Er zijn maar weinig koersen die hun eeuweditie halen, maar 1 van de mooie die daar wel in slaagden, is Koolskamp Koers, ook wel gekend als het Kampioenschap van Vlaanderen. Het Wielermuseum in Roeselare bracht een schitterend boek op de markt met een overzicht van de merkwaardigste edities, inclusief sappige petites histoires. Het boek werd al in 2015 uitgegeven, maar krijgt nu ook een plaatsje tussen onze wielerliteratuur.

De erelijst van Koolskamp Koers sluit af met sprinter Timothy Dupont in 2016. Samen met Jens Debusschere is hij de enige Belgische winnaar in de laatste 10 jaar. Onder meer Steven de Jongh, Kittel en Démare sieren de lijst. De 1e uitgave in 2008 werd gewonnen door Werviknaar Robert Wancour. Hij volgde zichzelf op in 2009. De 1e buitenlander die won is de Deen Palle Lykke in 1965. De Nederlander Gerard Viaenen won de Leeuwentrui 2 jaar later.

In 2008 werd Koolskamp Koers 10 jaar. Dat werd luister bijgezet door de passage van de Ronde van Vlaanderen. André Greipel won de wedstrijd. Sinds 2005 maakt het Kampioenschap van Vlaanderen deel uit van de UCI Europe Tour. De wedstrijd behoort sinds 2016 ook tot het regelmatigheidscriterium Napoleon Games Cycling Cup.