regio wel vaak aan. Ik rijd graag bergop, daarom vind ik die trainingen wel erg leuk. In de regio waar ik woon, het Waasland, is het spijtig genoeg volledig vlak. Een training in de Vlaamse Ardennen is dus wel een leuke afwisseling. Ik ga niet vaak in het buitenland trainen, maar ik heb wel onder andere eens een week in de streek van de Mont Ventoux in Frankrijk doorgebracht. Zoals ik al zei, rijd ik graag bergop en het was dus een leuke ervaring om de Ventoux verschillende keren te beklimmen. Mijn ouders volgden toen met de auto om de omgeving ook eens te zien. Bergaf ging het op de fiets uiteraard sneller dan met de auto, en blijkbaar hadden mijn ouders wat schrik dat ik niet heelhuids weer beneden zou geraken omdat ze mij niet meer konden zien. Even later kregen mijn ouders felicitaties van een andere toerist voor mijn ‘dalerskunsten’, terwijl ze zelf nog moesten bekomen van de rit bergaf. Dat vond ik persoonlijk wel grappig.”

Sarah Inghelbrecht1Femke Verstichelen: “Ik ga ieder jaar een maand trainen in Spanje. Dan ga ik onder meer naar de Sierra Nevada in Andalucië voor een hoogtestage. Er heerst een ideaal klimaat en het is een prachtige omgeving. Ik ben iemand die graag doorreist als ik stage doe. Ik hou van afwisseling en naast het harde labeur zoek ik een balans zoekt om te genieten. Ik reis dan door naar Torrevieja in Alicante, waar je kan fietsen aan de mooie meren en kan genieten van fauna en flora. Sierra Espunna, Carrascoy (Murcia) zijn meestal de volgende haltes. In België verkies ik om te gaan trainen in onze Brabantse Ardennen (Pajottenland) vanuit mijn thuis Erembodegem. De ene helling na de andere, daar ben ik wel fan van. De streek heeft ook wel zijn charme en geschiedenis. Ik maak heel graag natuur- en cultuurfoto’s met mijn smartphone wanneer ik een rustige training heb. Als er geen wedstrijden zijn in een weekend verkies ik meestal om trainingen af te leggen in de buurt van Spa: beekjes, rivieren, watervallen, valleitjes, sparrenbossen,… Love it!”

Sarah Inghelbrecht: “Mijn nieuwe thuis Aubel vind ik de ideale uitvalsbasis om te trainen. Ik kan richting de Ardennen, in de voerstreek en in Nederlands Limburg, waar ik me als fietser altijd op vakantie waan. Zelfs een uitstapje naar Duitsland is mogelijk. Bergop trainen maakt de trainingen gevarieerder en ook de wind is niet altijd afwezig. Bovendien zijn de landschappen prachtig en in elk seizoen ziet het er zo anders uit. Er zijn veel wegen (groot en klein) en de mogelijkheid in verschillende regio’s te trainen zorgt voor veel afwisseling. In Europa heb ik al wat rondgefietst, maar tot nu toe was ik daar nog niet erg van onder de indruk. In Spanje heb je niet vaak een grote keuze aan wegen. Ik zou graag wel eens Zwitserland of Italië of zelfs Denemarken met de fiets ontdekken, maar ik vrees dat de winterse weersomstandigheden het moeilijk maken om er het hele jaar door aangenaam te fietsen.”

TheAllrounFlandrien (v) Baloise Insurance

Nathalie Verschelden1Ga je het liefst alleen trainen of met collega’s/vrienden? 

Femke Verstichelen: “Ik ga altijd alleen trainen, zo ben ik beter gefocust en kan ik mijn trainingszones behouden. Ik sta ook vroeg op om op nuchtere maag te trainen, op weg naar mijn job en in de avond terug huiswaarts. Dat maakt het mogelijk om lange duur te kunnen trainen, met de rugzak weliswaar.”

Nathalie Verschelden: “Trainen doe ik het liefst alleen. Op die manier kan ik me het beste concentreren op de training die ik moet afwerken (op de hartslag letten, blokken of interval trainen,…) en kan ik ook mijn eigen ding doen. Een training is ook een moment voor mezelf. Ik kan dan rustig over alles nadenken of mijn hoofd net leegmaken. Ik train ook graag met muziek, en als je met anderen gaat trainen, is dat wat moeilijker. Soms vind ik het ook wel aangenaam om in groep te trainen, bijvoorbeeld bij een lange duurtraining of in slecht weer. Dan ben je niet alleen en kan je elkaar weer wat moed geven als het wat minder goed gaat of saai wordt.”

