meganckDe voorbije decennia was André Meganck niet weg te denken uit het wielerpeloton, al opereerde hij voornamelijk vanuit de achtergrond. De Oost-Vlaming, die nagenoeg heel zijn carrière voor Sporza werkte, ontpopte zich tot geweldige meesterfikser. De verhalen die hij kan vertellen zijn grappig en soms onnavolgbaar, maar ze zijn ook vaak het gevolg van huzarenstukjes. Meganck heeft een schat van anekdotes verzameld in zijn boek: ‘André Meganck, Meesterfixer – Memoires van de man buiten beeld’.

Meganck is een selfmade man die destijds begon als chauffeur(!) van de legendarische Fred De Bruyne; zijn debuut vierde hij in een Peugeot 504. Door zijn veelzijdigheid kon hij zich ontpoppen tot assistent voor de sportcommentatoren van de openbare omroep. Dankzij zijn indrukwekkende netwerk en zijn drang om te slagen kon hij elke coureur voor de microfoon krijgen op de meest aangewezen momenten daarvoor. Contador na zijn nederlaag in de Tour bijvoorbeeld.

etixx300x150“Een memorabel verhaal is zonder meer dat van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta”, mijmert Meganck. “Ik zat voordien in de Tour en moest aansluitend meteen naar de VS. Er was ginder al een ploeg van de BRT ter voorbereiding. De hotelkamers waren echter een ramp: vies, vuil en vettig. Onmogelijk om in die omstandigheden degelijk werk te leveren. Met nog 2 dagen voor de start van de eerste wedstrijden ging ik druk op zoek naar een nieuw hotel voor onze equipe. Via een Italiaan was ik in contact gekomen met de conciërge van een reeks appartementen. Die kerel heeft alle eigenaars opgebeld en geregeld dat we die appartementen voor die periode konden huren.”

castelli-300x150“Maar 250 dollar was voor de BRT te veel voor een appartement met 2 kamers. Dus heeft die kerel al die eigenaars opnieuw opgebeld en na veel gepalaver hebben we ze voor 200 dollar gekregen, mijn maximumbudget. Maar we hadden nu nog geen ontbijt en dus ging ik eens kijken in een reusachtig hotel recht tegenover ons. 3.000 kamers waren er en het was afgehuurd door een sponsor van de Spelen. Ik sprak er met de directeur en we mochten met de hele BRT-ploeg – een man of 25 – 3 weken lang gratis komen ontbijten. Nadien heb ik van de hele crew een staande ovatie gekregen!”

chalet-beyond-300x150Het boek wordt gekleurd door tal van dit soort verhalen met diverse invalshoeken. Anekdotes over de Colombiaanse cultuurshock, pax media, de wielerbobo’s, heibel met officials, de teloorgang van de gezelligheid en afgeschermde wielerhelden. Dat en nog veel meer wat zich al die jaren achter de schermen afspeelde. Bijvoorbeeld over Bradley Wiggins die met een stuk in zijn kraag van kleren wisselde met supporters na het WK van 2014 in Firenze. De anekdotes worden keurig afgewisseld met verhalen van wielercoryfeeën over hoe zij André Meganck kennen, wat een mooi beeld schetst van de persoonlijkheid André Meganck.

WINWINWIN! WielerVerhaal mag van Uitgeverij Kannibaal 10 exemplaren weggeven van dit prachtige verhalenboek. Daarvoor moet u het antwoord op onze prijsvraag vóór 15 november 2016 versturen met uw volledige naam en adres naar [email protected] Prijsvraag: in hoeveel grote rondes was André Meganck actief tijdens zijn carrière? A. 58 – B. 68 – C. 78. Veel succes! Deze actie is afgelopen! De 10 winnaars werden persoonlijk verwittigd en mogen een exemplaar van Uitgeverij Kannibaal in de bus verwachten! We willen hierbij iedereen bedanken voor zijn/haar deelname!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*