De Tour de France 2016 was, wat de gele trui betreft, maar een saaie bedoening. Gelukkig kruidden de Belgen en Nederlanders deze Ronde van Frankrijk met indrukwekkende ritzeges en een grote portie aanvalslust. Wij selecteerden de 10 mooiste momenten voor u.

 ThomasDeGendtParijsNice2011Thomas De Gendt: Onvermoeibare aanvalslust bekroond op Mont Ventoux.

Thomas de Gendt is dé Belg van deze Tour. Hij reed uitzonderlijk vaak in de aanval op zoek naar een ritzege of naar punten voor de bolletjestrui. In rit 5 werd hij nog 2e achter die andere straffe Belg, Greg Van Avermaet, maar op de Ventoux behaalde hij uiteindelijk toch de ultieme bekroning van zijn aanvalslust met een fantastische overwinning op de mythische berg. Daarnaast reed hij nog 6 dagen in de bollentrui en strandde uiteindelijk op de 2e plaats in het bergklassement. Zijn veelvuldige ontsnappingen leverde de Lotto Soudal-renner ook nog eens de tweede plaats op in de Prijs voor de Strijdlust. Voorts is hij ook nog beste Belg met een 40e plaats in de eindstand.

 Greg Van Avermaet: Revanche na val in Ronde van Vlaanderen.

Greg Van Avermaet begon met een ongelooflijke honger aan deze Tour en had dan ook meerdere etappes aangestipt. De Belg van BMC was duidelijk op zoek naar revanche na die onfortuinlijke val in de Ronde van Vlaanderen. Dat is zeker gelukt tijdens deze Ronde van Frankrijk. En hoe! In de 5e rit van Limoges naar Le Lioran trok de Tour-karavaan in het Centraal Massief de eerste bergen in. Van Avermaet deinsde hier niet voor terug en glipte mee met de ontsnapping van de dag. Op 17 km van de streep gooide hij Thomas de Gendt overboord met een striemende versnelling en stoomde hij door naar de overwinning in het skioord Le Lioran. Dit leverde hem ook nog eens de gele trui op. Weergaloos!

TheAllrounFlandrien (v) Baloise Insurance (v)

 

gregvanavermaetybro2Greg Van Avermaet: Aanval is de beste verdediging.

Dat Greg Van Avermaet een straffe coureur is, bewees hij al in rit 5. In rit 7 deed hij er nog een schepje bovenop. In de eerste Pyreneeën-etappe besloot de Belg om gewoon mee te gaan in de ontsnapping, ook al draagt hij de gele trui. Op de Col d’Aspin moest hij wel een aantal medevluchters laten gaan, omdat hij ervoor koos om op zijn eigen tempo te rijden. Toch werd hij nog knap 5e en verstevigde zo zijn leiderstrui.

Wout Poels: Team Sky’s superknecht.

Dat Chris Froome dit jaar weer de Tour won, heeft hij zeker en vast te danken aan zijn Nederlandse superknecht Wout Poels. Poels reed een fantastische Tour in dienst van zijn kopman. Hij pareerde elke aanval en legde samen met zijn ploegmaats zo’n moordend tempo op dat de aanvalslust van de andere favorieten zeer snel in de kiem werd gesmoord. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zou niet misstaan als kopman in een andere ploeg, maar hij cijfert zich vooralsnog helemaal weg voor zijn Britse kopman.

Tom Dumoulin: Imponerend in zware Pyreneeën-etappe naar Andorra.

Tom Dumoulin zat mee in de kopgroep tijdens de loodzware bergrit in de Pyreneeën waar de renners moesten afrekenen met vijf cols en met een aankomst op de top van het Andorrese skigebied Arcalis. Aan de voet van de slotklim schudde hij zijn medevluchters af en stoomde door naar de finish, terwijl de regen met bakken uit de hemel viel. Dit leverde heroïsche beelden op van de glansprestatie van de strafste Nederlandse Giant Alpecin-renner. Met deze overwinning behaalde hij in de voorbije 3 grote rondes minstens 1 etappezege.

Bauke Mollema: Strijdend ten onder in gevecht om podiumplaats.

Bauke Mollema pakte uit met een aantal sterke prestaties in deze Tour, zoals bijvoorbeeld op de Ventoux en in de 1e tijdrit. Tot ver in de slotweek stond de 29-jarige Groninger op de 2e plaats in het algemeen klassement, wat een ware ‘Mollemania’ teweegbracht in Nederland. Jammer genoeg zakte hij door het ijs in de slotdagen, onder andere door het grote tijdverlies na een domme val in de 19e rit. In de voorlaatste etappe probeerde hij nog wat tijd goed te maken met een ultieme aanvalspoging, maar hij werd helaas vlug teruggehaald door de Sky-stoomtrein. Uiteindelijk verspeelde de Trek-renner zo nog zijn top 10-plaats.

tomdumoulingiantalpecin2Tom Dumoulin: Iedereen weggeblazen in de enige lange tijdrit.

Tom Dumoulin blies alle tegenstand weg in de enige lange tijdrit van deze Tour. Het Nederlandse toptalent verpulverde de richttijd van Nelson Oliveira met maar liefst anderhalve minuut. Ook die andere tijdritspecialist, Chris Froome, moest de duimen leggen voor deze topprestatie en eindigde op iets meer dan een minuut. Dumoulin behaalde zo zijn tweede overwinning in deze Tour, de eerste dubbelslag sinds Erik Dekker, 16 jaar geleden. Helaas kon hij zijn knappe overwinning niet uitbundig vieren, daags na de aanslag in Nice.

Edward Theuns: Geslaagd debuut in eerste grote ronde.

Edward Theuns maakte in deze Tour de France zijn debuut in een grote ronde. De jonge Gentenaar behaalde 3 keer een top 10-plaats. Al op de eerste dag sprintte hij naar een knappe 5e stek, wat hem meteen ook de witte trui opleverde. Helaas werd zijn goede Tour abrupt afgebroken door een windvlaag in de lange tijdrit. De Gentenaar van Trek-Segafredo kwam zwaar ten val en brak een ruggenwervel.


Serge Pauwels
: Aanvalswerk helaas niet beloond.

Serge Pauwels reed dit jaar een sterke Tour in loondienst van Dimension Data. Hij wist zich meermaals te plaatsen in de lange ontsnappingen en strandde op een zucht van winst op de Mont Ventoux. Helaas kon hij geen overwinning boeken, maar zijn fantastische inspanningen leverden hem alvast een selectie op voor de Olympische Spelen in Rio.

 

Jasper StuyvenJasper Stuyven: Op enkele meters van Tour-triomf.

Jasper Stuyven pakte in de 2e rit uit met een knappe solo na een hele dag in de vroege vlucht. Toen het aanstormende peloton zich leek te misrekenen, was de jonge Leuvenaar op weg naar de overwinning. Op slechts 450 meter van eeuwige roem werd Stuyven ingerekend door het peloton. Als troostprijs mocht hij toch de bolletjestrui in ontvangst nemen, want hij was als eerste bovengekomen op de Côte de La Glacerie.

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal – Davy De Blieck – (c) Giant-Alpecin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*