Sarah Inghelbrecht: “Tot vorig jaar was ik vaak met de nationale ploeg op stap (vooral in de winter dan). Trainen gebeurde dus vaak in groep op de piste of op stage. Mijn wegtrainingen werkte ik vaak alleen af, omdat je als student niet makkelijk trainingspartners vindt die toevallig op hetzelfde moment van de dag vrij zijn om te trainen. Maar dat vond ik absoluut geen probleem. Na een lange lesdag ging ik graag op mijn eentje uit alle drukte weg fietsen. Dat was ideaal om het hoofd leeg te maken. Nu ik klaar ben met mijn studies ga ik vaak met mijn vriend en eventueel zijn collega’s trainen wanneer ze niet in het buitenland zijn. Maar samen vertrekken betekent niet altijd samen thuiskomen. Bij lange stevigere trainingen moet ik meestal na een tijd afhaken. Dit is ideaal voor mij, omdat ik geen echt trainingsbeest ben. En wanneer ik met de jongens ga, ben ik zeker dat ik een goeie training afwerk. Ook een voordeel is dat ik mijn training aan een hogere snelheid afwerk.”

Femke Verstichelen1Train jij met oortjes in? En welk soort muziek beluister je dan?

Femke Verstichelen: “Ik verkies niet altijd oortjes bij het trainen. De ene keer wel en de andere keer niet. Meestal staat Studio Brussel op bij een lange duurtraining. Voor intervaltrainingen verkies ik mijn eigen muziek: Rammstein, Evanescence, System of a Down, Metallica, Within Temptation, Nickelback. Die laatste geeft me de prikkel om dat tikkeltje harder af te zien of het spurtje iets langer te maken.” (lacht)

Sarah Inghelbrecht: “Nooit. Maar er zijn bijvoorbeeld wel enkele songs die me in de stemming brengen voor een tijdrit. Momenteel fiets ik vaak met Coldplay – Hymn for the weekend in mijn hoofd, omdat dit me aan Antoine Demoitié doet denken en me motiveert.”

Nathalie Verschelden: “Ik train met muziek, want ik ben een enorme muziekliefhebber. Ik luister tijdens de training vooral naar pop en dance, maar er kan soms ook iets anders tussen zitten. Dancenummers geven mij een boost en zo blijf ik altijd gemotiveerd. De popnummers zijn dan weer een leuke afwisseling. Op dit moment zijn mijn favoriete nummers ‘Hands off my heart (Mysto & Pizzi remix)’ van MKTO en ‘This is what you came for’ van Calvin Harris ft. Rihanna.

Nathalie Verschelden3Wellicht zijn er ook voor jullie dagen dat trainen wat meer tegen je zin is. Hoe motiveer je jezelf dan om toch maar in het zadel te kruipen en die kilometers te doen?

Sarah Inghelbrecht: “Er zijn dagen dat je geen zin hebt, omdat je te moe bent. Dan is een rustdag inlassen misschien een optie. Er zijn dagen dat je zomaar geen zin hebt. Dan is de oplossing gewoon jezelf verplichten om je aan te kleden en te vertrekken. Eens je vertrokken bent, komt het plezier meestal vanzelf. Meestal is het gewoon een kwestie van aankleden en vertrekken. Het helpt ook om met nog een wielrenner in huis te leven. Er is altijd wel één van de twee die gemotiveerd is. Dan trek je de andere gewoon mee over de streep.”

Femke Verstichelen: “Wanneer de motivatie wat minder is: set your goals high, and don’t stop till you get there. We proberen altijd een doel voor ogen te hebben. So never give up! Een paar quotes die ik dan voor ogen houd: When you feel like quitting, think about why you started of Don’t Quit – suffer now and live the rest of you’re life as a champion. Met heel slecht weer, wanneer het echt niet te doen is om te trainen op de weg, verkies ik om op de wielerpiste in Gent te gaan trainen of rij ik op de rollen voor het tv-scherm. Zo motiveer ik mezelf.”

Nathalie Verschelden: “Soms is de motivatie inderdaad iets minder, bijvoorbeeld na een hele dag les aan de universiteit of wanneer het weer eens regent. Ik denk dan gewoon aan het gevoel achteraf. Na een training heb ik altijd een gevoel van voldoening. Daar doe ik het voor. Daarnaast ben ik zodanig gemotiveerd om mijn doelen te bereiken en te blijven groeien dat ik vind dat er gewoonweg geen andere optie is. Niet dat het dan een verplichting is, maar het is gewoon mijn persoonlijke drive die me dan doet doorzetten. Als ik na zo’n training weer thuiskom, ben ik heel blij dat ik ze toch heb afgewerkt.”

 

Fotomateriaal: social media.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*