Sinds begin augustus mogen al langer ronkende maar ook vers nakende wielertransfers wereldkundig gemaakt worden. De Belgische renners doen lustig mee aan de transferdans en vinden geleidelijk aan onderdak bij een nieuwe ploeg. Hieronder een lijstje van verrassende en minder verrassende deals om het overzicht te bewaren. 

Al zeker…

SEP_VANMARCKE_FRONT_01_thumbnailSep Vanmarcke ruilt LottoNL-Jumbo in voor het Amerikaanse Cannondale-Drapac, zijn vroegere werkgever die toen nog Garmin-Cervélo heette. Hij keert er terug met een goed gevoel. De ploeg gaf hem de kans om in WorldTour-koersen te starten en stelt nu alles in het werk om een kasseiteam rond Vanmarcke te smeden.

album_large_8818449Philippe Gilbert stapt na een wekenlange episode van geflirt en gepraat uiteindelijk over van BMC naar Etixx-QuickStep. Dat Gilbert ooit voor de ploeg van Patrick Lefevere zou rijden stond in de sterren geschreven, want beide partijen werden de afgelopen jaren al vaker aan elkaar gelinkt. Gilbert krijgt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe kans om de Ronde van Vlaanderen te rijden en wordt de gids van de klimtalenten in de Ardense klassiekers.

20155236-286349Jurgen Van den Broeck verlaat Katusha al na 1 seizoen en gaat voor LottoNL-Jumbo fietsen. Een enigszins verrassende overgang, want de Russische ploeg was tevreden over zijn klim-Belg die noodgedwongen de Tour moest verlaten. Bij de Nederlandse ploeg wordt hij de luitenant van Steven Kruijswijk in de Giro en mag hij ook geregeld zijn eigen kans gaan in kleinere rittenwedstrijden en de Waalse klassiekers.

OliverNaesenTWITTERVandenbergh_other2Stijn Vandenbergh en Oliver Naesen komen van respectievelijk Etixx-Quick-Step en IAM Cycling en trekken met gelijkgestemde doelen naar AG2R-La Mondiale. Ze willen beiden deel uitmaken van de kasseiploeg die in het voorjaar moet scoren. Vandenbergh is al enkele jaren sterk op dreef in het voorjaar maar werd afgeremd door zijn knechtenrol en zijn zwakke spurt/punch. Naesen droomt vooral van Parijs-Roubaix (maar toch ook van de Ronde). Lees hier ons interview met beide renners over hun transfer!

DevenynsDries Devenyns komt van IAM Cycling en keert terug naar zijn oude stal Etixx-QuickStep. Die oude stal haalt hem verheugd weer binnen, want Devenyns heeft het afgelopen seizoen niet bepaald stilgezeten. Hij reed nadrukkelijk in de picture tijdens het voorjaar en wist ook de Baloise Belgium Tour en de Tour de Wallonie op zijn naam te zetten. Devenyns is een allrounder die multi-inzetbaar is en de ploeg op verschillende terreinen kan helpen.

Maes_otherNikolas Maes maakt de oversteek van Etixx-QuickStep naar Lotto Soudal. Maes kan zijn ervaring uit het voorjaar meenemen en inzetten om ploeggenoten Debusschere en Benoot aan hun klassieke zege te helpen. Ook in de sprinttrein van Greipel of bliksemafleiders Debusschere, Boeckmans en Roelandts kan hij een handje helpen.

Dimitri Claeys (BEL/Wanty-Groupe Gobert)

Dimitri Claeys van Wanty-Groupe Gobert stak dit voorjaar nadrukkelijk de neus aan het venster, met onder meer een 9e plaats in de Ronde van Vlaanderen (lees hier over onze Belgische sterren van het voorjaar). Dat levert hem een contract op bij Cofidis, waar hij naast Kenneth Vanbilsen moet scoren in de kasseiklassiekers. Met Claeys in de ploeg zit Cofidis iets ruimer in het vlees om mee te doen in de finale van semi-klassiekers.

DeTierFloris De Tier van Topsport Vlaanderen-Baloise kwam via het atletiek en veldrijden op de weg terecht. Hij werd door Walter Planckaert vorig jaar al als een groot talent gezien. Het was voor de klimmer uit Gavere slechts ene kwestie van tijd voor ene overstap naar de WorldTour en zie, nu heeft LottoNL-Jumbo hem vastgelegd tot 2019. Een overeenkomst waar veel vertrouwen uit spreekt. De Tier hoopt om anno 2017 vooral meer grote wedstrijden met klimkilometers te rijden. Lees hier een uitgebreid interview met De Tier.

BaptistePlanckaertBaptiste Planckaert laat Wallonie-Bruxelles straks definitief achter zich en tekende een contract van 2 jaar bij het Russische Katusha, dat in 2017 opvallend veel West-Europese renners in dienst gaat nemen. Planckaert – toch al 27 – is momenteel leider in de UCI Europe Tour. Hij won dit seizoen de Ronde van Normandië en ritten in onder meer de Tour du Finistère, de Polynormande en de Ronde van Tsjechië. Daarnaast schreef hij ook het bergklassement in de Ronde van Wallonië en puntenklassement in Baloise Belgium Tour en Circuit des Ardennes achter zijn naam. Benieuwd wat we van hem op WT-niveau zullen mogen bewonderen.

 

Wordt stilletjes of luidop gefluisterd…

Gianni Meersman wordt gesignaleerd bij het Franse Fortuneo – Vital Concept, maar voorlopig is er nog geen witte rook te bespeuren.

Jonas Vangenechten zou verkassen van IAM Cycling naar AG2R, waar hij dan samen met Stijn Vanderbergh en Olivier Naesen zou aantreden.

 

Fotocollage: Enrico Castro Montes; fotomateriaal: teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*