davygunst1Hij is pas 21, komt uit Goes, Zeeland, en is prof bij het Rabobank Development Team, waarmee hij afgelopen week in Noorwegen de Tour des Fjords reed? Het werd een onvergetelijke ervaring! “De eerste die boven komt, krijgt 500 kilo Noorse Zalm, alsjeblieft”, lacht Davy Gunst.

Davy Gunst: “7 uur. De wekker gaat, tijd om te vertrekken naar Noorwegen voor de Tour des Fjords. Nog een uur tot de reis begint, eerst met de trein naar Schiphol om vervolgens door te vliegen naar het Noorse Bergen, waar volgend jaar het WK wegwielrennen zal gehouden worden. Na de GP Zottegem en de Druivenkoers in Overijse met temperaturen rond de 35 graden zal het deze week te doen zijn met 15 graden en regen, gegarandeerd. Toch mag dit tijdens de heenreis de stemming niet drukken, niet dat er geen grappen over het weer gemaakt worden, maar we weten allemaal dat dit een mooie kans is om ons te laten zien op hoog niveau. We zijn dus zeer gemotiveerd.”

Etappe 1: WK-parcours

davygunst3Davy Gunst: “Vandaag staat de eerste rit op het programma, met 140 km de kortste van de hele meerdaagse. Een rit die achteraf zeker niet te onderschatten bleek met aankomst op het WK-parcours van 2017 in Bergen. De dag begint vrij hectisch. Er wordt veel aangevallen omdat veel ploegen een renner mee in de vlucht willen hebben, waar ik er een van ben. Na 18 kilometer krijgen we de eerste beproeving voor de wielen met een 2,5 km lange klim aan een gemiddelde percentage van 10%. Voor mij een klim waar ik na veel springen even op mijn adem trap en de kopgroep van de dag vertrekt. Het vervolg rijden we met de ploeg gegroepeerd achter de mannen van Katusha en IAM Cycling, wat het wat makkelijker maakt op het bochtige heuvelachtige parcours.”

koersddb5“Het lijkt een lange saaie koude regenachtige dag te gaan worden. Saai wordt het echter allerminst. Na de bevoorrading ligt een technische afdaling, waarna het peloton in 3 stukken breekt. Ikzelf zit met de ploegmaats goed voorin gepositioneerd en ga vrij makkelijk mee. Na zo’n 10 kilometer lopen de groepen terug samen en gaan we naar de plaatselijke ronde over het WK-parcours. Een zeer bochtige ronde met veel drempels, kasseiwegen en een 1,5 km lange klim: Salamon Hill. De eerste die boven komt, krijgt 500 kilo Noorse Zalm, alsjeblieft. Eenmaal op het parcours worden we al vrij snel verkeerd gestuurd door het ontbreken van een signaalgever en het rechtdoor rijden van de tv-motor. Enkele renners die snel waren omgekeerd, kregen zo al snel een halve minuut cadeau. Daarachter was de organisatie weg. Het peloton kwam aan de voet van Salamon Hill samen, maar ontplofte op de klim en een eerste deel van het peloton van 45 man kwam boven achter de 3 leiders.”

“Uiteindelijk bleven 2 van de 3 renners vooruit en word ik 36e. 38 man kwam aan in de eerste groep. Voor de start van etappe 2 werd bekend dat door het verkeerd sturen van het peloton alle renners die bij de laatste doorkomst in het peloton doorkwamen in dezelfde tijd werden geklasseerd. Etappewinnaar was Leigh Howard. Voor mij een mooi begin van de ronde, want ik wist me te handhaven bij de eerste groep. Wel baalde ik dat ik niet had mee kunnen sprinten doordat ik te laat boven kwam en daarmee een goede klassering verspeelde. Daarnaast was het deze dag zo regenachtig dat ik voor het eerst in mijn carrière de volledige dag met een Gabba aanreed, wat toch wel wilde zeggen dat het flink nat was geweest. Echter was dit niet de laatste dag deze week dat dit mij overkwam. In het hotel lag na de massage de Noorse zalm en pasta al op ons te wachten bij het buffet en sloten we de dag af.”

Etappe 2: watervallen

davygunst4Davy Gunst: “We moeten vandaag vroeg uit de veren. Om 9 uur vertrekken we naar de koers, die om half 1 zal vertrekken. Dit omdat we een lange verplaatsing voor de boeg van meer dan 2 uur hebben met een 1 uur lange overtocht met de veerboot over een van de fjorden. Ze zijn een absolute anarader, die Noorse Fjorden. Helaas regent het vandaag weer. Aangekomen op de koers pakken we ons goed in tegen de regen voor een rit van 205 km met op 30 km van de meet een 9 km lange beklimming. Een beklimming die voor mij iets te lastig blijkt. Ik moet de eerste groep van 45 renners laten gaan. Na het afhaken kom ik alleen te zwemmen tussen een groepje achter het peloton en het 2e deel van het peloton. Al snel beslis ik mij te laten afzakken. We rijden door een gebied met veel watervallen richting de aankomstplaats Odda. Op dat moment kan ik er goed naar kijken. Erg genieten is het echter niet, gezien er een redelijk grote groep vooruit fietst, waar ik normaal toch bij hoorde te zitten.”

“Eens over de finish is het snel omkleden om met de pont naar het hotel te vertrekken. Een 1 uur lange gezellige tocht over de fjorden met de ploegmaten van het Rabobank Development Team en de renners van Team Roompot. Terug in het hotel wacht een massage en een goede maaltijd voor de komende 3e rit van 221 km: de koninginnenrit!’

Alles over de koninginnenrit en de andere etappes leest u in deel 2, uitzonderlijk zaterdag op WielerVerhaal!

Fotomateriaal: Davy Gunst – Davy De Blieck.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*